Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Která houba má nejlepší efekt v prevenci rakoviny prsu?
Jidášovo ucho, žampiony, hlíva, hnědé žampiony, enoki, mini žampiony, velké žampiony na plnění, lišky a portobello – všechny tyto houby byly podrobeny testu, který zjistil, které z nich nejlépe potlačují aktivitu enzymu aromatázy.
Tato studie se snažila zjistit, která potravina nejefektivněji potlačuje aktivitu enzymu používaného buňkami rakoviny prsu pro snížení naší obranyschopnosti. Nejlépe vyšly houby. Platilo to ale jen pro žampióny. Pokud žampióny dopadly tak dobře, jak by mohly fungovat další méně známé druhy? A tak je vědci podrobili zkoumání.
Jidášovo ucho, pečárka královská, hlíva, penízovka, což jsou takové zmenšené verze žampiónů, dále plněné velké žampióny, houby shiitake, lišky a pečárka dvouvýtrusá. Nyní už víme, co je zde zřejmé. Pamatujete na 60 až 65% pokles? To ale platilo pro žampióny. Většina dalších druhů hub zůstala někde mezi celerem a mrkví. Ale někdo je přece jen všechny porazil. Zkusíte to uhodnout? Bylo to Jidášovo ucho, pečárka královská i dvouvýtrusá, hlíva, penízovka, liška nebo shiitake?
To by mě nikdy nenapadlo. Co může být lepší než běžné žampióny? Velké žampióny! Tyto studie naznačují, že denní příjem dostupných kloboukatých žampiónů vykazuje významný preventivní účinek ve vztahu k rakovině prsu. Žampióny jsou relativně levné a snadno dostupné na trzích napříč Spojenými státy; proto vhodně doplní náš jídelníček.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Grube BJ, Eng ET, Kao YC, Kwon A, Chen S. White Button Mushroom Phytochemicals Inhibit Aromatase Activity and Breast Cancer Cell Proliferation. J Nutr. 2001 Dec;131(12):3288-93.
- Adams LS, Chen S. Phytochemicals for breast cancer prevention by targeting aromatase. Front Biosci. 2009 Jan 1;14:3846-63.
- Chen S, Oh SR, Phung S, Hur G, Ye JJ, Kwok SL, Shrode GE, Belury M, Adams LS, Williams D. Anti-Aromatase Activity of Phytochemicals in White Button Mushrooms (Agaricus bisporus). Cancer Res. 2006 Dec 15;66(24):12026-34.
Images thanks to Mushroom Council; Wildman Steve Brill; perfection.com.au; alibaba.com;faqs.org; and ifood.tv