Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Antioxidační síla rostlinných vs. živočišných potravin
Rostlinné potraviny obecně mají 64x větší antioxidační sílu než červené maso, drůbež, ryby, mléčné výrobky a vejce – je to však spravedlivé srovnání?
Hodnocení vegetariánské stravy ve vztahu k veřejnému zdraví, které bylo minulý rok publikováno, ukázalo následující: „Existuje dostatek vědeckých důkazů pro to, aby v rámci veřejného zdraví byla podporována konzumace rostlinné stravy. Není důvod čekat, až věda bude schopna odpovědět na všechny otázky ‘jak a proč’ tomu tak je.“
Jedním z důvodů je i to, že v rostlinných potravinách je v průměru 64krát více antioxidantů ve srovnání s živočišnými. Je to ale spravedlivé porovnání? Ve skupině rostlinných potravin byli i zástupci, se kterými se často nepotkáte, například exotické plody, které v obchodě neseženete, což grafické znázornění posouvá ve prospěch rostlinných potravin. Lidé ale jedí potraviny, jako je kukuřice, nikoli kukuřičné vločky konkrétní firmy.
Postavme se nohama na zem. Rostlinné potraviny skutečně obsahují více než tisíc jednotek antioxidačních látek, ale my chceme udělat spravedlivé porovnání a být féroví i k živočišným potravinám. Vybral jsem dle mého názoru nejméně zdravou rostlinnou potravinu, a to ledový salát, který v podstatě obsahuje jen vodu. Není v něm 1 157 jednotek antioxidační síly, ale jen 17. Přesto je na tom lépe než ryby, které dosahují průměrných hodnot kolem 11. Jak je na tom losos? Hodnota 7. Kuřecí maso? Pouze 6. Ledový salát obsahuje téměř třikrát více antioxidantů než kuřecí maso! Vařené vajíčko? Jen 2. Překoná něco vajíčko? Dokonce i u Coca-Coly uvidíme hodnotu 4! Stejné množství bylo zjištěno u kravského mléka nebo jogurtu; sójové mléko má asi dvakrát tolik.
Zatímco rostlinné potraviny v průměru přesahují hodnotu 1000, nejvyšší hodnoty u živočišných potravin byly v kategorii „maso“, a to v porci hovězích jater, kde bylo dosaženo hodnoty 71. Hovězí játra překonala losí i sobí maso, přesto nedosáhla na antioxidační sílu tyčinky Snickers. To je důvod, proč musíme jíst rostlinnou stravu. I když byste jedli jen hovězí játra, která jsou „borůvkou“ zvířecí říše a jednou z mála živočišných potravin, které dokážou porazit salát, stále nepokryjete svoji denní potřebu antioxidantů.
Přesto však existuje jeden živočišný produkt, jehož antioxidační síla přesahuje hodnotu 200. Dokonce i některé druhy bobulí nejsou tolik bohaté na antioxidanty. Tento živočišný produkt je tak zdravý, že vás chci povzbudit k jeho konzumaci – tedy pokud jste mimino. Je to mateřské mléko. Během dětství je kojení nejlepší volbou. Pak upřednostňujme rostlinné potraviny.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Benzie IF, Wachtel-Galor S. Vegetarian diets and public health: biomarker and redox connections. Antioxid Redox Signal. 2010 Nov 15;13(10):1575-91.
- Carlsen MH, Halvorsen BL, Holte K, Bøhn SK, Dragland S, Sampson L, Willey C, Senoo H, Umezono Y, Sanada C, Barikmo I, Berhe N, Willett WC, Phillips KM, Jacobs DR Jr, Blomhoff R. The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide. Nutr J. 2010 Jan 22;9:3.
Images thanks to Suzifoo via istockphoto, PacHD.com, Krasowit via shutterstock, flagstafffotos, Free-extras.com, weatherrockeye, Brian0918 and Arad via wikipedia, and the National Cancer Institute. Images have been modified.