Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jakou stravu doporučují lékaři?
Kaiser Permanente, největší americká organizace řízené péče, zveřejnila vzdělávací materiály pro pacienty, které by měly pomoci s tím, aby se rostlinná strava stala pro pacienty i lékaře něčím normálním.
V roce 2013 byl v časopise Kaiser Permanente zveřejněn tzv. Nutrition Update pro lékaře. Jde o největší organizaci řízené zdravotní péče ve Spojených státech, pod níž spadá zhruba devět milionů lidí a asi 15 000 lékařů, kteří byli informováni, že zdravého stravování lze nejlépe dosáhnout stravou rostlinného původu. Ta byla definována jako jídelníček podporující nerafinované potraviny rostlinného původu, vypouštějící maso, mléčné výrobky, vejce a také rafinované a zpracované produkty.
Příliš často lékaři ignorují potenciální přínos kvalitní výživy a rychle předepisují léky místo toho, aby poskytli pacientům příležitost k nápravě onemocnění zdravým stravováním a aktivním životem. Lékaři by proto měli zvážit doporučování rostlinné stravy všem svým pacientům, zejména těm s vysokým krevním tlakem, cukrovkou, kardiovaskulární chorobou nebo obezitou.
Hlavní nevýhodou je, že to může fungovat až příliš dobře. Pokud lidé užívají léky na krevní tlak nebo na krevní cukr, mohou jejich hodnoty klesnout až tak, že lékaři možná budou muset upravit dávkování léků, nebo je zcela vyloučit.
Navzdory silným důkazům podporujícímu rostlinnou stravu, mnozí lékaři přesto nevyzdvihují důležitost rostlinné stravy jako prvotní léčby chronických onemocnění. To může být způsobeno nedostatečným informováním lékaře – nebo nedostatkem prostředků pro vzdělávání pacientů.
Takže se to u Kaisera rozhodli změnit. Chcete zhubnout, cítit se lépe, zlepšit svůj stav, stabilizovat nebo dokonce zvrátit své chronické onemocnění, a díky tomu přestat užívat některé z léků? Pokud jste odpověděli kladně na některou z těchto otázek, pak pro vás může být tím pravým jídelníček založený na potravinách rostlinného původu. Vedlejší účinky mohou zahrnovat snížení cholesterolu, krevního tlaku a cukru, prevenci nebo reverzi našeho zabijáka č. 1, delší život, zdravější váhu, nižší riziko rakoviny, diabetu. Může dokonce dojít ke zpomalení postupu u některých typů rakoviny a ke zlepšení zánětlivých stavů, jako je např. revmatoidní artritida. Pracovníci Kaiser nabízejí tipy pro začátek, nápady na stavbu jídelníčku a je mi ctí říct, že mají také dobrý vkus na webové stránky.
Článek končí známým refrénem: “Je zapotřebí dalšího výzkumu“. V tomto případě je však třeba další výzkum spíše na to, abychom našli způsoby, kterými zajistíme, že se rostlinná strava stane novou normou pro pacienty i zaměstnance.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org