Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Kolik rakoviny způsobuje lančmít?
Proč největší autority zabývající se rakovinou a stravou doporučují vyvarovat se konzumace slaniny, šunky, párků, klobás a dalších zpracovaných masných výrobků – včetně těch z kuřecího a krůtího masa?
Kolik let života se ztrácí kvůli rakovinám, jimž se dá potenciálně předcházet? Každý rok je ztraceno více než pět milionů očekávaných let života, a to jen kvůli rakovině plic, rakovině prsu a rakovině tlustého střeva. Tím pádem zůstává zjišťování a zlepšování strategií pro prevenci rakoviny prioritou, zejména proto, že čistě genetickým faktorům se nepřičítají více než 2 % všech nádorů u lidí. Zbytek zahrnuje vnější faktory, jako je naše strava.
Nejkomplexnější shrnutí důkazů o stravě a rakovině, které kdy bylo zpracováno, doporučuje, abychom pro lepší prevenci rakoviny jedli většinou potraviny rostlinného původu. To znamená zaměřit svůj jídelníček na rostlinné potraviny. Nejen celozrnné potraviny a luštěniny každý den, ale v každém jídle. A pokud jde o potraviny, které mohou zvýšit riziko rakoviny, byli tito vědci podobně smělí, a na rozdíl od mnoha jiných dietních pokynů, které prostě jen radí lidem, aby „umírnili“ svůj příjem špatné potravy, například aby jedli méně bonbónů; když přišlo na nejhorší z nejhoršího, pokyny ohledně rakoviny si nehrály se slovíčky. Například, nejen „snižte příjem limonád“, ale „úplně se jim vyhněte“. Neuchylujte se pouze k omezení množství slaniny, šunky, párků, klobás a lunchmeatu, ale vyvarujte se zpracovaného masa zcela, tečka. Data totiž nevykazují žádnou úroveň příjmu, u něhož lze s jistotou prokázat, že nesouvisí s rizikem.
Na zpracované maso nelze pohlížet jen jako na silný multiorgánový karcinogen. Může zvýšit i riziko srdečních onemocnění a cukrovky. Červené maso bylo špatné, ale zpracované maso bylo horší, a zahrnovalo to i bílé maso, jako jsou plátky kuřecího a krůtího masa. Takže s více onemocněními srdce, rakovinou a cukrovkou není překvapením, že spotřeba zpracovaného masa byla spojena se zvýšeným rizikem úmrtí.
V Evropě vypočítali, že snížení spotřeby zpracovaného masa na méně než čtvrtinu hot-dogu za den by zabránilo více než 3 % všech úmrtí. Jednalo se o druhou největší prospektivní studii, která se kdy uskutečnila v oblasti stravy a rakoviny; studie na více než 400000 lidech. Nicméně ta největší, na 600000, byla provedena tady v USA, studie AARP. Zjistili, že preventivní zlomek je ještě vyšší, což značí například to, že 20 % úmrtí na srdeční choroby mezi ženami by mohlo být zabráněno, pokud by největší konzumentky snížily spotřebu na méně než zhruba půl plátku slaniny denně.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- P H Liu , J D Wang, N L Keating NL. Expected years of life lost for six potentially preventable cancers in the United States. Prev Med. 2013 May;56(5):309-13.
- J S Bertram, L N Kolonel, F L Meyskens Jr. Rationale and strategies for chemoprevention of cancer in humans. Cancer Res. 1987 Jun 1;47(11):3012-31.
- World Cancer Research Fund , American Institute for Cancer Research. Food, nutrition, physical activity, and the prevention of cancer: A global perspective. Chapter 12: Public health goals and personal recommendations.
- Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: A Global Perspective
- E De Stefani, P Boffetta, A L Ronco, H Deneo-Pellegrini, P Correa, G Acosta, M Mendilaharsu, M E Luaces, C Silva. Processed meat consumption and risk of cancer: a multisite case-control study in Uruguay. Br J Cancer. 2012 Oct 23;107(9):1584-8.
- S C Larsson, N Orsini. Red meat and processed meat consumption and all-cause mortality: a meta-analysis. Am J Epidemiol. 2014 Feb 1;179(3):282-9.
- R Sinha, A J Cross, B I Graubard, M F Leitzmann, A Schatzkin. Meat intake and mortality: a prospective study of over half a million people. Arch Intern Med. 2009 Mar 23;169(6):562-71.
- S Rohrmann, K Overvad, H B Bueno-de-Mesquita, M U Jakobsen, R Egeberg, A Tjønneland, L Nailler, M C Boutron-Ruault, F Clavel-Chapelon, V Krogh, D Palli, S Panico, R Tumino, F Ricceri, M M Bergmann, H Boeing, K Li, R Kaaks, K T Khaw, N J Wareham, F L Crowe, T J Key, A Naska, A Trichopoulou, D Trichopoulos, M Leenders, P H Peeters, D Engeset, C L Parr, G Skeie, P Jakszyn, M J Sánchez, J M Huerta, M L Redondo, A Barricarte, P Amiano, I Drake, E Sonestedt, G Hallmans, I Johansson, V Fedirko, I Romieux, P Ferrari, T Norat, A C Vergnaud, E Riboli, J Linseisen. Meat consumption and mortality--results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition. BMC Med. 2013 Mar 7;11:63.
- R Micha, G Michas, D Mozaffarian. Unprocessed red and processed meats and risk of coronary artery disease and type 2 diabetes--an updated review of the evidence. Curr Atheroscler Rep. 2012 Dec;14(6):515-24.
- 2010 Dietary Guidelines.
Images thanks to theimpulsivebuy via Flickr.