Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Je bílé pečivo prospěšné?
Je konzumace bílého pečiva, bílých brambor a ledového salátu lepší než nic?
Řekněme, že v restauraci dostanete typickou bulku. Máte ji sníst? Podívejte se, je zdarma a obsahuje osm základních živin. Je to lepší než nic? Ne. Není to nutričně hodnotné a já vám hned ukážu proč.
Měli bychom se snažit jíst celé potraviny. Existuje pouze jediná běžná celá rostlinná potravina, která nestojí za konzumaci. Dám vám nápovědu. Je to buď ledový salát, nebo běžné brambory. Myslíte si, že je ledový salát lepší než nic? Nebo jsou to brambory, které stojí za to konzumovat? Ledový salát patří mezi nejméně výživnou zeleninu. Takže pokud máte na výběr, vždy si vyberte zdravější zeleninový salát, ale je to stále lepší než nic.
Doporučil bych vám ale vzdát se těch brambor. Tento rok bylo v časopise Journal of American Dietetic Association publikováno, že konzumace nesmažených bílých brambor se pojí s 50% zvýšením rizika rakoviny ledvin. To samé platí pro konzumaci bílého pečiva – o 50 % zvýšené riziko rakoviny. To je také důvod, proč ani ta bulka u večeře nestojí za konzumaci. Abychom to ale uvedli do kontextu, je třeba říci, že maso zvyšuje riziko rakoviny o 400 %. Která potravina však snižuje riziko na polovinu? Tmavě zelená listová zelenina.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Images thanks to aesop via Flickr.