Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Rezidua léčiv v mase a jejich vliv na antibiotickou rezistenci
Jaké procento vzorků masa je pozitivní na přítomnost reziduí drog?
Podle World Health Organization je více antibiotik podáváno hospodářským zvířatům za účelem prevence onemocnění a rychlejšího růstu, než je používáno k léčbě nemocných lidí. Může to vést k podpoře růstu superbakterií rezistentních vůči antibiotikům, které se pak mohou přenést na člověka. Slovy nejvyššího vládního poradce v otázkách zdraví pro Velkou Británii: „Každé nevhodné a zbytečné použití antibiotik u zvířat a v zemědělství je možným podepsáním rozsudku smrti pro budoucího pacienta.“
Jsou to tedy zázračné léky nebo krmivo pro prasata? Teď vám pustím, jak Dr. Greger formuloval problém v debatě se zástupci průmyslu, včetně těch z National Pork Producers Council.
Ptát se, jestli existují pochybnosti o vztahu mezi rezistencí na léky u lidí a podáváním antibiotik dobytku je jako ptát se, zda existuje změna klimatu vyvolaná člověkem, nebo zda existuje spojení mezi kouřením a rakovinou plic. Na jedné straně máme pár vědců z oboru, kteří s tím nesouhlasí, ale na druhé straně jsou prakticky všichni ostatní vědci. Oba protilehlé tábory mají na své straně vědce, ale jen jeden z nich má na své straně samotnou vědu. Člověku stačí podívat se, kdo je na které straně této debaty. Na jedné straně máme World Health Organization, American Medical Association, American Academy of Pediatrics, American Public Health Association a dalších 100 lékařských a veřejno-zdravotnických organizací. Na druhé straně stojí jen masný průmysl: National Turkey Federation, National Chicken Council, Sheep Industry Association a National Pork Producers. Jasnější už to být nemůže.
Dříve vám Dr. Greger pověděl, že zkrmování milionů kilogramů antibiotik kravami, prasaty a kuřaty každý rok představuje nebezpečí, protože vzniká antibiotická rezistence. Problém prý není nutně v tom, že se rezidua antibiotik dostávají do samotného masa. Jenže se ukazuje, že se možná mýlil.
V roce 2010 generální inspektor USA ostře zkritizoval americké ministerstvo zdravotnictví za to, že nechrání americkou veřejnost před kontaminací masa rezidui léčiv, pesticidů a těžkými kovy. Rezidua léků a chemikálií se pak dostávají na naše talíře.
Abychom ochránili národní potravinářský řetězec před škodlivými rezidui, má ministerstvo zemědělství, Food and Drug Administration a Environmental Protection Agency za úkol provádět testy na obsah těchto kontaminantů a zabránit znehodnocenému masu dostat se do oběhu. Jenže na základě přezkumu americký generální inspektor zjistil, že National Residue Program nedodržuje svou misi v monitorování potravinářského řetězce na škodlivá rezidua. Regulátoři dokonce ani nestanovili rozhodné hodnoty pro obsah mnoha nebezpečných látek, což vede k tomu, že je kontaminované maso distribuováno spotřebitelům.
Jaké možné dopady mohu mít léky a toxické kovy v mase na lidi, kteří je konzumují? Krvácení trávicího ústrojí, vředy, alergické reakce, vážné nervové poškození, silný zánět, rakoviny kůže, rakoviny vnitřních orgánů, žloutenka, selhání ledvin, neurotoxicita a dokonce i smrt. A nezničí se ty léky vařením? Ne. Žádná doba varu nezničí rezidua léků. V některých případech může teplo dokonce rozložit rezidua na látky, které jsou schopny spotřebitelům ublížit ještě více.
Nezisková organizace The Pew Charitable Trusts upozorňuje, že chemikálie, u kterých se odborníci shodnou na jejich značné nebezpečnosti pro zdraví veřejnosti, nejsou rutinně testovány. Naopak jiné látky, které představují malé riziko, jsou rutinně zahrnovány v plánech na testy vzorků.
Ministerstvo zemědělství však testuje na některé nebezpečné léky a zjistilo při tom, že jen 1 z 260 vzorků živočišných výrobků překročil limit pro rezidua léků. Jenže to naznačuje, že jen ve Spojených státech je ročně zkonzumováno více než 45 milionů kilogramů kontaminovaného masa.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- The Evolving Threat of Antimicrobial Resistance: Options for Action. World Health Organization; 2012.
- Kuehn BM. Antibiotic-resistant “superbugs” may be transmitted from animals to humans. JAMA. 2007;298(18):2125-2126.
- Dryden MS, Cooke J, Davey P. Antibiotic stewardship--more education and regulation not more availability? J Antimicrob Chemother. 2009;64(5):885-888.
- Prescott JF. Antibiotics: miracle drugs or pig food? Can Vet J. 1997;38(12):763-766.
- U.S. Department of Agriculture, Office of Inspector General. FSIS National Residue Program for cattle. Audit report 24601-08-KC. U.S. Department of Agriculture. March 25, 2010.
- The Pew Charitable Trusts. The National Residue Program for meat, poultry, and egg products: an evaluation. March 2016.
- U.S. Department of Agriculture, Food Safety and Inspection Service. Annual sampling summary report fiscal year 2023. U.S. Department of Agriculture. 2023.
Nejnovější videa
Vede degradace půdy k úbytku živin v ovoci a zelenině?
Je černý pepř prospěšný?
Jaké množství kofeinu konzumovaného v těhotenství je bezpečné?