Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Bradavicové viry v potravinách
Viry obsažené v mase a způsobující bradavice mohou pro spotřebitele představovat více než jen kosmetický problém.
Minulý rok jsem mluvil řeznických bradavicích, onemocnění, které postihuje lidi živící se prací se syrovým masem. Přicházejí totiž do styku s viry z masa. Je to více než jen kosmetický problém. Zkraje tohoto roku byla zveřejněna význačná studie o úmrtnosti na rakovinu mezi pracovníky v drůbežářském průmyslu. Víme, že lidé, kteří manipulují s velkým množstvím syrového kuřecího masa, mívají na rukou hodně bradavic. Starosti nám však dělá to, že některé z bradavicových virů jsou onkogenní, jinými slovy rakovinotvorné. Pracovníci drůbežích jatek a továren na zpracování drůbežího masa jsou těmto virům způsobujícím rakovinu pravidelně vystavováni. Některé z nich přitom můžeme označit za nejsilnější známé karcinogeny zvířat. Co to ale znamená pro lidi?
Ve srovnání s obecnou populací mají pracovníci v drůbežářství jasně častěji rakovinu úst, nosních dutin, hrdla, jazyku, mandlí, vnitřního ucha, jícnu, ale také konečníku, jater kostní dřeně a krve. Proč je tak důležité tuto skupinu lidí zkoumat? Protože je možné, že rakovinotvorné viry obsažené v drůbežím mase a výrobcích mohou být přeneseny na každého člověka, který manipuluje se syrovou drůbeží. Dostatečná tepelná úprava zabije veškeré viry bradavic a rakovinotvorné viry, problémem však je, že maso může přijít do našich domovů i syrové nebo mražené, což umožňuje případnou kontaminaci rukou nebo kuchyňských povrchů ještě před tepelnou úpravou.
Stejné obavy vzbuzuje i další druh masa. Máme jednu fascinující případovou zprávu o příjmu vepřového masa a lidském papilomaviru (HPV), který může způsobit rakovinné bradavice konečníku a genitálií. Nebohý devatenáctiletý mladík. Měl obrovský bradavicový nádor s průměrem téměř 1 centimetr, který mu trčel ze špičky penisu. Lékaři mu bradavici vyřízli, jenže ta narostla znovu. Zeptali se ho tedy, co jedl. Jedl denně více než půl kila vepřového masa. Řekli mu, aby s konzumací vepřového přestal. Nádor samovolně zcela vymizel. Lékaři byli tak uchváceni, že se dokonce odvážili označit za možnou příčinu nízkého výskytu rakoviny děložního čípku v Izraeli nízkou konzumaci vepřového.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Johnson ES, Zhou Y, Lillian Yau C, Prabhakar D, Ndetan H, Singh K, Preacely N. Mortality from malignant diseases-update of the Baltimore union poultry cohort. Cancer Causes Control. 2010 Feb;21(2):215-21.
- Schneider A, Morabia A, Papendick U, Kirchmayr R. Pork intake and human papillomavirus-related disease. Nutr Cancer. 1990;13(4):209-11. Department of Obstetrics and Gynecology, University of Ulm, West Germany.
Image thanks to Rachel Clarke via flickr