Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Arsen v rýžovém mléku, rýžových sladkostech a sirupu z celozrnné rýže
Doporučuji lidem místo rýžového mléka používat jinou alternativu.
U dětí a dospívajících bylo zjištěno, že množství arsenu proudící tělem se zvyšuje přibližně o 15 % za každého čtvrt šálku denní konzumace rýže. Podobný vztah byl nalezen u dospělých. Studie těhotných žen zjistila, že asi půl šálku vařené rýže denně by mohlo zvýšit hladiny arsenu v moči stejně jako vypití litru vody kontaminované arsenem v současném horním bezpečnostním limitu. To nám naznačuje, že mnozí Američané mohou být vystaveni potenciálně škodlivému množství arsenu jen prostřednictvím konzumace rýže.
Víte však, odkud Američané berou většinu přijímaného arsenu? Rice Krispies. Navíc Rice Krispies z celozrnné rýže ho může mít dvakrát tolik.
Bio sirup z celozrnné rýže se používá jako sladidlo v bio potravinách. Je alternativou k vysoko-fruktózovému kukuřičnému sirupu. Velká chyba. Sirup z celozrnné rýže do jídelníčku přináší vysoké koncentrace jedovatého arsenu. Například dva kusy těchto tyčinek vyčerpají celou vaši přípustnou denní dávku na základě limitů pro arsen ve vodě.
Receptura pro batolata s přídavkem bio sirupu z celozrnné rýže má 20x vyšší obsah toxického arsenu. U starších dětí by kvůli sirupu z celozrnné rýže konzumace několika cereálních tyčinek denně mohla představovat „velmi vysoké riziko rakoviny.“
A co rýžové mléko? Konsensuální vyjádření evropských i severoamerických společností pro pediatrickou výživu doporučuje vyloučit rýžová mléka ze stravy nemluvňat a malých dětí. Obecně by pak příjem toxického arsenu v průběhu celého dětství měl zůstat co nejnižší.
Z tohoto důvodu Spojené království vyloučilo rýžové mléko z potravin povolených pro malé děti. S tím souhlasí i Consumer Reports (magazín nezávislých testů), který v tabulce doporučené konzumace navrhuje, aby děti nekonzumovaly žádné a dospělí maximálně půl šálku rýžového mléka denně.
Množství arsenu v různých značkách rýžového mléka se velmi liší. Mezi nejvyšším a nejnižším naměřeným množstvím je 15násobný rozdíl. Naznačuje to, že pokud výrobci chtějí, jsou schopni vyrobit mléko s minimem arsenu. Dle Consumer Reports mají značky Pacific a Rice Dream nadprůměrné hodnoty. V případě Rice Dream se zdá, že vanilková nebo čokoládová příchuť mívá arsenu méně. S rýžovým octem si nemusíte dělat starosti, zato rýžové těstoviny a pufované chlebíčky skončily podobně jako čistá rýže. Dává to smysl, protože jsou tvořené prakticky jen rýží. Těstoviny se však vaří, takže bychom mohli očekávat hodnoty o 40 až 60 % nižší, podobně jako když uvaříte a scedíte rýži.
Pokud z nějakého důvodu prostě nemůžete žít bez rýžového mléka, můžete si vyrobit vlastní – použijete rýži s menším obsahem arsenu. Například celozrnnou basmati rýži z Indie, Pákistánu nebo Kalifornie. Domácí mléko však může obsahovat ještě méně živin než to kupované. Většina je jich totiž živinami uměle obohacená. Lepšími volbou může být sójové, ovesné, konopné nebo mandlové mléko. Mandlového mléka by však neměly děti dostávat příliš. Máme několik případových zpráv o malých dětech, které pily 4 a více šálků mandlového mléka denně a způsobilo jim to ledvinové kameny. To kvůli relativně vysokému obsahu šťavelanů. Průměrně jich má rýžové mléko asi 5x více než sójové.
Mám pro vás okolo 30 videí týkajících se sójového mléka – o tom, jak může normalizovat vývoj u dívek a snížit riziko rakoviny prsu, stejně jako snižovat riziko rakoviny prostaty u mužů. Některé z nejnovějších vědeckých poznatků o sójovém mléku zahrnují například: zlepšení rentgenových snímků kolene, což naznačuje ochranu před osteoartrózou, nebo intervenční studie naznačující zlepšení zdraví střev a lepší množení dobrých bakterií ve střevech. Nechcete však pít 2,8 litrů sójového mléka denně po dobu jednoho roku – to by mohlo způsobit zánět jater. Dva šálky denně však mohou mít mimořádný vliv na váš cholesterol – úžasný 25% pokles špatného cholesterolu po pouhých 21 dnech.
42 gramů (jedna plná hrst) mandlí denně může LDL snížit o 13 % během 6 týdnů a zredukovat tuk na břiše. Jeden šálek mandlového mléka však obsahuje pouze cca 10 mandlí, tedy méně než třetinu množství, jež bylo použito ve studii. Není tedy jasné, jestli mandlové mléko nějak výrazně pomáhá. Máme však tuto studii porovnávající ovesné a rýžové mléko. Pět týdnů pití ovesného mléka snížilo špatný cholesterol, zatímco rýžové mléko ne, a naopak zvýšilo triglyceridy. Může dokonce trochu zvednout krevní tlak. Ovesné mléko snížilo LDL jen o 5 %, a to při spotřebě 3 šálků denně; takže pokud jde o rostlinné alternativy, sójové mléko to vyhrává na plné čáře.
Proč vůbec pít rýžové mléko, když existují mnohem lepší možnosti? V rýžovém mléce je opravdu málo živin. Dokonce existují zdokumentované případy vážné podvýživy u batolat, jejichž strava byla kvůli potravinovým alergiím založena na rýžovém mléku. Děti a batolata mají ve srovnání s dospělými vyšší požadavky na bílkoviny. Jestliže je tedy velká část jejich stravy tvořena rýžovým mlékem, kokosovým mlékem, bramborovým mlékem nebo mandlovým mlékem, nemusí mít dost. Vážně? Ukažte mi alespoň jeden případ syndromu kwashiorkor (nafouklé bříško při nedostatku proteinu/kalorií), který by vznikl kvůli rýžovému mléku. Tady ho máte…
Tady je další, vážný kwashiorkor, a to ne z Etiopie, ale z Atlanty v Georgii. A to vše proto, že doslova 99 % jeho stravy tvořilo rýžové mléko. K těmto případům podvýživy nedošlo, protože děti pily rýžové mléko, ale proto, že pily téměř výhradně rýžové mléko. Použil jsem je pouze pro ilustraci relativního nedostatku živin v rýžovém mléce. Pokud tedy budete vybírat mléko, můžete si vybrat to, které má méně arsenu a zároveň více živin.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Specific writers unnamed other than Cahill MS. U.S. Food and Drug Administration. 2016. May 13, 2014 Arsenic in Rice and Rice Products Risk Assessment Report (Revised March 2016).
- Lai PY, Cottingham KL, Steinmaus C, Karagas MR, Miller MD. Arsenic and Rice: Translating Research to Address Health Care Providers' Needs. J Pediatr. 2015 Oct;167(4):797-803.
- Hojsak I, Braegger C, Bronsky J, Campoy C, Colomb V, Decsi T, Domellöf M, Fewtrell M, Mis NF, Mihatsch W, Molgaard C, van Goudoever J; ESPGHAN Committee on Nutrition. Arsenic in rice: a cause for concern. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2015 Jan;60(1):142-5.
- Pelley J. Arsenic in rice: a recipe for nutrient loss. Environ Sci Technol. 2009 Nov 1;43(21):8004.
- [No authors listed] Arsenic in your food: our findings show a real need for federal standards for this toxin. Consum Rep. 2012 Nov;77(11):22-7.
- Jackson BP, Taylor VF, Karagas MR, Punshon T, Cottingham KL. Arsenic, organic foods, and brown rice syrup. Environ Health Perspect. 2012 May;120(5):623-6.
- (authors unknown) Results of our tests of rice and rice products. Consumer Reports Arsenic in Food November 2012_1.pdf.
- Davis MA, Mackenzie TA, Cottingham KL, Gilbert-Diamond D, Punshon T, Karagas MR. Rice consumption and urinary arsenic concentrations in U.S. children. Environ Health Perspect. 2012 Oct;120(10):1418-24.
- Wei Y, Zhu J, Nguyen A. Rice consumption and urinary concentrations of arsenic in US adults. Int J Environ Health Res. 2014;24(5):459-70.
- Gilbert-Diamond D, Cottingham KL, Gruber JF, Punshon T, Sayarath V, Gandolfi AJ, Baker ER, Jackson BP, Folt CL, Karagas MR. Rice consumption contributes to arsenic exposure in US women. Proc Natl Acad Sci U S A. 2011 Dec 20;108(51):20656-60.
- Mori F, Serranti D, Barni S, Pucci N, Rossi ME, de Martino M, Novembre E. A kwashiorkor case due to the use of an exclusive rice milk diet to treat atopic dermatitis. Nutr J. 2015 Aug 21;14:83.
- Meharg AA, Deacon C, Campbell RC, Carey AM, Williams PN, Feldmann J, Raab A. Inorganic arsenic levels in rice milk exceed EU and US drinking water standards. J Environ Monit. 2008 Apr;10(4):428-31.
- Onning G, Wallmark A, Persson M, Akesson B, Elmståhl S, Oste R. Consumption of oat milk for 5 weeks lowers serum cholesterol and LDL cholesterol in free-living men with moderate hypercholesterolemia. Ann Nutr Metab. 1999;43(5):301-9.
- Keller MD, Shuker M, Heimall J, Cianferoni A. Severe malnutrition resulting from use of rice milk in food elimination diets for atopic dermatitis. Isr Med Assoc J. 2012 Jan;14(1):40-2.
- Carvalho NF, Kenney RD, Carrington PH, Hall DE. Severe nutritional deficiencies in toddlers resulting from health food milk alternatives. Pediatrics. 2001 Apr;107(4):E46.
- Shannon R, Rodriguez JM. Total arsenic in rice milk. Food Addit Contam Part B Surveill. 2014;7(1):54-6.
- Onuegbu AJ, Olisekodiaka JM, Onibon MO, Adesiyan AA, Igbeneghu CA. Consumption of soymilk lowers atherogenic lipid fraction in healthy individuals. J Med Food. 2011 Mar;14(3):257-60.
- Berryman CE, West SG, Fleming JA, Bordi PL, Kris-Etherton PM. Effects of daily almond consumption on cardiometabolic risk and abdominal adiposity in healthy adults with elevated LDL-cholesterol: a randomized controlled trial. J Am Heart Assoc. 2015 Jan 5;4(1):e000993.
- Li H, Zeng C, Wei J, Yang T, Gao SG, Li YS, Luo W, Xiao WF, Xiong YL, Lei GH. Relationship between soy milk intake and radiographic knee joint space narrowing and osteophytes. Rheumatol Int. 2016 Sep;36(9):1215-22.
- Koch L. Nutrition: High isoflavone intake delays puberty onset and may reduce breast cancer risk in girls. Nat Rev Endocrinol. 2010 Nov;6(11):595.
- Jacobsen BK, Knutsen SF, Fraser GE. Does high soy milk intake reduce prostate cancer incidence? The Adventist Health Study (United States). Cancer Causes Control. 1998 Dec;9(6):553-7.
- Wiwanitkit V. Excessive consumption of soybean milk and unexplained hepatitis. J Postgrad Med. 2012 Jul-Sep;58(3):226-7.
- Cheyns K, Waegeneers N, Van de Wiele T, Ruttens A. Arsenic Release from Foodstuffs upon Food Preparation. J Agric Food Chem. 2017 Mar 22;65(11):2443-2453.
- Ellis D, Lieb J. Hyperoxaluria and Genitourinary Disorders in Children Ingesting Almond Milk Products. J Pediatr. 2015 Nov;167(5):1155-8.
- Fujisawa T, Ohashi Y, Shin R, Narai-Kanayama A, Nakagaki T. The effect of soymilk intake on the fecal microbiota, particularly Bifidobacterium species, and intestinal environment of healthy adults: a pilot study. Biosci Microbiota Food Health. 2017;36(1):33-37.
- Cheyns K, Waegeneers N, Van de wiele T, Ruttens A. Arsenic Release from Foodstuffs upon Food Preparation. J Agric Food Chem. 2017;65(11):2443-2453.
- Ellis D, Lieb J. Hyperoxaluria and Genitourinary Disorders in Children Ingesting Almond Milk Products. J Pediatr. 2015;167(5):1155-8.
- Fujisawa T, Ohashi Y, Shin R, Narai-kanayama A, Nakagaki T. The effect of soymilk intake on the fecal microbiota, particularly Bifidobacterium species, and intestinal environment of healthy adults: a pilot study. Biosci Microbiota Food Health. 2017;36(1):33-37.
Image credit: Mike Mozart via Flickr. Image has been modified. Motion graphics by Avocado Video.