Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jak zabránit nealkoholickému ztučnění jater
Chcete-li snížit své riziko nejběžnějšího původce chronického onemocnění jater, snižte svou spotřebu potravin s vysokým obsahem cukru a cholesterolu.
Morgan Spurlock jedl celý měsíc jen v McDonaldu a předvídatelně se jeho hmotnost, krevní tlak a cholesterol zvýšily. Avšak jeho jaterní enzymy se zvýšily taktéž. Jaterní buňky začaly umírat a jejich obsah se dostal do krevního řečiště.
Tento experiment provedený u jednoho člověka byl zopakován. Skupina mužů a žen dostávala dvě jídla z rychlého občerstvení po jeden měsíc. Většina jejich jaterních hodnot byla normální (u mužů nižší než 30), ale během jediného týdne byla většina z nich v nepořádku. Došlo k dramatickému nárůstu poškození jater.
Takzvané nealkoholické ztučnění jater je další globální epidemie. Tukové zásoby v játrech mohou mít za následek spektrum onemocnění, od nahromadění tuku bez dalších příznaků, ztučnění jater, nealkoholické steatózy, až po ztvrdnutí jater a cirhózu, a to může mít za následek rakovinu jater, selhání jater a smrt. To je nejčastější příčina chronického onemocnění jater v USA. Postihuje 70 milionů Američanů, tady asi jednoho ze tří dospělých.
Rychlé občerstvení je skvělý způsob, jak si takové onemocnění přivodit. Toto onemocnění je spojeno s konzumací nealkoholických slazených nápojů a masa. Jedna plechovka limonády denně zvyšuje šanci na steatózu o 45 %; ti, kteří jedí ekvivalent čtrnácti kuřecích nuget denně, měli trojnásobně vyšší riziko oproti příjmu ekvivalentu sedmi nuget nebo méně.
Jedná se o příběh tuku a cukru, ale evidentně ne všech druhů tuků. Ti, kteří měli jaterní steatózu, jedli více živočišných tuků a cholesterolu, méně rostlinných tuků, vlákniny a antioxidantů. Ty mohou vysvětlit, proč je středomořský typ stravy, vyznačující se vysokou konzumací potravin, jako je ovoce, zelenina, celozrnné výrobky a luštěniny, spojován s méně závažnou formou nealkoholického ztučnění jater. Snad proto, že tato strava má protizánětlivé a antioxidační účinky. Možná kvůli specifickým fytonutrientům jako fialové, červené a modré antokyany, tedy pigmenty bobulí, hroznů, švestek, červeného zelí, červené cibule, čekanky. Tyto potraviny mohou působit v prevenci ztučnění jater, ale tato tvrzení jsou většinou založena na experimentech v Petriho miskách. Byla provedena jedna klinická studie se závěrem, že nápoje z fialové sladké brambory zřejmě úspěšně tlumí zánět jater.
Strava na rostlinné bázi může také zlepšit náš mikrobiom, tedy prospěšné bakterie v našich střevech. Rčení „jsme to, co jíme“, se může změnit na „jsme to, co konzumují naše bakterie“. Když jíme tuk, umožňujeme růst špatných bakterií, které uvolňují zánětlivé molekuly. Ty zvyšují propustnost střev a přispívají tak ke steatóze jater.
Ztučnění jater může být také způsobeno přebytkem cholesterolu. Cholesterol ze stravy, obsažený ve vejcích, mase a mléčných výrobcích, oxiduje a zvyšuje hodnoty alfa receptoru X v játrech, který může zvyšovat hodnoty faktoru s názvem SREBP, jenž zvyšuje hladinu tuku v játrech. Cholesterolové krystaly způsobují, že lidské bílé krvinky vyloučí zánětlivé látky, stejně jako je tomu u krystalů kyseliny močové u dny. To je to, co může spustit progresi prostého ztučnění jater vedoucí až k vážné hepatitidě. Hromadění dostatečných koncentrací volného cholesterolu v tukových jaterních buňkách způsobuje krystalizaci cholesterolu.
Jeden z několika nedávných důkazů naznačuje, že cholesterol z potravy hraje důležitou roli ve vývoji jaterní steatózy, zánětu jater. Ve studii zahrnující 9000 dospělých Američanů sledovaných po 13 let jsme našli silný vztah mezi příjmem cholesterolu v potravě a počtem hospitalizací a úmrtí kvůli cirhóze a rakovině jater, jelikož dietní cholesterol může oxidovat a mít toxické a karcinogenní účinky.
Aby játra omezila toxicitu přebytku cholesterolu pocházejícího ze stravy, snaží se zbavit cholesterolu jeho vylučováním do krevního řečiště. A tak na základě měření non-HDL cholesterolu v krvi můžeme předpovědět rozvoj ztučnění jater. Odečtete-li z celkového cholesterolu HDL cholesterol, nikdo ze stovek sledovaných s hodnotou pod 3,25 neměl toto onemocnění.
Pro farmaceutické firmy je nealkoholické ztučnění jater zlatým dolem, což platí pro každou civilizační chorobu, vzhledem k jejich vysokému a stále se zvyšujícímu výskytu a potřebě kontinuální farmakologické léčby. Ale možná je to jednoduché: stačí jen změnit stravu, vyhnout se sladkému a potravinám plným cholesterolu.
Hořkou pravdou je, že nealkoholické ztučnění jater by mohlo být téměř považováno za lidský ekvivalent husích jater. I my se přecpáváme potravinami, které s sebou nesou zdravotní důsledky. Máslová konzistence lidských jater není pochoutkou, která by těšila specialisty na jaterní choroby v klinické praxi; může totiž mít závažné důsledky.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- E M McCarthy, M E Rinella.The role of diet and nutrient composition in nonalcoholic Fatty liver disease. J Acad Nutr Diet. 2012 Mar;112(3):401-9.
- S Zelber-Sagi, D Nitzan-Kaluski, R Goldsmith, M Webb, L Blendis, Z Halpern, R Oren. Long term nutritional intake and the risk for non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD): a population based study. J Hepatol. 2007 Nov;47(5):711-7.
- M D Kontogianni, N Tileli, A Margariti, M Georgoulis, M Deutsch, D Tiniakos, E Fragopoulou, R Zafiropoulou, Y Manios, G Papatheodoridis. Adherence to the Mediterranean diet is associated with the severity of non-alcoholic fatty liver disease. Clin Nutr. 2014 Aug;33(4):678-83.
- G N Ioannou, O B Morrow, M L Connole, S P Lee. Association between dietary nutrient composition and the incidence of cirrhosis or liver cancer in the United States population. Hepatology. 2009 Jul;50(1):175-84.
- M B Vos. Nutrition, nonalcoholic fatty liver disease and the microbiome: recent progress in the field. Curr Opin Lipidol. 2014 Feb;25(1):61-6.
- L Valenti, P Riso, A Mazzocchi, M Porrini, S Fargion, C Agostoni. Dietary anthocyanins as nutritional therapy for nonalcoholic fatty liver disease. Oxid Med Cell Longev. 2013;2013:145421.
- G Musso, R Gambino, F De Michieli, M Cassader, M Rizzetto, M Durazzo, E Fagà, B Silli, G Pagano. Dietary habits and their relations to insulin resistance and postprandial lipemia in nonalcoholic steatohepatitis. Hepatology. 2003 Apr;37(4):909-16.
- K Yasutake, M Nakamuta, Y Shima, A Ohyama, K Masuda, N Haruta, T Fujino, Y Aoyagi, K Fukuizumi, T Yoshimoto, R Takemoto, T Miyahara, N Harada, F Hayata, M Nakashima, M Enjoji. Nutritional investigation of non-obese patients with non-alcoholic fatty liver disease: the significance of dietary cholesterol. Scand J Gastroenterol. 2009;44(4):471-7.
- G N Ioannou, W G Haigh, D Thorning, C Savard. Hepatic cholesterol crystals and crown-like structures distinguish NASH from simple steatosis. J Lipid Res. 2013 May;54(5):1326-34.
- E J Kim, B H Kim, H S Seo, Y J Lee, H H Kim, H H Son, M H Choi. Cholesterol-induced non-alcoholic fatty liver disease and atherosclerosis aggravated by systemic inflammation. PLoS One. 2014 Jun 5;9(6):e97841.
- S Zelber-Sagi, F Salomone, H Yeshua, R Lotan, M Webb, Z Halpern, E Santo, R Oren, O Shibolet. Non-high-density lipoprotein cholesterol independently predicts new onset of non-alcoholic fatty liver disease. Liver Int. 2014 Jul;34(6):e128-35.
- W Z Mehal. The Gordian Knot of dysbiosis, obesity and NAFLD. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2013 Nov;10(11):637-44.
- K Ray. NAFLD-the next global epidemic. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2013 Nov;10(11):621.
- H Suda, F Ishikawa, M Hatakeyama, M Miyawaki, T Kudo, K Hirano, A Ito, O Yamakawa, S Horiuchi. Intake of purple sweet potato beverage affects on serum hepatic biomarker levels of healthy adult men with borderline hepatitis. Eur J Clin Nutr. 2008 Jan;62(1):60-7.
- L Longato. Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD): a tale of fat and sugar? Fibrogenesis Tissue Repair. 2013 Jul 18;6(1):14.
- S Kechagias, A Ernersson, O Dahlqvist, P Lundberg, T Lindström, F H Nystrom; Fast Food Study Group. Fast-food-based hyper-alimentation can induce rapid and profound elevation of serum alanine aminotransferase in healthy subjects. Gut. 2008 May;57(5):649-54.
- P Duewell, H Kono, K J Rayner, C M Sirois, G Vladimer, F G Bauernfeind, G S Abela, L Franchi, G Nuñez, M Schnurr, T Espevik, E Lien, K A Fitzgerald, K L Rock, K J Moore, S D Wright, V Hornung, E Latz. NLRP3 inflammasomes are required for atherogenesis and activated by cholesterol crystals. Nature. 2010 Apr 29;464(7293):1357-61.
- G Marchesini, S Moscatiello, F Agostini, N Villanova, D Festi. Treatment of non-alcoholic fatty liver disease with focus on emerging drugs. Expert Opin Emerg Drugs. 2011 Mar;16(1):121-36.
Images thanks to http://englishflyers.wordpress.com/