Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Nejezte příliš mnoho muškátového oříšku
Koření muškátový oříšek může být bezpečné jen v relativně malém rozpětí dávek.
Během svého výzkumu na téma skořice jsem narazil na pozoruhodnou studii, ve které se spekulovalo, že některé přirozené složky v koření, jako je muškátový oříšek, mohou v těle tvořit amfetaminu podobné sloučeniny, „které pozvednou náladu a dopomůžou k troše dodatečného veselí“ během vánočních svátků.
Toto hypotetické riziko bylo předloženo již v 60. letech v New England Journal, kde bylo zvažováno, zda starodávný zvyk přidávat muškátový oříšek do vaječného likéru nevznikl kvůli psychofarmakologickým účinkům, popsaným v případech intoxikace muškátovým oříškem. Takové případy evidentně sahají až do 16. století, kdy byl muškátový oříšek používán jako abortivum, k vyvolání potratu, a v šedesátých letech 20. století jako psychotropní látka.
Vědci dospěli k závěru, že byť je muškátový oříšek mnohem levnější k užívání a pravděpodobně méně nebezpečný než heroin, nechtějte si ho dát příliš mnoho. Toxická dávka muškátového oříšku je 2 až 3 čajové lžičky, čemuž by se nikdo neúmyslně nepřiblížil, jak jsem předpokládal, dokud jsem neviděl tuto zprávu, ve kterém jeden pár snědl nějaké těstoviny a zkolaboval – byli hospitalizováni… Velká záhada, dokud manžel nepřiznal, že nedopatřením do jídla přisypal třetinu nádoby muškátového oříšku během vaření. To odpovídá asi čtyřem čajovým lžičkám. Jen nechápu, jak to mohli sníst. Předpokládám, že ta žena se jen snažila být zdvořilá!
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- H. Kalantari, H. Galehdari, Z. Zaree, R. Gesztelyi, B. Varga, D. Haines, M. Bombicz, A. Tosaki, B. Juhasz. Toxicological and mutagenic analysis of Artemisia dracunculus (tarragon) extract. Food Chem. Toxicol. 2012 51C(NA):26 - 32
- F. Nesslany, D. Parent-Massin, D. Marzin. Risk assessment of consumption of methylchavicol and tarragon: The genotoxic potential in vivo and in vitro. Mutat. Res. 2010 696(1):1 - 9
- D. Obolskiy, I. Pischel, B. Feistel, N. Glotov, M. Heinrich. Artemisia dracunculus L. (Tarragon): A critical review of its traditional use, chemical composition, pharmacology, and safety. J. Agric. Food. Chem. 2011 59(21):11367 - 11384
- J. R. Idle. Christmas gingerbread (Lebkuchen) and Christmas cheer--review of the potential role of mood elevating amphetamine-like compounds formed in vivo and in furno. Prague Med Rep 2005 106(1):27 - 38
- B. C. Sangalli, W. Chiang. Toxicology of nutmeg abuse. J. Toxicol., Clin. Toxicol. 2000 38(6):671 - 678
Images thanks to Frank C. Müller via Wikimedia