Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Konflikty zájmů USDA (Ministerstva zemědělství USA)
Posláním Amerického ministerstva zemědělství je podporovat zemědělství. Zároveň je však toto ministerstvo pověřeno sestavováním výživových doporučení.
Proč federální výživové směrnice „někdy upřednostňují zájmy potravinářského a farmaceutického průmyslu nad veřejným zájmem o přesná a nestranná výživová doporučení?“
Prvním problémem může být to, kdo to celé řídí. „Potenciální konflikty zájmů v rámci USDA.“ Mandát Ministerstva zemědělství USA je podporovat agropodnikání – ale také poskytovat výživová doporučení. Takže žádný konflikt, pokud jde o ovoce a zeleninu, ale co když jde o potraviny, kterých bychom měli jíst méně? Jak mohou například říkat: „Jezte méně masa a cukru“ a zároveň plnit své primární poslání tyto výrobky propagovat? To může být důvod, proč jsou doporučení ve smyslu „jezte více“ jasná. „Zvyšte příjem zeleniny a ovoce“. Ale pokud jde o komunikaci poselství typu „jezte méně“, jejich doporučení se uchylují k jakýmsi zakódovaným sdělením; mluví pouze o biochemických složkách. „Omezte příjem pevných tuků (hlavní zdroj nasycených a transmastných kyselin).“
Ale co to vlastně znamená, jakým konkrétním potravinám se máme vyhýbat? Posviťme si na ten kód: „Snižte příjem nasycených tuků“ znamená snížení příjmu sýrů, zmrzliny, pizzy a kuřat. A „omezte transtuky“ znamená snížení příjmu koláčů, sušenek, živočišných produktů a margarínů, ale oni to nemohou říct jen tak na rovinu. Ve svém doporučení Poradnímu výboru pro stravovací doporučení The National Pork Board (Národní rada pro vepřové maso) téměř výhružně „varuje tento výbor před rozhodnutími, která by omezila možnosti Američanů rozhodovat se (pro více vepřového masa).“
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Herman J. 2010. Saving U.S. Dietary Advice From Conflicts of Interest. Food and Drug Law Journal 65(20):285-316.
- All written public comments submitted and posted on the Dietary Guidelines for Americans, 2010, as well as the written comments posted on the Advisory Committee Report. Let me know if you find any doozies.
- U.S. Food and Drug Association. Revealing Trans Fats. FDA Consum. 2003 Sep-Oct;37(5):20-6.
- U.S. National Institutes of Health National Cancer Institute. Top Food Sources of Cholesterol Raising Fat among US Population, 2005–2006 NHANES.
- US Department of Agriculture. 2011. Dietary Guidelines for Americans, 2010.
Image thanks to thomas pix / Flickr