Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Dodržování hygieny rukou u pracovníků oddělení lahůdek
Jak často si pracovníci oddělení lahůdek umývají ruce – a je nějaký rozdíl mezi velkými řetězci a nezávislými prodejnami? Mytí rukou je důležité kvůli potenciálně život ohrožujícím krví přenášeným virům, například žloutence typu C.
Před několika lety jsem v jednom z mých videí hovořil o studii, které zkoumala praktiky v rámci bezpečnosti potravin u pracovníků restaurací a několika řetězců rychlého občerstvení na Středozápadě USA. Šokujícím zjištěním bylo, že v žádném případě nedošlo k úplnému dodržení federálních předpisů pro hygienu rukou na pracovišti.
Nedávno byla zveřejněna navazující studie o praktikách k zajištění bezpečnosti potravin v odděleních lahůdek v maloobchodech. Zkoumali nezávislé obchody i obchodní řetězce. Jak to z celkového hlediska podle vás dopadlo? Umývali si ruce alespoň v 10 % případů, ve kterých to měli předepsáno? Nebo snad v 50 %? Umývali si ruce například „po dotknutí se holých částí těla,“ než sáhli na maso? Odpovědí je, že si myli ruce v 11 % případů, ve kterých je to vyžadováno.
To je o trochu lepší, než předpokládalo mé cynické já, ale stále si je v situacích, kdy si dle nařízení ruce měli mýt, skutečně umyli jen ve zhruba jednom z deseti případů. V případě nezávislých obchodů to však bylo jen 1 : 50, mytí rukou se dodržovalo jen z 2 %. Obchodní řetězce si ve skutečnosti vedly lépe.
Proč je to důležité? Přihlédněte třeba k této případové zprávě. „Přenos viru žloutenky typu C v rámci zaměstnání, k němuž došlo použitím stejného supermarketového kráječe na maso.“ Dvě ženy pracovaly ve stejném oddělení lahůdek, jedna byla pozitivní na žloutenku typu C. To je nemoc, která se obvykle přenáší jen infikovanými a použitými jehlami – pokud tedy nepoužíváte kráječ na šunku, který často lidem pořeže ruce. Tak se z jedné ženy se žloutenkou staly dvě.
V předchozích letech jsem hovořil o možnosti nakazit se žloutenkou z viru přítomného ve vepřovém mase, ale tentokrát to alespoň není vina vepře.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Strohbehn C, Sneed J, Paez P, Meyer J. Hand washing frequencies and procedures used in retail food services. J Food Prot. 2008 Aug; 71(8):1641-50.
- Bocket L, Chevaliez S, Talbodec N, Sobaszek A, Pawlotsky JM, Yazdanpanah Y. Occupational transmission of hepatitis C virus resulting from use of the same supermarket meat slicer. Clin Microbiol Infect. 2011 Feb; 17(2):238-41.
- Meng XJ. From barnyard to food table: the omnipresence of hepatitis E virus and risk for zoonotic infection and food safety. Virus Res. 2011 Oct; 161(1):23-30.
Image thanks to Anthony Albright / flickr