Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Je sýr zdravý? V porovnání s čím?
Mléčné výrovky byly porovnány s jinými potravinami z hlediska vlivnu na riziko kardiovaskulárních příhod (infarkt, mrtvice).
Když studie financované průmyslem naznačují, že jejich výrobky mají neutrální účinky na zdraví, nebo dokonce prospěšné účinky, musíme si položit jednu otázku. S čím to vlastně porovnávají? Je sýr zdravý? Ve srovnání s čím? Když si chcete dát sendvič, sýr je pravděpodobně zdravou volbou – v porovnání se salámem, ale ve srovnání s arašídovým máslem? V žádném případě. Tuto poznámku vyřkl Walter Willet, bývalý vedoucí katedry výživy na Harvardu. Učinit závěr, že mléčné výrobky mají „neutrální“ vliv na zdraví, může být zavádějící, mohlo by to být nesprávně vykládáno tak, že zvýšení konzumace mléčných výrobků by nemělo žádný vliv na onemocnění srdce a oběhového systému nebo úmrtnost. Ze sdělení se tak vytrácí, že zdravotní účinky zvýšení nebo snížení konzumace mléčných výrobků by významně záležely na tom, jakými výrobky bychom tyto potraviny jinak nahradili.
Co byste si například dali na salát? Sýr by byl zdravý ve srovnání se slaninou, ale ne ve srovnání s ořechy. Jak se píše zde, bylo zjištěno, že konzumace ořechů nebo rostlinných bílkovin je spojena s ochranným účinkem snižujícím riziko ischemické choroby srdeční a cukrovky 2. typu. Naproti tomu konzumace červeného masa je spojena se zvýšeným rizikem. Proto je rozumné předpokládat, že nedostatek spojitostí s mléčnými potravinami by je řadil někde doprostřed škály škodlivosti a prospěšnosti potravin. Rozhodně však nejde o ideální zdroj energie nebo bílkovin. Z obecnějšího pohledu: dostupné důkazy podporují hospodářskou politiku omezující výrobu mléčných výrobků a navyšující výrobu zdravějších zdrojů bílkovin a tuků.
Walter Willet jen nespekuloval. Poznámka byla založená na třech slavných harvardských studiích zahrnujících stovky tisíc mužů a žen, kteří byli sledováni po více než 5 miliónů člověkoroků. Šlo o první opravdu rozsáhlou výhledovou studii, která zkoumala vliv konzumace mléčného tuku v porovnání s jinými druhy tuku na riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Nahrazením 100 kalorií z tuku v podobě sýru 100 kaloriemi z tuku v podobě arašídového másla na denní bázi můžete snížit riziko až o 24 %, zatímco náhrada mléčného tuku za jiný živočišný tuk může riziko zvýšit. Tady se můžeme podrobně podívat na výsledky u srdečního onemocnění. Náhrada mléčného tuku rostlinným olejem by byla spojena se sníženým rizikem, zatímco výměna mléčného výrobku za maso by riziko zvýšila. Kalorie z mléčného tuku mohou být stejně špatné nebo horší než čistý cukr. Nejmenší riziko by představovalo nahradit ho celistvou rostlinou potravinou, například celozrnnými obilovinami.
Mléčné výrobky jsou hlavním zdrojem nasyceného tuku ve stravě a jsou proto označovány za jednu z největších výživových příčin našeho největšího zabijáka mužů i žen. Mléčný průmysl však rád tvrdí, že v mléčných výrobcích jsou i další látky, jako třeba vedlejší produkty fermentace vznikající při výrobě sýrů. Tyto látky prý mohou potlačit nežádoucí účinky tuku. Celé je to součástí kampaně mléčného průmyslu netající se cílem neutralizovat negativní obrázek o mléčném tuku mezi regulačními orgány a zdravotníky.
Zdá se vám Dairy Platform povědomá? To bude tím, že byli jedněmi z těch, kteří financovali studii o tom, jak mají mléčné výrobky neutrální vliv na zdraví. Dali tam také najevo svůj názor, že mléčný tuk je zbytečně potlačován. American Heart Association na to odpověděla, že nemáme žádné informace z kontrolovaných studií, které by potvrzovaly, že fermentace sýr obohacuje o zdravé látky, které by nějakým způsobem potlačovaly škodlivé účinky nasycených tuků.
Musíme omezit mléko, maso i kokosový olej bez ohledu na to, co příslušné průmyslové odvětví říká. To je vlastně důvod, proč American Heart Association měla v roce 2017 potřebu vypustit do světa tuto mimořádnou výstrahu prezidenta asociace. Chtěli uvést na pravou míru, proč dobře vedený vědecký výzkum v drtivé většině případů podporuje omezování příjmu nasycených tuků ze stravy.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Hughes S. AHA Issues 'Presidential Advisory' on Harms of Saturated Fat. Medscape. 2017.
- Sacks FM, Lichtenstein AH, Wu JHY, et al. Dietary Fats and Cardiovascular Disease: A Presidential Advisory From the American Heart Association. Circulation. 2017;
- Chen GC, Wang Y, Tong X, et al. Cheese consumption and risk of cardiovascular disease: a meta-analysis of prospective studies. Eur J Nutr. 2017;56(8):2565-2575.
- Chen M, Li Y, Sun Q, et al. Dairy fat and risk of cardiovascular disease in 3 cohorts of US adults. Am J Clin Nutr. 2016;104(5):1209-1217.
- Willett WC. Will it be cheese, bologna, or peanut butter?. Eur J Epidemiol. 2017;32(4):257-259.
- Global Dairy Platform. Global Dairy Platform's Third Annual Meeting: Discovering The Benefits Of Global Collaboration. Rosemont, IL: Global Dairy Platform.
- Thorning TK, Bertram HC, Bonjour JP, et al. Whole dairy matrix or single nutrients in assessment of health effects: current evidence and knowledge gaps. Am J Clin Nutr. 2017;105(5):1033-1045.
- Guo J, Astrup A, Lovegrove JA, Gijsbers L, Givens DI, Soedamah-muthu SS. Milk and dairy consumption and risk of cardiovascular diseases and all-cause mortality: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Eur J Epidemiol. 2017;32(4):269-287.
Image credit: https://pxhere.com/en/photo/830958 via pxhere. Image has been modified. Motion graphics by Avocado Video