Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Jsou biopotraviny bezpečnější?
Konzumace biopotravin zřejmě snižuje vystavení reziduím pesticidů a bakteriím rezistentním na antibiotika.
Stanovenými principy ekologického zemědělství jsou „zdraví, ekologie, férovost a péče“. Když se však zeptáte lidí, proč nakupují biopotraviny, nejsilnějším ukazatelem byla obava o jejich vlastní zdraví nebo o zdraví členů jejich rodiny. Lidé mohou za biopotraviny utrácet spíše ze sobeckých než z altruistických důvodů. I když biopotraviny nemusejí obsahovat více živin na jednotku měny, jejich konzumace může snížit míru vystavení zbytkům pesticidů a bakterií odolných vůči antibiotikům.
Z hlediska bezpečnosti potravin nebylo obecně zjištěno žádné riziko kontaminace bakteriemi způsobujícími otravy z jídla. Jak bio, tak klasické živočišné produkty byly běžně kontaminovány např. salmonelou či Campylobacterem. Bylo zjištěno, že většina vzorků kuřecího masa byla kontaminována, a to buď Campylobacterem, nebo asi v jedné třetinou salmonelou. Ale riziko vystavení bakteriím odolným vůči více lékům, odolným vůči více skupinám antibiotik, bylo nižší u masa v biokvalitě. Takže obojí může nést podobné riziko toho, že onemocníme, ale otrava jídlem z biomasa může být pro lékaře snadnější na vyléčení.
A co pesticidy? Existuje velké množství důkazů o souvislosti mezi expozicí pesticidům a zvýšenou mírou chronických onemocnění, jako jsou různé typy rakoviny, cukrovky, neurodegenerativní poruchy, jako je Parkinsonova či Alzheimerova choroba a ALS, podobně jako vrozené vady a poruchy reprodukce. Zde je však řeč o lidech, kteří žijí nebo pracují s pesticidy. Například takové Salinas Valley v Kalifornii, kde jich rozprašují čtvrt milionu kilogramů.
Pokud se žena odváží v takové zemědělské komunitě otěhotnět, může to poškodit vývoj mozku dítěte. A to natolik, že těhotným ženám, které měly v těle nejvyšší hladiny, měřeno dle vzorků moči, se rodily děti s průměrným schodkem kolem 7 IQ bodů. 26 z 27 studií prokázalo negativní účinky pesticidů na vývoji mozku dětí. Jednalo se o problémy s pozorností, vývojové poruchy a potíže s krátkodobou pamětí. Porovnáte-li narozené děti s těmi, které měly v pupečníkové krvi vyšší hladiny běžného insekticidu, pak ty, které byly vystaveny vyšším úrovním, se rodily s anomáliemi mozku. A byly to děti z města, takže to pravděpodobně způsobily pesticidy používané v domácnostech.
Vystavení obyvatelstva pesticidům, jako použití insekticidů uvnitř vašeho domu, může být přispívajícím faktorem pro různé druhy rakoviny, jako je dětská leukémie. To naznačuje, že u obyvatelstva se zvýšilo povědomí o tom, že pesticidy mají potenciálně negativní vliv na zdraví jejich dětí. I když si nedokážu představit, že by většina pracovníků v zemědělství měla příliš na výběr. U těhotných žen, pracujících na farmách, je dvojnásobné riziko, že jejich dítě dostane leukémii. A zvyšuje se i riziko vzniku nádorů mozku. Takže tradiční plodiny mohou být škodlivé pro těhotné ženy, které je sklízejí.
Ale co naše vlastní rodina, když je jíme? To, že stříkáme pesticidy na plodiny na polích, ještě nutně neznamená to, že skončí v našem těle, když tyto plodiny sníme. Tedy alespoň jsme nevěděli, dokud nebyla v roce 2006 zveřejněna tato studie. Výzkumníci měřili hladiny dvou pesticidů, vyskytujících se v těle dětí, a to tak, že měřili specifické produkty rozkladu pesticidů v jejich moči. Zde je úroveň pesticidů kolujících těly dětí ve věku od 3 do 11 let během několika dní na běžné stravě. Pak jim na 5 dní změnili stravu na bio a poté opět na běžnou stravu. Je jasné, že biopotraviny poskytují dramatický a okamžitý ochranný účinek proti expozici pesticidům běžně používaným v zemědělské výrobě.
Studie byla následně rozšířena. Uhodnete, v kterém případě jedly děti biopotraviny? Na odpověď nepotřebujete ani značky v grafu. Ale co dospělí? To se nevědělo – až dosud. Třináct mužů a žen konzumovalo sedm dní stravu, skládající se buď nejméně z 80 % z biopotravin anebo z konvenčních potravin. Poté se jejich stravovací plány vyměnily. Žádné překvapení se nekonalo. Během týdne převážně na biopotravinách se výrazně snížila expozice pesticidů, tedy nikoliv jenom o trochu. Došlo téměř k 90% poklesu expozice. Takže lze konstatovat, že konzumace biopotravin poskytuje ochranu proti pesticidům, znamená to však i ochranu proti nemocem? Nevíme – studie prostě zatím nebyly provedeny. Nicméně, do té doby poskytuje konzumace biopotravin logický preventivní přístup.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- L Oates, M Cohen, L Braun, A Schembri, R Taskova. Reduction in urinary organophosphate pesticide metabolites in adults after a week-long organic diet. Environ Res. 2014 Jul;132:105-11.
- C Smith-Spangler, M L Brandeau, G E Hunter, J C Bavinger, M Pearson, P J Eschbach, V Sundaram, H Liu, P Schirmer, C Stave, I Olkin, D M Bravata. Are organic foods safer or healthier than conventional alternatives?: a systematic review. Ann Intern Med. 2012 Sep 4;157(5):348-66
- V A Rauh, F P Perera, M K Horton, R M Whyatt, R Bansal, X Hao, J Liu, D B Barr, T A Slotkin, B S Peterson. Brain anomalies in children exposed prenatally to a common organophosphate pesticide. PNAS May 15, 2012 vol. 109 no. 20.
- C Lu, D B Barr, M A Pearson, L A Waller. Dietary intake and its contribution to longitudinal organophosphorus pesticide exposure in urban/suburban children. Environ Health Perspect. 2008 Apr;116(4):537-42
- S Mostafalou, M Abdollahi. Pesticides and human chronic diseases: evidences, mechanisms, and perspectives. Toxicol Appl Pharmacol. 2013 Apr 15;268(2):157-77.
- M T Munoz-Quezada, B A Lucero, D B Barr, K Steenland, K Levy, P B Ryan, V Iglesias, S Alvarado, C Concha, E Rojas, C Vega. Neurodevelopmental effects in children associated with exposure to organophosphate pesticides: a systematic review. Neurotoxicology. 2013 Dec;39:158-68.
- G Van Maele-Fabry, A C Lantin, P Hoet, D Lison. Residential exposure to pesticides and childhood leukaemia: a systematic review and meta-analysis. Environ Int. 2011 Jan;37(1):280-91.
- G Van Maele-Fabry, P Hoet, D Lison. Parental occupational exposure to pesticides as risk factor for brain tumors in children and young adults: a systematic review and meta-analysis. Environ Int. 2013 Jun;56:19-31.
- D T Wigle, M C Turner, D Krewski. A systematic review and meta-analysis of childhood leukemia and parental occupational pesticide exposure. Environ Health Perspect. 2009 Oct;117(10):1505-13.
- J Jurewicz, K Polanska, W Hanke. Chemical exposure early in life and the neurodevelopment of children--an overview of current epidemiological evidence. Ann Agric Environ Med. 2013;20(3):465-86.
- M K Magnusson, A Arvola, U K Hursti, L Aberg, P O Sjoden. Choice of organic foods is related to perceived consequences for human health and to environmentally friendly behaviour. Appetite. 2003 Apr;40(2):109-17.
- M F Bouchard, J Chevrier, K G Harley, K Kogut, M Vedar, N Calderon, C Trujillo, C Johnson, A Bradman, D B Barr, B Eskenazi. Prenatal exposure to organophosphate pesticides and IQ in 7-year-old children. Environ Health Perspect. 2011 Aug;119(8):1189-95.
- M Huber, E Rembialkowska, D Srednicka, S Bugel, L P L van de Vijver. Organic food and impact on human health: Assessing the status quo and prospects of research. NJAS - Wageningen Journal of Life Sciences Volume 58, Issues 3–4, December 2011, Pages 103–109.
- C Lu, K Toepel, R Irish, R A Fenske, D B Barr, R Bravo. Organic diets significantly lower children's dietary exposure to organophosphorus pesticides. Environ Health Perspect. 2006 Feb;114(2):260-3.
Images thanks to Rob Franksdad via Flickr.