Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Diety s nízkým obsahem sacharidů a průtok krve věnčitými tepnami
Krevní průtok srdcem vědci porovnávali mezi lidmi konzumujícími nízkosacharidovou stravu a rostlinnou stravu.
Lidé, kteří jsou na stravě s nízkým obsahem sacharidů, nemusí pocítit nárůst hladin cholesterolu. Jak je to možné? Protože když z jakéhokoliv důvodu zhubneme, můžeme tím snížit svůj cholesterol. Mohli byste jíst jenom sladkosti Twinkies a snížit hladinu cholesterolu, pakliže byste nebyli schopni sníst 12 Twinkies denně potřebných k udržení vaší hmotnosti. Proto můžeme i pravidelným užíváním kokainu snížit cholesterol. Chemoterapie také dokáže rapidně snížit hladinu cholesterolu. Tuberkulóza s naším pasem dokáže udělat zázraky. Cokoliv, díky čemu zhubnete, může také snížit váš cholesterol. Našim cílem však není vejít se do menší rakve. Důvodem, proč se staráme o kardiovaskulární rizikové faktory, jako je cholesterol, je totiž to, že nám záleží na kardiovaskulárním riziku a chceme mít zdravé tepny.
Nyní už máme studie, které přímo měřily dopad nízkosacharidové stravy na tepny. Odborný posudek ze všech dosud provedených nejkvalitnějších studií tohoto typu zjistil, že nízkosacharidové stravování narušuje správnou funkci tepen. Je to patrné ze zhoršeného roztahování tepen řídícího se krevním průtokem. To znamená, že nízkosacharidová strava lidem v podstatě poškozuje tepny. Od zveřejnění metaanalýzy byla zveřejněna další studie, která dospěla ke stejnému závěru. Strava typická vysokým zastoupením bílkovin a tuku s nízkým obsahem sacharidů byla spojena se slabší funkcí malých, periferních tepen. Měření bylo opět provedeno přímo, a to v končetinách dobrovolníků. Dobrý průtok krve v okrajových částech těla je sice skvělý, ale co průtok krve věnčitými tepnami, které vyživují naše srdce?
Zatím byla provedena jenom jedna studie, která měřila skutečný tok krve do srdečních svalů u lidí, kteří jedli nízkosacharidovou stravu. A tady je. Dr. Richard Fleming, vynikající nukleární kardiolog, zapsal 26 lidí do komplexní studie o účincích stravy na srdeční funkci. Využíval nejnovější technologii jaderného zobrazování, takzvané SPECT skenování. To mu umožnilo změřit průtok krve přímo ve věnčitých tepnách.
Všechny účastníky poté převedl na zdravou vegetariánskou stravu a skenování opakoval o rok později. Nicméně v tu dobu už se 10 pacientů odklonilo od plánu, jelikož naskočili na vlnu nízkosacharidového stravování. Vsadím se, že nejprve z toho byl nešťastný, ale určitě si brzy uvědomil, že mu do klína spadla jedinečná výzkumná příležitost. Měl tedy k dispozici podrobné snímky od 10 lidí dodržujících nízkosacharidovou stravu a 16 lidí dodržujících zdravou stravu s vysokým podílem sacharidů. Jak jejich srdce na konci roku vypadala? Můžeme se bavit o rizikových faktorech donekonečna, ale jaká je skutečnost? Pokud jde o ischemickou chorobu srdeční, byli na tom lidé dodržující dietu inspirovanou Atkinsem v porovnání s vegetariánskou skupinou lépe, hůře, nebo stejně?
Ti, kteří se drželi vegetariánské stravy, vykazovali dle očekávání znaky reverze postupu srdečního onemocnění. Jejich částečně ucpané tepny se doslova pročistily. Ve svých tepnách měli po roce o 20 % aterosklerotického plaku méně než na začátku pokusu. Co se stalo s těmi, kteří upustili od léčebné stravy a přešli na stravu s nízkým podílem sacharidů? Jejich stav se výrazně zhoršil. Na konci roku měli tepny o 40-50 % ucpanější. Dr. Fleming byla tak laskavý a poskytl snímky, takže se na změny v průtoku krve můžeme podívat i my.
Zde je několik reprezentativních snímků srdce. Žlutá, a zejména červená představují krev proudící skrz věnčité tepny do srdečního svalu. Tento pacient nadále dodržoval převážně rostlinnou stravu a jeho tepny se krásně otevřely, čímž se zlepšil průtok krve v nich. Tento člověk začínal s dobrým krevním průtokem, ale po roce na nízkosacharidové stravě se jeho tepny značně ucpaly a průtok krve se výrazně zhoršil.
Toto jsou naše současné nejlepší vědecké poznatky ukazující rizika nízkosacharidových diet. Studie neměřila jen rizikové faktory, měřila skutečný průtok krve v srdcích lidí dodržujících různé typy stravování. Samozřejmě, že nám na průtoku krve záleží proto, že nechceme zemřít. A nedávno zveřejněná metaanalýza udělala krok kupředu a měřila i konečný důsledek, ÚMRTÍ. Stravování s nízkým podílem sacharidů bylo spojeno s výrazně vyšším rizikem úmrtí na všechny příčiny. To znamená, že lidé na nízkosacharidové stravě žili výrazně kratší životy.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- H. Noto, A. Goto, T. Tsujimoto, M. Noda. Low-carbohydrate diets and all-cause mortality: A systematic review and meta-analysis of observational studies. PLoS ONE 2013 8(1):e55030.
- J. Merino, R. Kones, R. Ferré, N. Plana, J. Girona, G. Aragonés, D. Ibarretxe, M. Heras, L. Masana. Negative effect of a low-carbohydrate, high-protein, high-fat diet on small peripheral artery reactivity in patients with increased cardiovascular risk. Br. J. Nutr. 2013 109(7):1241 - 1247.
- R. M. Fleming, K. Ketchum, D. M. Fleming, R. Gaede. Treating hyperlipidemia in the elderly. Angiology 1995 46(12):1075 - 1083.
- R. M. Fleming, L. B. Boyd. The effect of high-protein diets on coronary blood flow. Angiology 2000 51(10):817 - 826.
- F. L. Santos, S. S. Esteves, A. da Costa Pereira, W. S. Yancy Jr, J. P. L. Nunes. Systematic review and meta-analysis of clinical trials of the effects of low carbohydrate diets on cardiovascular risk factors. Obes Rev 2012 13(11):1048 - 1066.
- L. Schwingshackl, G. Hoffmann. Low-carbohydrate diets impair flow-mediated dilatation: Evidence from a systematic review and meta-analysis. Br. J. Nutr. 2013 110(5):969 - 970.
- R. M. Fleming. Reversing heart disease in the new millennium--the Fleming unified theory. Angiology 2000 51(8):617 - 629.
Images thanks to C-Monster, seagers, and Mykl Roventine via flickr; Veronidae and Linda Bartlett via Wikimedia, and the World Lung Foundation.