Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jak předcházet toxoplazmóze
Riziko nakažení se mozkovým parazitem toxoplazmou z kočičího WC versus z masa.
Mozkový parazit Toxoplasma „je zodpovědný za značný počet nákaz a úmrtí v USA.“ Jedná se o druhou nejčastější příčinu úmrtí z požití závadných potravin v USA, hned po salmonele. Může se dostat i do placenty, takže obzvlášť hrozivé následky může mít nákaza v průběhu těhotenství, může vést k potratům, slepotě nebo opoždění vývoje dítěte. Může také snížit kognitivní funkci u dospělých, což vysvětluje, proč mají infikovaní lidé zvýšené riziko, že se připletou například do dopravních nehod. Řada důkazů naznačuje, že chronická toxoplazmóza „pravděpodobně souvisí s určitými psychiatrickými poruchami.“ Může dokonce zvýšit i riziko rozvoje leukémie. Dobře, jak tomu předejdeme?
Parazit se může dostat do svalů. Z hospodářských zvířat se nám může dostat do těla konzumací masa. V případě nekonzumovaných druhů zvířat, například koček, k nákaze může dojít prostřednictvím kontaktu s fekáliemi. Naštěstí u koček “existuje nebezpečí jen v období, kdy se zvíře parazita aktivně zbavuje.“ Do těla kočky se toxoplasma dostane konzumací nakažených hlodavců, proto by kočky držené vevnitř, které neloví a nejsou krmeny syrovým masem, neměly představovat hrozbu. Ovšem když toulavé kočky používají pískoviště na vašem místním dětském hřišti jako záchodek, to už může být problém. V každou chvíli může být nakaženo až 6 procent toulavých koček a koček s přístupem ven. Parazity z těla však vylučují jen pár týdnů. Takže pokud si adoptujete kočku z útulku, mělo by to být bezpečné, pokud tedy nejde o nedávno nalezenou kočku.
Mnoho žen už někdy slyšelo o spojitosti mezi kočkami a toxoplazmózou, méně si jich však uvědomuje riziko nakažení z potravin. „Pouze zhruba každá třetí žena si může být vědoma, že se toxoplazma občas nachází i v syrovém nebo nedostatečně propečeném mase. Přesto vysoké procento žen uvedlo, že se pokoušejí dodržovat dobrou hygienu. Například si myjí ruce po manipulaci se syrovým masem, po zahradních pracích (kam mohou kočky chodit vyměšovat) nebo čištění kočičího WC.“
Jaký druh masa je nejrizikovější? „Hovězí dobytek není považován za významného hostitele tohoto parazita,“ jedná se spíše o záležitost prasat a drůbeže, ale také ovcí a koz. Výskyt infekce se mezi prasaty z velkochovu různí, zamoření se pohybuje od 0 do více než 90 %. Paradoxem je, že pravděpodobnost infekce toxoplazmou může být větší u bio masa, protože zvířata mají přístup do venkovního výběhu.
Kdo by však konzumoval vepřové a drůbeží maso nedostatečně propečené? Překvapivě až jedna třetina všech Američanů může maso nedostatečně tepelně upravovat. V tomto případě nám jde o dosažení teploty potřebné k likvidaci přítomných patogenů. Jeden plátek šunky může nakonec obsahovat více než tisíc parazitů.
Současná prohlídka masa na jatkách je nedokáže odhalit. Použitelné testy existují, ale testování není široce rozšířeno. Riziko z jediné porce masa je však opravdu nízké. Například průměrná pravděpodobnost nákazy z jedné porce jehněčího masa je odhadována na 1 : 67 000. Důvodem, proč je 16x více případů nákazy připisováno vepřovému masu, není to, že by prasata byla více zamořena. V USA prostě mnohem častěji jíme vepřové než jehněčí kotlety.
Je něco, co můžeme udělat tehdy, když už patříme mezi zhruba čtvrtinu Američanů, kteří jsou nakaženi? Jedním z problémů, které tito mozkoví parazité způsobují, je urychlený pokles kognitivních funkcí, ke kterému dochází s přibývajícím věkem. Tato studie vyhodnocovala stav u starších dospělých lidí každý rok po dobu pěti let. Exekutivní funkce u lidí s pozitivními výsledky testu na toxoplazmu s věkem klesaly rychleji, stejně tak se rychleji zhoršoval i jejich celkový duševní stav.
Další věc, která je spojena s kognitivním poklesem, je snížená dostupnost folátu. Tyto dvě věci spolu mohou dokonce souviset, protože nové důkazy naznačily, že toxoplazma může odebírat folát přímo z našich nervových buněk, dokáže z mozku folát vysát. Takže kromě zvýšené tvorby dopaminu, což je podle nás důvodem, proč toxoplazma zvyšuje riziko schizofrenie, může parazit ještě vysávat folát z mozku. Je účinek natolik silný, aby ovlivnil naše kognitivní funkce? Možná ano. Zde je naměřené skóre kognitivní funkce při různých koncentracích folátů v těle. Mezi lidmi, kteří nejsou nakaženi toxoplazmou, nezáleží na tom, jestli mají folátu málo nebo hodně. Evidentně ho mají ve všech případech dostatek. Nakažení lidé však mají horší skóre při nižších hladinách folátu (vyšší číslo zde znamená horší skóre). To stejné platí pro vitamín B12. Takže je důležité přijímat dostatek vitaminu B12 a kyseliny listové. U B12 je v oficiálním doporučení psáno, že všichni lidé ve věku nad padesát let by měli začít užívat doplněk s tímto vitamínem nebo jíst každý den potraviny obohacené vitamínem B12. A každý, kdo konzumuje stravu založenou na rostlinných potravinách, by se touto radou měl začít řídit nehledě na aktuální věk. Folát se v největších koncentracích nachází v luštěninách a zelené listové zelenině. Pokud se tedy budete řídit mou Denní dvanáctkou (Daily Dozen), přijmete folátu více než dostatek. Když si například dáte půl šálku vařené čočky, máte polovinu denní dávky v sobě. Stejně poslouží i tři čtvrtě šálku vařeného špenátu.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Jones JL, Kruszon-moran D, Wilson M, Mcquillan G, Navin T, Mcauley JB. Toxoplasma gondii infection in the United States: seroprevalence and risk factors. Am J Epidemiol. 2001;154(4):357-65.
- Lilly EL, Wortham CD. High prevalence of Toxoplasma gondii oocyst shedding in stray and pet cats (Felis catus) in Virginia, United States. Parasit Vectors. 2013;6:266.
- Jones JL, Ogunmodede F, Scheftel J, et al. Toxoplasmosis-related knowledge and practices among pregnant women in the United States. Infect Dis Obstet Gynecol. 2003;11(3):139-45.
- Huang Y, Huang Y, Chang A, Wang J, Zeng X, Wu J. Is Toxoplasma Gondii Infection a Risk Factor for Leukemia? An Evidence-Based Meta-Analysis. Med Sci Monit. 2016;22:1547-52.
- Jones JL, Parise ME, Fiore AE. Neglected parasitic infections in the United States: toxoplasmosis. Am J Trop Med Hyg. 2014;90(5):794-9.
- Herrero L, Gracia MJ, Pérez-arquillué C, Lázaro R, Herrera A, Bayarri S. Toxoplasma gondii in raw and dry-cured ham: The influence of the curing process. Food Microbiol. 2017;65:213-220.
- Guo M, Mishra A, Buchanan RL, et al. A Systematic Meta-Analysis of Toxoplasma gondii Prevalence in Food Animals in the United States. Foodborne Pathog Dis. 2016;13(3):109-18.
- Yan C, Liang LJ, Zheng KY, Zhu XQ. Impact of environmental factors on the emergence, transmission and distribution of Toxoplasma gondii. Parasit Vectors. 2016;9:137.
- Purslow P. Parasitic zoonoses present some risks with low-temperature cooking of pork. Meat Sci. 2016;119:14-5.
- Hussain MA, Stitt V, Szabo EA, Nelan B. Toxoplasma gondii in the Food Supply. Pathogens. 2017;6(2).
- Guo M, Dubey JP, Hill D, et al. Prevalence and risk factors for Toxoplasma gondii infection in meat animals and meat products destined for human consumption. J Food Prot. 2015;78(2):457-76.
- Guo M, Buchanan RL, Dubey JP, et al. Qualitative Assessment for Toxoplasma gondii Exposure Risk Associated with Meat Products in the United States. J Food Prot. 2015;78(12):2207-19.
- Guo M, Mishra A, Buchanan RL, et al. Quantifying the Risk of Human Toxoplasma gondii Infection Due to Consumption of Domestically Produced Lamb in the United States. J Food Prot. 2016;79(7):1181-7.
- Herrero L, Gracia MJ, Pérez-arquillué C, et al. Toxoplasma gondii: Pig seroprevalence, associated risk factors and viability in fresh pork meat. Vet Parasitol. 2016;224:52-59.
- Berrett AN, Gale SD, Erickson LD, Brown BL, Hedges DW. Toxoplasma Gondii Moderates the Association between Multiple Folate-Cycle Factors and Cognitive Function in U.S. Adults. Nutrients. 2017;9(6).
- Nimgaonkar VL, Yolken RH, Wang T, et al. Temporal Cognitive Decline Associated With Exposure to Infectious Agents in a Population-based, Aging Cohort. Alzheimer Dis Assoc Disord. 2016;30(3):216-22.
- Flegr J. Influence of latent Toxoplasma infection on human personality, physiology and morphology: pros and cons of the Toxoplasma-human model in studying the manipulation hypothesis. J Exp Biol. 2013;216(Pt 1):127-33.
- 9: Vitamin B12. In: Dietary Reference Intakes For Thiamin, Riboflavin, Niacin, Vitamin B6, Folate, Vitamin B12, Pantothenic Acid, Biotin, And Choline. Washington, D.C.: National Academies Press; 1998.
- Arora N, Sadovsky Y, Dermody TS, Coyne CB. Microbial Vertical Transmission during Human Pregnancy. Cell Host Microbe. 2017;21(5):561-567.
Image credit: Herk3 via wikimedia. Image has been modified. Motion graphics by Avocado Video