Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Křížová kontaminace bakteriemi způsobujícími otravu jídlem
Fekální bakterie vyvolávající otravu potravinami byla nalezena v 70 % americké maloobchodní drůbeže. Lze ji zničit tepelnou úpravou masa, spotřebitelé by však měli dávat pozor na kontaminaci kuchyňských povrchů, jelikož i zde hrozí riziko.
Více než polovina světové produkce maloobchodní drůbeže je kontaminována bakterií způsobující otravy jídlem nazývající se Campylobacter. Asi 50 % evropské drůbeže, 60 % severoamerické drůbeže a více než 70 % drůbeže v USA; většina z přítomných kmenů přitom podle nedávných testů vykazuje rezistenci vůči antibiotikům. Ne všechny kmeny Campylobacteru však mohou u lidí vyvolat paralýzu. Ne všechny kmeny disponují takovými molekulárními mimikry.
Výzkumníci z Hopkins University a UCLA se nedávno zabývali četností výskytu potenciálně neuropatických kmenů Campylobacteru v běžně dostupných drůbežích výrobcích získaných přímo z regálů supermarketů. Z 65 izolátů Campylobacteru patřilo jen zhruba 60 % mezi tři třídy nejčastěji spojované s rozvojem paralýzy. Takže pravděpodobnost, že si domů přinesete potravinu, která u vás může spustit Guillain-Barrého syndrom, je jen 50 : 50.
I kdybyste si ji domů přinesli, kdo z vás konzumuje polosyrové kuře? U vajec si to dokážu představit. Lidé mají rádi volské oko trochu řídké, stejně jako lehce růžový vnitřek hovězího hamburgeru. Kdo by však chtěl nedopečené kuře?
To není ten hlavní problém. Nejde o nedostatečnou tepelnou úpravu; problémem je křížová kontaminace. Jakmile potravinářský teploměr uvnitř masa ukáže správnou teplotu, jsou veškeré fekální patogeny zneškodněny. Pak si klidně mohou vaše děti s masem hrát nebo ho můžete přejíždět kartáčkem na zuby. Všechny viry a bakterie jsou mrtvé. Stále se můžete třeba zadusit kuřecí kostí, propíchnout si tepnu a vykrvácet.
Nicméně problém s infekčním onemocněním v souvislosti s kuřecím masem spočívá v tom, co se děje předtím. Mezi prvním kontaktem s balíčkem masa v obchodě a okamžikem, kdy ho vhodíte do hrnce nebo na pánev, číhá riziko. Na balíčku mohou být uvedeny všechny varovné štítky, které máme, ale nikterak to nezvýší povědomí o tom, že bakterie z povrchu kuřecího masa mohou ulpět na rukou kuchařky nebo se přenést na kuchyňské povrchy a náčiní. Následně mohou kontaminovat potraviny připravené k jídlu, například saláty nebo již uvařené jídlo, které si k masu přidáte.
Proč na obalech není místo rad o bezpečné tepelně úpravě nějaká informace tohoto typu? Spotřebitelské průzkumy ukazují, že většina lidí takové informace na obalech potravin vidět chce. Proč zkrátka neoznačit drůbeží maso a vejce za pravděpodobné zdroje kontaminace potravinovými patogeny jako Salmonella a Campylobacter? Je to dobré pro bezpečnost spotřebitelů i pro zdraví veřejnosti.
Jenže z pohledu živočišného průmyslu je problém v tomto: „Bylo prokázáno, že takového pojmenování viníka a obviňování potravin z rizika infekce může u drůbežího masa a vajec vést k poklesu jejich konzumace.“
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Suzuki H, Yamamoto S. Campylobacter contamination in retail poultry meats and by-products in the world: a literature survey. J Vet Med Sci. 2009 Mar;71(3):255-61.
- Zhao S, Young SR, Tong E, Abbott JW, Womack N, Friedman SL, McDermott PF. Antimicrobial Resistance of Campylobacter Isolates from Retail Meat in the United States between 2002 and 2007. Appl Environ Microbiol. 2010 Dec;76(24):7949-56.
- Luber P. Cross-contamination versus undercooking of poultry meat or eggs - which risks need to be managed first? Int J Food Microbiol. 2009 Aug 31;134(1-2):21-8.
- Hardy CG, Lackey LG, Cannon J, Price LB, Silbergeld EK. Prevalence of potentially neuropathic Campylobacter jejuni strains on commercial broiler chicken products. Int J Food Microbiol. 2011 Feb 28;145(2-3):395-9.
- Peonim V, Udnoon J. Left subclavian arterioesophageal fistula induced by chicken bone with upper gastrointestinal hemorrhage and unexpected death: report of a case. J Med Assoc Thai. 2010 Nov;93(11):1332-5.
Images thanks to wonggawei and daydayxvi via Flickr