Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Je pro nás káva špatná?
Sloučeniny obsažené v kávě, které dokáží zvednout hladinu cholesterolu, lze snadno odstranit přípravou přes obyčejný papírový filtr.
Co si takhle každé ráno k ovesné kaši dát i dva šálky filtrované kávy?
Káva byla vždy opředena nejasnostmi. Původně byla spojována s rakovinou močového měchýře a rakovinou vejcovodů, ale později se ukázalo, že to bylo jen tím, že je mezi pijáky kávy více kuřáků. Káva může způsobit pálení žáhy a zhoršení osteoporózy, ale zároveň může chránit před cukrovkou, Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou. Pít nebo nepít? Co myslíte, že na základě nejnovějšího výzkumu platí? Myslíte si, že nám káva škodí? Je neškodná? Nebo snad prospěšná?
Na základě nejnovější vědy je prospěšná. Všimněte si však, že jde o filtrovanou kávu. V kávě jsou totiž určité látky schopné zvyšovat hladinu cholesterolu. Filtrací přes papír se jich však zbavíme. Takže filtrovaná káva pro nás může být dobrou volbou, ale káva z frenchpressu nebo espresso už dobré být nemusejí.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org