Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Diabetes jako onemocnění tukové toxicity
„Dvojice začarovaných cyklů“ vysvětluje, jak tuk hromadící se v buňkách svalů a slinivky břišní způsobuje cukrovku 2. typu. To zase vysvětluje, proč je diabetikům doporučováno snížit příjem tuků.
Jak prediabetes, tak i diabetes 2. typu jsou způsobeny inzulínovou rezistencí, u které se nyní akceptuje, že je úzce spojena s akumulací tuku v našich svalových buňkách. Tato tuková toxicita uvnitř našich svalů je hlavním faktorem příčiny inzulínové rezistence a diabetu 2. typu, protože narušuje působení inzulínu.
Zkoumal jsem, jak tuk způsobuje, že jsou svaly na inzulín rezistentní, jak tento tuk může pocházet z toho, co jíme, nebo z toho, co nosíme na sobě, a jak se různé tuky od sebe navzájem liší.
Co se týká tukem indukované inzulinové rezistence, obzvláště škodlivým se jeví být ten tuk, který se ve srovnání s tuky rostlinnými nachází převážně v tucích živočišných. Tato rezistence ve svalech však začíná roky předtím, než je diagnostikován diabetes. Toto je graf hladin cukrů v krvi 13 let před onemocněním cukrovkou. Inzulínová rezistence začíná více než deset let před diagnózou diabetu, protože hladina cukru v krvi pomalu začne stoupat. A pak najednou selže slinivka a krevní cukry vystřelí nahoru. Co by mohlo být základem tohoto relativně rychlého selhání sekrece inzulínu?
Zpočátku slinivka pumpuje více a více inzulínu ve snaze překonat tukem indukovanou inzulínovou rezistenci v našich svalech. A vysoká hladina inzulínu může vést k akumulaci tuku v našich játrech, čemuž se říká nemoc tučných jater. Před diagnózou cukrovky 2. typu přichází ze strany jater dlouhé a úpěnlivé volání. Jak se tuk hromadí v játrech, začnou být na inzulín rezistentní i ony. Za normálního stavu játra neustále produkují krevní cukr, aby náš mozek udržela mezi jídly při životě. Jakmile však sníme snídani, inzulín uvolněný kvůli jídlu za normálního stavu vypne produkci glukózy v játrech, což dává smysl, protože ji už nepotřebujeme. Játra plná tuku se ale stanou rezistentními, stejně jako naše svaly, a tak na signál ze snídaně nereagují a nadále po celý den vypouštějí krevní cukr nad rámec toho, co jíme. A tak slinivka vypustí ještě víc inzulínu, aby se vypořádala s vysokým množstvím cukru, a játra začínají tučnět a tučnět.
To je jeden ze dvojice začarovaných cyklů při cukrovce. Tučné svaly v kontextu nadbytku kalorií vedou k tučným játrům, což dále vede k ještě tučnějším játrům. To vše se děje ještě předtím, než cukrovkou onemocníme. Pak začne další začarovaný kruh. Ztučnělá játra nás mohou ohrožovat na životě, proto se začnou snažit zbavovat tuku tím, že jej znovu vypouštějí do krevního řečiště ve formě něčeho, co se nazývá VLDL, a to se začne hromadit v buňkách slinivky, která produkuje inzulín na prvním místě.
Takže nyní víme, jak se diabetes vyvíjí. Tučné svaly vedou k tučným játrům, což vede k tučné slinivce. Nyní je jasné, že cukrovka 2. typu je stavem přebytku tuku uvnitř našich orgánů. Jediná věc, která nás před ní a před nekontrolovanými a vystřelujícími hladinami cukru v krvi chránila, byla skutečnost, že slinivka pracovala přesčas a vypouštěla další inzulín navíc – k překonání inzulínové rezistence. Ale protože ostrůvky neboli beta buňky ve slinivce jsou hromaděním tuku likvidované, produkce inzulínu začne selhávat, a nám zbude to nejhorší z obou začarovaných kruhů: inzulínová rezistence, kombinovaná se selháním pankreatu. Potom již nejsme schopni tuto rezistenci překonávat, hladina cukru v krvi stoupá výš a výš, a my máme cukrovku 2. typu.
To má také důsledky pro rakovinu. Obezita vede k inzulínové rezistenci a naše krevní cukry začnou stoupat. Naše slinivka proto začne vypouštět více inzulínu, čímž se pokouší natlačit více cukru do našich svalů. Tuk se nakonec přelévá i do pankreatu, což zabíjí buňky produkující inzulín. A my dostáváme cukrovku, při které si budeme muset začít píchat inzulín ve vysokých dávkách, abychom překonali inzulínovou rezistenci. A tyto vysoké hladiny inzulínu podporují rakovinu. Je to jeden z důvodů, proč si myslíme, že obézní ženy častěji onemocní rakovinou prsu.
Všechno nás to vede zpět k tomu, jak se tuk dostává do našich svalových buněk a započíná inzulínovou rezistenci. Je to tuk z našeho žaludku, jinými slovy tuk, který přichází do našeho žaludku. Takže teď by mělo dávat smysl, proč Americká diabetická asociace také doporučuje snížit příjem tuku ve stravě, jako strategii snižující riziko vzniku diabetu.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- R L Westley, F E May. A twenty-first century cancer epidemic caused by obesity: the involvement of insulin, diabetes, and insulin-like growth factors. Int J Endocrinol. 2013;2013:632461
- Diabetes Care. Standards of Medical Care in Diabetes—2014. American Diabetes Association.
- R Taylor. Banting Memorial lecture 2012: reversing the twin cycles of type 2 diabetes. Diabet Med. 2013 Mar;30(3):267-75.
- R Taylor. Pathogenesis of type 2 diabetes: tracing the reverse route from cure to cause. Diabetologia. 2008 Oct;51(10):1781-9.
- A H Lichtenstein, U S Schwab. Relationship of dietary fat to glucose metabolism. Atherosclerosis. 2000 Jun;150(2):227-43.
- E W Kraegen, G J Cooney. Free fatty acids and skeletal muscle insulin resistance. Curr Opin Lipidol. 2008 Jun;19(3):235-41.