Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jak změnit poměr Firmicutes a Bacteroidetes
Některé fytoživiny mohou upravit rovnováhu střevní mikroflóry ve prospěch těch bakterií, které jsou spojovány s lepším udržováním zdravé tělesné váhy.
Jaké ještě jiné látky než vlákninu vyrábějí pouze rostliny, a ne zvířata, které by mohly přispívat k tomu, že lidé na rostlinné stravě bývají podstatně štíhlejší? Fytonutrienty!
Savci včetně lidí mají dva hlavní druhy přátelských střevních bakterií: Bacteroidetes a Firmicutes. Pokud jde o obezitu, zdá se, že jeden z těch kmenů je k nám přátelštější než ten druhý. Existuje rostoucí množství důkazů, že střevní flóra je u zdravých lidí odlišná než u obézních, což v první řadě zahrnuje vyšší počet kmenů Firmicutes než Bacteroidetes u lidí s obezitou a nadváhou. Takže, abyste je rozlišovali, zapamatujte si: tlustší, Firmicutes; a hubenější, Bacteroidetes. Ve střevech obézních jedinců se nachází více Firmicutes než Bacteriodes. Pokud lidi přimějete po dobu jednoho roku držet dietu, můžete tento poměr změnit. Dejte lidem určitá antibiotika; a můžete jim vyvolat obezitu, protože se to tam uvnitř pěkně pomele.
Jak můžeme tento svůj poměr vylepšit? Existuje skupina fytonutrientů, zvaných polyfenoly, které dokáží dvě věci: přednostně krmí bakterie kmene Bacteroidetes, zatímco zároveň potlačují růst bakterií kmene Firmicutes. Takže vědci zajásali: „Podívejme, tak možná je toto důvod, proč se už po tisíce let doporučuje na hubnutí ocet!“ Z čeho se často vyrábí? Z červeného vína nebo z jablek – a jak hrozny, tak jablka jsou napěchované polyfenoly. Schopnost ovoce, zeleného čaje a vinného octa snižovat hmotnost u obézních lidí může být částečně dána obsahem polyfenolů – které následně mění střevní flóru, což může poté změnit rovnováhu mezi skupinami bakterií Bacteroidetes a Firmicutes ve prospěch kmene Bacteroidetes.
Je zábavné, že popírači síly fytonutrientů často poukazují na takovéto studie, které tvrdí, že až 85 % těchto nádherných modrých antokyaninů v borůvkách skončí neabsorbovaných ve vašem tlustém střevě. Jenže to může být přesně tam, kde se stane to kouzlo.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Ley RE, Turnbaugh PJ, Klein S, Gordon JI. Microbial ecology: human gut microbes associated with obesity. Nature. 2006 Dec 21;444(7122):1022-3.
- Kahle K, Kraus M, Scheppach W, Ackermann M, Ridder F, Richling E. Studies on apple and blueberry fruit constituents: do the polyphenols reach the colon after ingestion? Mol Nutr Food Res. 2006 Apr;50(4-5):418-23.
- Rastmanesh R. High polyphenol, low probiotic diet for weight loss because of intestinal microbiota interaction. Chem Biol Interact. 2011 Jan 15;189(1-2):1-8.
- Thuny F, Richet H, Casalta JP, Angelakis E, Habib G, Raoult D. Vancomycin treatment of infective endocarditis is linked with recently acquired obesity. PLoS One. 2010 Feb 10;5(2):e9074.