Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Naplněno olovem
Běžné nábojnice při zásahu rozptýlí do těla zvěře malé úlomky olovo. Z toho vyvstávají obavy z otravy olovem u konzumentů zvěřiny. Podívejme se, co zjistila studie jelenců běloocasých zastřelených lovci.
Vzhledem k novým údajům, které naznačují, že konzumace masa volně žijících zvířat způsobuje menší zánět, ti, kteří chtějí konzumovat maso i nadále, mohou přejít z masa velkochovů například ke zvěřině. Záleží však na tom, jaká byla při lovu použita munice. Mám teď na mysli, že ve své stravě můžete mít fragmenty olověných kulek z pušky, kterou byl jelen zabit.
„Lidé, kteří konzumují maso zvířat zabitých olověnými střelami, mohou být vystaveni zdravotním rizikům spojeným s požitím olova.“ Vědci pořídili rentgenové snímky třiceti mrtvých zvířat, konkrétně jelenců běloocasých, kteří byli během lovu zastřeleni standardními kulkami s olověnými jádry a měděnými plášti. Někteří si říkáte: „Počkejte chvíli. Copak nejde normálně vyndat kulku ven, jak to vidíme ve westernových filmech?“ Moderní munice je ale něco jiného. Těla všech zastřelených zvířat obsahovala kovové úlomky a disperze fragmentů, které byly rozšířeny v mase zvěře. Kolik fragmentů? Průměrně 136 kousků.
Vědci šli do skladu a zabalené maso skenovali, čímž byli schopni odhalit drobné kovové fragmenty v mletých masných produktech s obsahem 80 % jeleního masa. A většina těch fragmentů obsahovala olovo. Závěrem tedy bylo riziko expozice olovu z důvodu jeho přítomnosti kvůli olověným fragmentům, protože lidé konzumují zvířata zabitá standardními střelami, jejichž maso se zpracovává běžnými postupy. Tomuto riziku je ve Spojených státech vystaveno přibližně 10 milionů lovců, jejich rodin i mnoho dalších, kteří zvěřinu dostávají.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Arya F, Egger S, Colquhoun D, Sullivan D, Pal S, Egger G. Differences in postprandial inflammatory responses to a 'modern' v. traditional meat meal: a preliminary study. Br J Nutr. 2010 Sep;104(5):724-8.
- Hunt WG, Watson RT, Oaks JL, Parish CN, Burnham KK, Tucker RL, Belthoff JR, Hart G. Lead Bullet Fragments in Venison from Rifle-Killed Deer: Potential for Human Dietary Exposure. PLoS One. 2009;4(4):e5330.
Images thanks to: Malis via Wikimedia Commons and National Park Service.