![Fakta o zdraví](https://faktaozdravi.cz/wp-content/uploads/logo.png)
Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
![](https://faktaozdravi.cz/wp-content/uploads/dr-greger_83799539-1.png)
Jak cirkadiánní rytmy ovlivňují hladiny krevního cukru
Stejné jídlo snězené ve špatnou denní dobu může zvednout krevní cukr na dvojnásobek.
Už více než půl století víme, že tolerance glukózy v průběhu dne klesá, což znamená, že klesá schopnost těla udržovat krevní cukry pod kontrolou. Pokud se připojíte na kapačku a budete si do žíly dávkovat cukrovou vodu stabilním tempem napříč dnem, okolo 20. hodiny vám začnou krevní cukry stoupat, navzdory tomu, že jste nic nesnědli a tok cukru z kapačky se nezměnil. Každou minutu vám proudí do těla stejné množství cukru, ale vaše schopnost poradit si s ním k večeru začne klesat. Ráno je však znovu na maximu. Jídlo snědené ve 20 hodin dokáže vyvolat 2x větší odezvu v krevním cukru než identické jídlo snědené v 8 hodin ráno. Je to jako byste jedli dvakrát tolik!
Tělo zkrátka nepočítá s příjmem potravy po setmění. Náš druh se naučil ovládat oheň teprve před mnoha tisíci lety. Nejsme stavěni na možnost jíst 24 hodin denně.
Jeden z testů na cukrovku se nazývá glukózový toleranční test a měří rychlost, jakou tělo dokáže odstranit cukr z krve. Vypijete šálek vody obsahující asi 4 a půl lžíce kukuřičného sirupu a pak je vám 2 hodiny měřen krevní cukr. Po uplynutí této doby by váš krevní cukr měl být pod 7,8 mmol/l. Hodnoty mezi 7,8 a 11 mmol/l jsou považovány za prediabetické a hodnoty nad 11,1 už jsou známkou rozvinuté cukrovky.
Cirkadiánní rytmus glukózové tolerance je tak silný, že člověk může ráno získat normální výsledek, ale později ten den už prediabetický. Prediabetici s průměrnou hodnotou 9,1 v 7 hodin ráno se při testování v 19 hodin dostanou na diabetickou hodnotu přes 11,1.
Upřednostňování potravin s nízkým glykemickým indexem může pomoci s hubnutím, ale časování je klíčové. Kvůli cirkadiánnímu rytmu glukózové tolerance mohou potraviny s nízkým GI v noci zvýšit krevní cukr více než potraviny s vysokým GI ráno. V noci je metabolismus natolik nepříznivý, že miska celozrnných cereálií ve 20 hodin způsobila stejný nárůst krevního cukru jako výrobek z proslazené pufované bílé rýže snědený v 8 hodin ráno. Potraviny s vysokým GI požité v noci jsou pak tou vůbec nejhorší možností. Jestliže tedy chcete jíst rafinované obiloviny a slazené pochutiny, může být pro vás méně škodlivé, když si je dáte v ranních hodinách.
Pokles tolerance glukózy během dne by tedy mohl pomoci vysvětlit lepší hubnoucí výsledky při koncentraci denních kalorií do dřívějších denních hodin. Rozdíl může být dokonce i mezi brzkým a pozdním obědem. Lidé náhodně přiřazeni ke konzumaci velkého oběda v 16:30 utrpěli o 46 % větší nárůst krevního cukru než jedinci konzumující stejný pokrm jen o pár hodin dříve - ve 13 hodin. A pokrmy snědené v 7 hodin a 13 hodin odlišuje 37% rozdíl v nárůstu krevního cukru. Nicméně mezi jídlem snědeným ve 20 hodin a o půlnoci již zjevně rozdíl není, obojí je už příliš pozdě. Nicméně takto pozdní hodování, o půlnoci, nebo i ve 23 hodin, dokáže váš cirkadiánní rytmus natolik rozhodit, že nepříznivě ovlivní metabolismus následujícího rána. Dojde k výrazně většímu nárůstu krevních cukrů po snídani, než by došlo při konzumaci té stejné večeře už v 18 hodin předchozího dne.
Tato zjištění ohledně chronobiologie nám pomohou uzavřít debatu okolo snídání. Vynechávání snídaně nejen obvykle nepomůže s hubnutím, ale navíc zhoršuje celkovou denní kontrolu nad krevním cukrem u diabetiků i zdravých jedinců. Tady vidíte, že lidé vynechávající snídani mají vyšší krevní cukry dokonce i během spánku o 20 hodin později. To by mohlo pomoci vysvětlit, proč lidé vynechávající snídani mívají vyšší riziko rozvoje cukrovky 2. typu.
Lidé vynechávající snídani také mívají vyšší výskyt srdečního onemocnění a aterosklerózy celkově. Je to jen tím, že lidé vynechávající snídani obvykle mají i další nezdravé návyky, například kuřáctví a celkově nepříznivé stravovací návyky? Spojitost mezi vynecháváním snídaně a srdečním onemocněním i předčasným úmrtím celkově odolává i pokusům o odstínění vlivu matoucích faktorů. Jistotu však nabídne jedině otestování.
Vede vynechávání snídaně třeba k vyšším hladinám cholesterolu? Ano. Významný nárůst špatného LDL cholesterolu byl naměřen u lidí náhodně přiřazených k vynechávání snídaně - zhruba o 0,25 mmol/l během dvou týdnů. Izraelská studie 700/500/200 zjistila, že se hladina triglyceridů ve skupině král-princ-chuďas výrazně zlepšila - pokles o 0,67 mmol/l, zatímco skupina chuďas-princ-král si pohoršila - nárůst o 0,29 mmol/l. Takže konzumace většího podílu kalorií ráno namísto večer může mít rovnou trojitý přínos: lepší hubnutí, lepší kontrola nad krevním cukrem a méně srdečního onemocnění. Pokud tedy chcete přeskočit jídlo, například při přerušovaném půstu nebo při časově omezeném příjmu potravy, kdy se snažíte sníst všechno ve vyhraněném časovém intervalu, bylo by bezpečnější a účinnější místo snídaně přeskočit večeři.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Bowen AJ, Reeves RL. Diurnal Variation in Glucose Tolerance. Arch Intern Med. 1967;119(3):261-264.
- Van Cauter E. Diurnal and ultradian rhythms in human endocrine function: a minireview. Horm Res. 1990;34(2):45-53.
- Van Cauter E, Polonsky KS, Scheen AJ. Roles of circadian rhythmicity and sleep in human glucose regulation. Endocr Rev. 1997;18(5):716-38.
- Gangwisch JE. Invited commentary: nighttime light exposure as a risk factor for obesity through disruption of circadian and circannual rhythms. Am J Epidemiol. 2014;180(3):251-3.
- Poggiogalle E, Jamshed H, Peterson CM. Circadian regulation of glucose, lipid, and energy metabolism in humans. Metab Clin Exp. 2018;84:11-27.
- Sonnier T, Rood J, Gimble JM, Peterson CM. Glycemic control is impaired in the evening in prediabetes through multiple diurnal rhythms. J Diabetes Complicat. 2014;28(6):836-43.
- Garaulet M, Ordovás JM, Madrid JA. The chronobiology, etiology and pathophysiology of obesity. Int J Obes (Lond). 2010;34(12):1667-83.
- Morris CJ, Yang JN, Garcia JI, et al. Endogenous circadian system and circadian misalignment impact glucose tolerance via separate mechanisms in humans. Proc Natl Acad Sci USA. 2015;112(17):E2225-34.
- Gibbs M, Harrington D, Starkey S, Williams P, Hampton S. Diurnal postprandial responses to low and high glycaemic index mixed meals. Clin Nutr. 2014;33(5):889-94.
- Morgan LM, Shi JW, Hampton SM, Frost G. Effect of meal timing and glycaemic index on glucose control and insulin secretion in healthy volunteers. Br J Nutr. 2012;108(7):1286-91.
- Jakubowicz D, Barnea M, Wainstein J, Froy O. High caloric intake at breakfast vs. dinner differentially influences weight loss of overweight and obese women. Obesity (Silver Spring). 2013;21(12):2504-12.
- Bandín C, Scheer FA, Luque AJ, et al. Meal timing affects glucose tolerance, substrate oxidation and circadian-related variables: a randomized, crossover trial. Int J Obes (Lond). 2015;39(5):828-33.
- Saad A, Dalla Man C, Nandy DK, et al. Diurnal pattern to insulin secretion and insulin action in healthy individuals. Diabetes. 2012;61(11):2691-700.
- Leung GKW, Huggins CE, Bonham MP. Effect of meal timing on postprandial glucose responses to a low glycemic index meal: a crossover trial in healthy volunteers. Clin Nutr. 2019;38(1):465-71.
- Tsuchida Y, Hata S, Sone Y. Effects of a late supper on digestion and the absorption of dietary carbohydrates in the following morning. J Physiol Anthropol. 2013;32(1):9.
- Jakubowicz D, Wainstein J, Ahren B, Landau Z, Bar-Dayan Y, Froy O. Fasting until noon triggers increased postprandial hyperglycemia and impaired insulin response after lunch and dinner in individuals with type 2 diabetes: a randomized clinical trial. Diabetes Care. 2015;38(10):1820-6.
- Kobayashi F, Ogata H, Omi N, et al. Effect of breakfast skipping on diurnal variation of energy metabolism and blood glucose. Obes Res Clin Pract. 2014;8(3):e201-98.
- Bi H, Gan Y, Yang C, Chen Y, Tong X, Lu Z. Breakfast skipping and the risk of type 2 diabetes: a meta-analysis of observational studies. Public Health Nutr. 2015;18(16):3013-9.
- Cahill LE, Chiuve SE, Mekary RA, et al. Prospective study of breakfast eating and incident coronary heart disease in a cohort of male US health professionals. Circulation. 2013;128(4):337-43.
- Uzhova I, Fuster V, Fernández-Ortiz A, et al. The importance of breakfast in atherosclerosis disease: insights from the PESA study. J Am Coll Cardiol. 2017;70(15):1833-42.
- Uzhova I, Peñalvo JL. Reply: skipping breakfast is a marker of unhealthy lifestyle. J Am Coll Cardiol. 2018;71(6):708-9.
- Yokoyama Y, Onishi K, Hosoda T, et al. Skipping breakfast and risk of mortality from cancer, circulatory diseases and all causes: findings from the Japan collaborative cohort study. Yonago Acta Med. 2016;59(1):55-60.
- Farshchi HR, Taylor MA, MacDonald IA. Deleterious effects of omitting breakfast on insulin sensitivity and fasting lipid profiles in healthy lean women. Am J Clin Nutr. 2005;81(2):388-96.
Image credit: Paul Hunt via pixabay. Image has been modified. Video production by Glass Entertainmentv. Motion graphics by Avocado Video.
Nejnovější videa
![Tři důvody, proč ovoce a zelenina mohou snižovat riziko osteoporózy](https://i.ytimg.com/vi/rE6e1TyiVXw/mqdefault.jpg)
Tři důvody, proč ovoce a zelenina mohou snižovat riziko osteoporózy
![Přínosy a vedlejší účinky očkování proti pásovému oparu](https://i.ytimg.com/vi/-LvWJZf-RXA/mqdefault.jpg)
Přínosy a vedlejší účinky očkování proti pásovému oparu
![Přínosy a vedlejší účinky očkování proti zápalu plic](https://i.ytimg.com/vi/W1i8Vjsb2-M/mqdefault.jpg)
Přínosy a vedlejší účinky očkování proti zápalu plic
![Jak si zachovat čich](https://i.ytimg.com/vi/fYHgyTuucMI/mqdefault.jpg)