Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Exogenní endotoxinová teorie
Endotoxemie (bakteriální toxiny v krvi), ke které dochází po konzumaci pokrmu s živočišnými potravinami a která vede k zánětu a tvrdnutí tepen, může mít svůj zdroj v samotném pokrmu, nemusí jít o bakterie žijící v našich střevech.
Shrňme si to: Až donedávna jsme si mysleli, že důvodem, proč jediné jídlo s živočišnými výrobky způsobuje zánět, je to, že živočišné potraviny obsahují nasycený tuk. Nasycený tuk způsobuje rozpad naší střevní bariéry, což by mohlo způsobit „translokaci malého množství bakteriálního endotoxinu ze střeva do krve – vyvolanou tuky.“ Tyto bakterie by následně spustily akutní zánětlivou reakci spojenou s konzumací Egg and Sausage McMuffin (jídlo z McDonaldu s vepřovým a vejcem).
Proto až „do této chvíle byla za zdroj endotoxinu proudícího v krvi obecně považována rezidentní střevní mikroflóra.“ Ale zastavme se na chvíli. Co je na tomto obrázku špatně? Podívejte se na časovou osu. Zánět vzniká během několika hodin po požití jídla. Jenže kde máme své bakterie? Nejsou v tenkém střevě, nacházejí se o šest metrů dále, v tlustém střevě. Mohlo by trvat asi 8 hodin, než by se tam McMuffin dostal.
Co se tedy doopravdy děje? Odkud by ještě mohly bakteriální endotoxiny pocházet, pokud ne od našich vlastních střevních bakterií? Možná endotoxiny pocházejí z potravy samotné. Tato nová studie vše změnila. Vůbec poprvé si vědci dali za cíl zjistit, zda běžné potraviny mohou obsahovat znatelné množství endotoxinu.
„Bylo proto připraveno 40 extraktů z 27 potravin běžných v západní stravě. Měřila se schopnost každé z nich vyvolat sekreci“ zánětlivých signálů z lidských bílých krvinek. Zjistili obrovské dávky endotoxinových ekvivalentů v některých vepřových, drůbežích, mléčných a čokoládových výrobcích. Co je špatného na čokoládě? Prvním krokem při výrobě čokolády je bakteriální fermentace kakaového bobu. Obsažené rostlinné fytoživiny však naštěstí převáží nepříznivý účinek bakterií a celkově dojde ke snížení zánětu. Totéž však nelze říct o živočišných výrobcích.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Erridge C, Attina T, Spickett CM, Webb DJ. A high-fat meal induces low-grade endotoxemia: evidence of a novel mechanism of postprandial inflammation. Am J Clin Nutr. 2007 Nov; 86(5):1286-92.
- Erridge C. The capacity of foodstuffs to induce innate immune activation of human monocytes in vitro is dependent on food content of stimulants of Toll-like receptors 2 and 4. Br J Nutr. 2011 Jan; 105(1):15-23.
- Ghanim H, Abuaysheh S, Sia CL, Korzeniewski K, Chaudhuri A, Fernandez-Real JM, Dandona P. Increase in Plasma Endotoxin Concentrations and the Expression of Toll-Like Receptors and Suppressor of Cytokine Signaling-3 in Mononuclear Cells After a High-Fat, High-Carbohydrate Meal: Implications for insulin resistance. Diabetes Care. 2009 Dec; 32(12):2281-7.
- Selmi C, Cocchi CA, Lanfredini M, Keen CL, Gershwin ME. Chocolate at heart: the anti-inflammatory impact of cocoa flavanols. Mol Nutr Food Res. 2008 Nov; 52(11):1340-8.
- di Giuseppe R, Di Castelnuovo A, Centritto F, Zito F, De Curtis A, Costanzo S, Vohnout B, Sieri S, Krogh V, Donati MB, de Gaetano G, Iacoviello L. Regular consumption of dark chocolate is associated with low serum concentrations of C-reactive protein in a healthy Italian population. J Nutr. 2008 Oct; 138(10):1939-45.
Image thanks to SuperManu via Wikimedia Commons and jeffreyw via flickr