Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Fazole v plechovce, nebo vařené fazole?
Konzervované fazole jsou praktické, ale mají stejný obsah živin jako ty doma vařené? A pokud používáme konzervované fazole, měli bychom je cedit, nebo použít i nálev?
Konzervované fazole jsou praktické, ale jsou stejně tak výživné jako doma vařené? A pokud používáte konzervované, měli byste z nich vylít nálev, nebo ne? Tato nedávná studie se zabývala fazolemi bez nálevu. Federální vláda doporučuje asi půl šálku denně. Je třeba je brát, jak jako bílkovinu, tak i jako zeleninu, protože mají to nejlepší z obou světů. Jsou vynikajícím zdrojem vlákniny a folátu, jsou také dobrým zdrojem rostlinných bílkovin, rostlinného železa, vitamínu B1 a minerálů, jako je hořčík, fosfor, draslík a měď. A to vše s přirozeně nízkým obsahem sodíku.
Přesto Američané fazole neznají. 96 % Američanů dokonce ani nesplňuje minimální doporučený příjem fazolí, cizrny, půleného hrachu, nebo čočky. Je to vlastně stejné procento Američanů, kteří nejedí svou doporučenou denní dávku ovoce a zeleniny. Dvě nejzdravější věci na planetě: zelené potraviny a luštěniny, a stěží se najde někdo, kdo by je konzumoval aspoň v minimální míře. Je to další „dílek přidaný do poněkud znepokojujícího obrazu, který se vynořuje z národní stravovací krize.“
Každopádně zpět ke studii – o zelených potravinách se ani nebudu zmiňovat. Mimo přínosu pro zdraví jsou fazole také levné. Výzkumnici provedli ohledně fazolí pár výpočtů a zjistili, že porce fazolí stojí mezi 10 centy, a pokud chcete hodně přehánět, tak 40 centy. Jak vidíte, konzervované fazole stojí asi třikrát více, než stojí koupit suché fazole a sami si je uvařit. Než se však fazole uvaří, může to trvat hodiny, a tak moje rodina zkrátka trvá na těch dalších 20 centech za porci.
Z hlediska výživy – rozumně uvařené fazole a konzervované jsou na tom přibližně stejně, ale obsah sodíku v konzervovaných fazolích může být 100krát vyšší než u vařených. Vylitím nálevu a propláchnutím konzervovaných fazolí se můžete zbavit asi poloviny sodíku, ale také vyléváte a splachujete některé živiny, takže doporučuji při nákupu konzervovaných fazolí kupovat ty bez přidané soli a mít a používat nálev z těchto fazolí. Shrnuto: „Luštěniny bez ohledu na typ nebo tvar jsou potravinou bohatou na živiny a měly by být doporučovány jako součást zdravé výživy.“
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- W.-C. Chang, M. L. Wahlqvist, H.-Y. Chang, C.-C. Hsu, M.-S. Lee, W.-S. Wang, C. A. Hsiung. A bean-free diet increases the risk of all-cause mortality among Taiwanese women: The role of the metabolic syndrome. Public Health Nutr. 2012 15(4):663 - 672.
- S. J. Nechuta, B. J. Caan, W. Y. Chen, W. Lu, Z. Chen, M. L. Kwan, S. W. Flatt, Y. Zheng, W. Zheng, J. P. Pierce, X. O. Shu. Soy food intake after diagnosis of breast cancer and survival: An in-depth analysis of combined evidence from cohort studies of US and Chinese women. Am. J. Clin. Nutr. 2012 96(1):123 - 132.
- S. M. Krebs-Smith, P. M. Guenther, A. F. Subar, S. I. Kirkpatrick, K. W. Dodd. Americans do not meet federal dietary recommendations. J. Nutr. 2010 140(10):1832 - 1838.
- Y.-F. Zhang, H.-B. Kang, B.-L. Li, R.-M. Zhang. Positive effects of soy isoflavone food on survival of breast cancer patients in China. Asian Pac. J. Cancer Prev. 2012 13(2):479 - 482.
- M. Zanovec, C. E. O'Neil, T. A. Nicklas. Comparison of Nutrient Density and Nutrient-to-Cost between Cooked and Canned Beans. Food Nutr Sci. 2011 2(2):66-73.
- I. Darmadi-Blackberry, M. L. Wahlqvist, A. Kouris-Blazos, B. Steen, W. Lukito, Y. Horie, K. Horie. Legumes: The most important dietary predictor of survival in older people of different ethnicities. Asia Pac J Clin Nutr 2004 13(2):217 - 220.
- R. S. Sandler, N. L. Zorich, T. G. Filloon, H. B. Wiseman, D. J. Lietz, M. H. Brock, M. G. Royer, R. K. Miday. Gastrointestinal symptoms in 3181 volunteers ingesting snack foods containing olestra or triglycerides. A 6-week randomized, placebo-controlled trial. Ann Intern Med. 1999 130(4 Pt 1):253-261.
- D. M. Winham, A. M. Hutchins. Perceptions of flatulence from bean consumption among adults in 3 feeding studies. Nutr J. 2011 10:128.
- H. M. Spiro. Fat, foreboding, and flatulence. Ann. Intern. Med. 1999 130(4 Pt 1):320 - 322.
Thanks to Ellen Reid and Minh Nguyen for their Keynote help.