Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Cholesterolové žlučové kameny
Porovnání výskytu cholesterolových žlučových kamenů u lidí na běžné a vegetariánské stravě.
Nejčastějším důvodem souvisejícím s trávením, kvůli kterému jsou lidé hospitalizováni, je žlučníkový záchvat. Každý rok jsou u více než milionu Američanů diagnostikovány žlučové kameny. Asi 700 000 lidí pak musí podstoupit chirurgické odstranění žlučníku.
Z čeho se žlučové kameny tvoří? V 80-90 % případů jsou žlučové kameny vytvořeny z cholesterolu. Zde je obrázek něčího žlučníku plného žlučových kamenů. Všechno to žluté, z čeho se vytvořily kameny, je čistý vykrystalizovaný cholesterol, který se v těle tohoto člověka nahromadil.
Jestliže jsou jediným zdrojem cholesterolu ve stravě živočišné potraviny, lze očekávat, že konzumenti masa budou vystaveni vyššími riziku. Ukázalo se, že se musíme obrátit až na vzdálené Káthmándú, když chceme najít kvalitní vědu. U nevegetariánů bylo zjištěno, že mají vyšší riziko žlučových kamenů než vegetariáni, a to výrazně. Riziko bylo devětkrát vyšší. Nevegetariáni mají 9x vyšší riziko žlučových kamenů než vegetariáni.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Portincasa P, Moschetta A, Palasciano G. Cholesterol gallstone disease. Lancet. 2006 Jul 15;368(9531):230-9.
- Pradhan SB, Joshi MR, Vaidya A. Prevalence of different types of gallstone in the patients with cholelithiasis at Kathmandu Medical College, Nepal. Kathmandu Univ Med J (KUMJ). 2009 Jul-Sep;7(27):268-71.