Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Dlouhotrvající zlepšení funkce jater díky brokolici
Posílení činnosti detoxikačních enzymů vzniklé konzumací brukvovité zeleniny může přetrvat celé týdny!
Tato studie o tepelně upraveném mase a riziku vzniku rakoviny prsu u žen z Long Islandu „přispěla svým dílem k rostoucímu množství důkazů, že konzumace tepelně upraveného masa, konkrétně v kuchyňských úpravách podporujících tvorbu karcinogenů, může zvýšit riziko postmenopauzálního karcinomu prsu.“ Poskytla nám zároveň vodítko k tomu, jakým způsobem bychom mohli toto riziko ovlivnit.
„Mírně zvýšené riziko bylo zjištěno u starších žen, které jedly „nejvíce grilovaného, uzeného a barbecue masa“ v průběhu celého svého života. Jejich pravděpodobnost vývinu rakoviny prsu byla asi o 47 % vyšší. Ty z nich, které zároveň nejedly dostatek ovoce a zeleniny, měly vyšší pravděpodobnost, 1,74 – tj. o 74 % vyšší riziko. Nízká spotřeba ovoce a zeleniny může být jen ukazatelem nezdravých návyků obecně, ale možné je i to, že v ovoci a zelenině je něco, co ženy chrání.
Podívejte se na tuto fascinující studii. Připomeňme si: „Konzumace tepelně zpracovaného masa evidentně činí jedince náchylné ke vzniku rakoviny,“ zatímco „konzumace brukvovité zeleniny je dle našich znalostí prostředkem k ochraně proti rakovině.“ Pokud si pamatujete, je to tím, že zelenina příbuzná zelí zvyšuje aktivitu detoxikačních enzymů v játrech. Pokud například podáte lidem brokolici a růžičkovou kapustu, budou kofein odbourávat rychleji. To znamená, že pokud budete jíst hodně této zdravé zeleniny, k dosažení stejného povzbudivého účinku byste kávy museli vypít více, jelikož vaše játra jedou na plné obrátky. To stejné platí také pro karcinogeny z tepelně upraveného masa. Když si dáte k masu přílohu v podobě brokolice, můžete výrazně snížit hladiny karcinogenů ve svém těle.
V této studii výzkumníci „lidem konzumujícím maso podali jídlo s masem, které obsahovalo známé množství těchto karcinogenů,“ a takto vypadalo množství karcinogenů, které vstřebali do svého krevního řečiště a následně vyloučili močí. Ve druhém období účastníci jedli stejné množství masa, ale tentokrát společně s brokolicí a růžičkovou kapustou. Všimněte si, že došlo k výraznému poklesu v množství mutagenů z masa kolujících v jejich tělech, přestože jedli stejné množství masa. To nebylo nic překvapivého, to je přece náplň práce brukvovité zeleniny, viďte? Zvýšení schopnosti jater odstranit chemické látky z těla.
Všechny však ohromilo toto. Ve třetím období účastníci dostali opět stejné množství masa, ale tentokrát bez zeleniny. Přesto to vypadalo, že jejich jaterní funkce zůstala stále zlepšená, i o dva týdny později. Zdá se tedy, že konzumace brukvovité zeleniny přináší jakýsi prodloužený příznivý účinek. Takže můžete jíst brokolici několik dní, nebo dokonce týdnů před velkým grilováním, a vaše tělo bude stále trochu chráněno. Samozřejmě, že by bylo ještě lepší, kdybyste si na grilovačku donesli raději vegetariánské placičky, jelikož bez ohledu na způsob tepelné úpravy rostlinných potravin, i když je třeba fritujete, v nich nevzniká žádné měřitelné množství heterocyklických aminů.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- S. E. Steck, M. M. Gaudet, S. M. Eng, J. A. Britton, S. L. Teitelbaum, A. I. Neugut, R. M. Santella, M. D. Gammon. Cooked meat and risk of breast cancer--lifetime versus recent dietary intake. Epidemiology 2007 18(3):373 - 382
- S. Murray, B. G. Lake, S. Gray, A. J. Edwards, C. Springall, E. A. Bowey, G. Williamson, A. R. Boobis, N. J. Gooderham. Effect of cruciferous vegetable consumption on heterocyclic aromatic amine metabolism in man. Carcinogenesis 2001 22(9):1413 - 1420
- H. P. Thiébaud, M. G. Knize, P. A. Kuzmicky, D. P. Hsieh, J. S. Felton. Airborne mutagens produced by frying beef, pork and a soy-based food. Food Chem. Toxicol. 1995 33(10):821 - 828
Images thanks to Dhaluza and David.Monniaux via Wikimedia, and [puamelia] via flickr