Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Změna doporučeného příjmu bílkovin?
Skupina výzkumníků naznačuje, že požadavky lidského těla na příjem bílkovin byly možná podhodnocovány.
Jak jsem vám vysvětlil již dříve, abychom pomohli tělu udržovat růstové faktory podporující rakovinu (jako je IGF-1) pod kontrolou, musíme si udržovat dostatečný, ale nikoliv nadbytečný, příjem bílkovin. Mluvil jsem o tom, co je nadměrný příjem, ale jaký je dostatečný, přiměřený příjem?
Mysleli jsme si, že průměrný člověk potřebuje asi 0,3 gramu bílkoviny na libru zdravé tělesné hmotnosti, případně pro ty z vás, kteří myslí v metrickém systému, jde o 0,66 gramů na kilogram. Bylo to tedy snadné; vydělíte svou ideální hmotnost v librách třemi a výsledné číslo je počet gramů bílkovin, který by většina lidí měla denně sníst. Jde o odhadovaný průměrný požadavek. Když však chcete být opatrnější, doporučují vám konzumovat denně spíše 0,4 g na libru váhy (0,8 g na kg).
Nedávno však skupina výzkumníku zveřejnila dokument, ve kterém tvrdí, že mohou tkvět zásadní nedostatky v tom, jak byly v minulosti stanovovány požadavky na denní příjem bílkovin, jelikož výpočet byl založen na určitých falešných předpokladech. Vzhledem k tomu by nové doporučení od této skupiny výzkumníků, na základě předběžných důkazů, bylo asi o 25 % vyšší. Nyní se domnívají, že většina lidí pravděpodobně potřebuje okolo 0,4 g na libru (0,8 g na kg) a tak doporučují raději konzumovat 0,5 g (1 g na kg).
Alespoň je to tak jednodušší na výpočet. Když svou ideální (zdravou) váhu v librách vydělíte dvěma, máte počet gramů bílkovin, v případě váhy v kilogramech je to 1-1,2 gramů bílkovin na kilogram.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Elango R, Humayun MA, Ball RO, Pencharz PB. Evidence that protein requirements have been significantly underestimated. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2010 Jan;13(1):52-7.
- Kniskern MA, Johnston CS. Protein dietary reference intakes may be inadequate for vegetarians if low amounts of animal protein are consumed. Nutrition. 2011 Jun;27(6):727-30.
Image thanks to mariachily