Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jakým způsobem fytosteroly snižují hladinu cholesterol
Fytosteroly jsou rostlinné sloučeniny podobné cholesterolu obsažené v ořeších a semenech, které nám pomáhají maximalizovat snahu těla o vyloučení přebytečného cholesterolu.
Schopnost fytosterolů v rostlinných potravinách snižovat hladinu cholesterolu byla poprvé pozorována před více než 80 lety. Ta stejná analogie se sběrači odpadků použitá k vysvětlení účinků vlákniny na cholesterol nám může pomoci pochopit, jak fungují fytosteroly a fytostanoly.
Stejně jako fytoestrogeny v rostlinách mají antiestrogenní účinek, tím, že oklamávají vaše tělo a snaží se, aby je použilo místo vlastního estrogenu (který je tisíckrát silnější), fytosteroly jsou rostlinné obdoby cholesterolu, které se vyskytují především v oříšcích a semínkách. Takto vypadá cholesterol a takto vypadá fytosterol. Vidíte rozdíl?
Když jíme ořechy a semínka a fytosteroly se dostanou do přetékajícího proudu odpadních látek, naše enterocyty pro vychytávání odpadků ve střevní výstelce je hodí do koše spolu se skutečným cholesterolem. Koše mohou ale pojmout jen určité množství, než je nutno je vyprázdnit do těla, a pak se vrací ke břehům fekálního proudu. Takže pokud je v toku odpadních látek cholesterol, tak se koš naplní jím. Ale pokud tam jsou i fytosteroly, může být polovina koše naplněna cholesterolem a polovina fytosteroly – přičemž druhá polovina cholesterolu se vyloučí ven.
Mezitím naše tělo tyto fytosteroly absorbuje a říká: „Co mám dělat s těmito rostlinnými molekulami?“ – a hodí je zpátky do odpadního žlabu, kde je sběrači odpadků dále po proudu možná náhodou znovu vyzdvihnou, a proces se zopakuje. Takže nakonec, protože jsme ve stravě do střeva poslali všechny tyto fytosteroly, méně nadbytečného cholesterolu je reabsorbováno a zbytek se vyloučí z těla. Toto lze prokázat zvýšeným vylučováním jak endogenního cholesterolu, tak i toho ze stravy ve stolici, pokud lidé jedí stravu bohatou na fytosteroly.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Schoenheimer R. New contributions in sterol metabolism. Science. 1931 Dec 11;74(1928):579-84.
- Timothy PC, Mark A, Andrew WB. Cholesterol-lowering phytosterols: factors affecting their use and efficacy. Nutrition and Dietary Supplements. 2010 July;2:59-72.
- Lin X, Racette SB, Lefevre M, Spearie CA, Most M, Ma L, Ostlund RE Jr. The effects of phytosterols present in natural food matrices on cholesterol metabolism and LDL-cholesterol: a controlled feeding trial. Eur J Clin Nutr. 2010 Dec;64(12):1481-7.
- Berryman CE, Preston AG, Karmally W, Deckelbaum RJ, Kris-Etherton PM. Effects of almond consumption on the reduction of LDL-cholesterol: a discussion of potential mechanisms and future research directions. Nutr Rev. 2011 Apr;69(4):171-85.
Images thanks to Boghog2; Evan-Amos; and Kaldari via Wikimedia, and theimpulsivebuy via flickr