Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Které značky a zdroje rýže mají nejméně arsenu?
Vědci otestovali hladiny arzenu v 5 800 vzorcích rýže z 25 zemí.
Arsen nalezený v pěti dávkách rýže týdně převyšuje stokrát přijatelné riziko rakoviny. Co o tom říká rýžový průmysl? Když poprvé vyplavala na povrch informace, že americká rýže má jednu z nejvyšších hladin arsenu ve světě, a začaly se objevovat mnohé novinové články, Americká federace pro rýži uvedla: „Dost už toho nesmyslu o arsenu.“ Studie podle nich byla „nejen v nejvyšší míře nepřesná, ale také zlomyslně nepravdivá.“ Jeden z výzkumníků na to reagoval: Podívejte, vy jste ti, kdo ignorovali problém arsenu po celá desetiletí. Kdybyste řešili problém s výsadbou rýže v arsenovými pesticidy nasáklých bývalých bavlněných polích, pak mohla být identifikována bezpečná půda s nízkým podílem arsenu v různých druzích rýže. Namísto toho, aby se vyvíjely odrůdy odolné vůči arsenu, tedy rostliny, které mohou hromadit nadbytečné množství arsenu bez toho, že by hynuly.
Ne všichni producenti rýže však reagovali tak odmítavě. Po následném exposé organizace Consumer Reports jeden výrobce rýže začal podrobně uvádět, jak tuto záležitost řeší. Lundbergské farmy začaly testovat stovky vzorků své rýže, aby sdílely výsledky s FDA. „Jsme odhodláni poskytovat bezpečné potraviny,“ uvedl generální ředitel, „a zabývat se tímto problémem velmi otevřeně.“ Své výsledky sdílejí nejen s FDA, ale se všemi.
A pokud zajdete na jejich webové stránky, zjistíte, že zřejmě své sliby ohledně testování plní. Toto se týká jejich rýže natural. Nyní používají množství částic na milion, aby to vypadalo pěkněji, než je realita, ale ve srovnání s průměrnou hladinou u rýže natural v USA, která činí 154, je vidět, že se u Lundbergů skutečně daří lépe. Jejich aromatická rýže natural a zřejmě i jejich basmati natural a jasmínová natural vykazují nižší průměry znečištění arsenem, než je národní průměr u bílé rýže. A tak tomu očividně je i u jejich červené a černé rýže. Žádný z těchto vzorků nedosáhl průměrné hladiny u rýže natural v USA.
Většina ostatních značek byla ale docela srovnatelná, například Uncle Ben či Wal-Mart. Zatímco Whole Foods měly nejhorší skóre, o třetinu vyšší než tito ostatní; překračovaly celostátní průměr.
V největším dosavadním průzkumu, který vycházel z 5 800 vzorků rýže z 25 zemí, nejvyšší celkový průměr obsahu arsenu pocházel ze Spojených států, přičemž průměr amerických studií dvojnásobně převyšoval hodnoty rýže z Asie. Spojené státy toto svádějí na vysokou úroveň používání pesticidů na bázi arsenu v historii. Ale to se netýká celých USA. Ano, americká rýže dosahuje dvojnásobku obsahu arsenu oproti rýži asijské; například téměř všechny vzorky rýže – testované ve státu New York – dovezené z Indie nebo Pákistánu měly nižší obsah arsenu, než 95 % domácí produkce rýže, ale podívejte se na rozsah zde. Americká produkce rýže sahala odtud, až… sem. Rýže pěstovaná v USA vykazovala nejširší celkový rozsah a největší počet odlehlých hodnot, především kvůli tomu, kde byla pěstována.
V rýži z Texasu a Arkansasu je výrazně více arsenu než v rýži z Kalifornie. Pokud se podíváte na kalifornskou rýži, je ve skutečnosti srovnatelná s rýží produkovanou ve zbytku světa. Toto jsou pravděpodobně některé z údajů, které vedly Consumer Reports k návrhu, že by rýže basmati natural z Kalifornie, Indie nebo Pákistánu mohla patřit k bezpečnějším druhům rýže ke konzumování.
Pokud arsen pochází z pesticidů, měla by ho bio rýže mít méně než konvenčně pěstovaná rýže? Ne, což dává smysl, protože arsenové pesticidy byly zakázány již asi před 30 lety. 30 000 tun chemikálií s arsenem ale bylo už kdysi použito na bavlníkových polích na Jihu, takže je pochopitelné, proč zde pořád zůstávají zbytky arsenu, i když do nových pesticidů už jich nepřijde ani gram. Proto právě na Jihu vybírají arsenu odolné odrůdy rostlin rýže. Kéž by tam žili i lidé odolní na arsen.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Specific writers unnamed other than Cahill MS.U.S. Food and Drug Administration. 2016. May 13, 2014 Arsenic in Rice and Rice Products Risk Assessment Report (Revised March 2016).
- Zavala YJ, Duxbury JM. Arsenic in rice: I. Estimating normal levels of total arsenic in rice grain. Environ Sci Technol. 2008 May 15;42(10):3856-60.
- [No authors listed] Arsenic in your food: our findings show a real need for federal standards for this toxin. Consum Rep. 2012 Nov;77(11):22-7.
- Lundberg Family Farms. Arsenic Testing Results. [T]esting results in 2012 through 2015 are exclusively on brown rice samples. . . .
- (authors unknown) Results of our tests of rice and rice products. Consumer Reports Arsenic in Food November 2012_1.pdf.
- Jallad KN. Heavy metal exposure from ingesting rice and its related potential hazardous health risks to humans. Environ Sci Pollut Res Int. 2015 Oct;22(20):15449-58.
- Williams PN, Price AH, Raab A, Hossain SA, Feldmann J, Meharg AA. Variation in arsenic speciation and concentration in paddy rice related to dietary exposure. Environ Sci Technol. 2005 Aug 1;39(15):5531-40.
- (authors unknown) Arsenic in Your Rice: The Latest. Consumer Reports. Release date 11/18/2014. The full report is available online at ConsumerReports.org and in the January 2015 issue.
Icons created by Marco Galtarossa from The Noun Project. Image credit: Fiuodalsoar via Wikimedia Commons. Image has been modified. Motion graphics by Avocado Video.