Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Léčba glaukomu pomocí stravy
Borůvky mohou pomoci chránit oko před věkem podmíněnou makulární degenerací a černý rybíz může pomoci zastavit progresi glaukomu.
Jakmile je pigment uložen v buňkách naší sítnicové pigmentové vrstvy, ještě je potřebujeme udržet naživu. S tím nám mohou pomoci antokyany z rostlinných potravin. Slovo antokyany pochází z řeckého „anthos“, což znamená květina, a „kyanos“, což znamená modrý. Tedy modrá květina. Jsou to přírodní rostlinné pigmenty zodpovědné za fialovou barvu macešek. Dělají ze zeleného zelí červené zelí, ze žluté kukuřice fialovou kukuřici, z hnědé rýže červenou rýži, ze světlých brambor fialové brambory, z oranžové mrkve fialovou mrkev. Mají na svědomí také modrou barvu borůvek a černou barvu ostružin.
Jak stárneme, vrstva pigmentových buněk v sítnici se začíná rozpadat. Pomocí borůvek tento projev stárnutí můžeme zpomalit. Zde jsou lidské pigmentové buňky sítnice v Petriho misce po vystavení různým stresorům. U těch, které byly obklopené antokyany, bylo naměřeno méně volných radikálů a menší podíl zestárlých buněk. To nám naznačuje, že borůvky a další druhy červeně/modře/fialově zbarveného ovoce a zeleniny mohou pomoci zabránit věkem podmíněné makulární degeneraci. A borůvky mohou být obzvláště důležité pro lidi s modrýma očima, jak jsem již prozradil v předchozím videu.
Prevence je sice skvělá, ale co když u máme nějaké onemocnění, například glaukom (lidově zelený zákal), nevyléčitelné oční onemocnění, při kterém náš oční nerv spojující oči s mozkem začne chátrat a nám se začne v důsledku toho zmenšovat zorné pole?
Před několika lety japonští vědci ukázali, že dokážou zastavit další postup tohoto onemocnění pomocí černého rybízu. Podávali lidem černý rybíz po dobu 6 měsíců, což u nich významně zlepšilo tok krve do optického nervu. Výsledky naznačily, že černý rybíz může být bezpečným a cenným prostředkem léčby. Nicméně nebyla to dvojitě zaslepená studie a neměla kontrolní skupinu. Proto jsem o ni neinformoval hned poté, co byla původní studie zveřejněna. Tady ji však konečně máme v lepší podobě.
Pacienti s glaukomem byli rozděleni do dvou skupin. Jedna polovina dostávala černý rybíz, druhá ne. Podívejme se, co se stalo. Zde vidíte, jak se zhoršovalo zorné pole účastníků v obou skupinách během dvou let přecházejících počátku studie. Zorné pole se neustále zmenšovalo, navzdory užívání nejlepších léků proti glaukomu dostupných na trhu. Zde začíná studie. Zorné pole lidí v kontrolní skupině se nadále zmenšovalo. Ovšem skupina užívající černý rybíz dospěla do bodu, kdy se nemoc zastavila. Nedošlo k žádnému zhoršení ani za jeden rok, ani za dva roky. Vzhledem k tomu, že bobulovité ovoce nemá žádné vedlejší účinky a může nám jedině prospět, tak by podle mého odborného názoru všichni lidé s glaukomem měli toto ovoce jíst každý den.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- A. Wegner, R. Khoramnia. Cataract is a self-defence reaction to protect the retina from oxidative damage. Med. Hypotheses. 2011 76(5):741 - 744.
- L. Ma, H. L. Dou, Y. Q. Wu, Y. M. Huang, Y. B. Huang, X. R. Xu, Z. Y. Zou, X. M. Lin. Lutein and zeaxanthin intake and the risk of age-related macular degeneration: A systematic review and meta-analysis. Br. J. Nutr. 2012 107(3):350 - 359.
- R. D. Glickman. Ultraviolet phototoxicity to the retina. Eye Contact Lens. 2011 37(4):196 - 205.
- Y. Liu, X. Song, Di Zhang, F. Zhou, D. Wang, Y. Wei, F. Gao, L. Xie, G. Jia, W. Wu, B. Ji. Blueberry anthocyanins: Protection against ageing and light-induced damage in retinal pigment epithelial cells. Br. J. Nutr. 2012 108(1):16 - 27.
- H. Ohguro, I. Ohguro, M. Katai, S. Tanaka. Two-year randomized, placebo-controlled study of black currant anthocyanins on visual field in glaucoma. Ophthalmologica. 2012 228(1):26 - 35.
- K. J. Ciuffreda, B. Vasudevan. Nearwork-induced transient myopia (NITM) and permanent myopia--is there a link? Ophthalmic Physiol Opt. 2008 28(2):103 - 114.
- J. Garrard, S. Harms, L. E. Eberly, A. Matiak. Variations in product choices of frequently purchased herbs: Caveat emptor. Arch. Intern. Med. 2003 163(19):2290 - 2295.
- C. Artaria, R. Pace, G. Maramaldi, G. Appendino. Different brands of bilberry extract: A comparison of selected components. Nutrafoods. 2007 6(4):13-18.
- B. R. Hammond Jr, K. Fuld, D. M. Snodderly. Iris color and macular pigment optical density. Exp. Eye Res. 1996 62(3):293 - 297.
- S. Beatty, I. J. Murray, D. B. Henson, D. Carden, H. Koh, M. E. Boulton. Macular pigment and risk for age-related macular degeneration in subjects from a Northern European population. Invest. Ophthalmol. Vis. Sci. 2001 42(2):439 - 446.
- A. J. Wenzel, C. Gerweck, D. Barbato, R. J. Nicolosi, G. J. Handelman, J. Curran-Celentano. A 12-wk egg intervention increases serum zeaxanthin and macular pigment optical density in women. J. Nutr. 2006 136(10):2568 - 2573.
- B. R. Hammond Jr, E. J. Johnson, R. M. Russell, N. I. Krinsky, K. J. Yeum, R. B. Edwards, D. M. Snodderly. Dietary modification of human macular pigment density. Invest. Ophthalmol. Vis. Sci. 1997 38(9):1795 - 1801.
- C. Y. Cheng, W. Y. Chung, Y. T. Szeto, I. F. F. Benzie. Fasting plasma zeaxanthin response to Fructus barbarum L. (Wolfberry; Kei Tze) in a food-based human supplementation trial. Br. J. Nutr. 2005 93(1):123 - 130.
- P. Bucheli, K. Vidal, L. Shen, Z. Gu, C. Zhang, L. E. Miller, J. Wang. Goji berry effects on macular characteristics and plasma antioxidant levels. Optom Vis Sci. 2011 88(2):257 - 262.
- H. Nakaishi, H. Matsumoto, S. Tominaga, M. Hirayama. Effects of black current anthocyanoside intake on dark adaptation and VDT work-induced transient refractive alteration in healthy humans. Altern Med Rev. 2000 5(6):553-562.
- E. R. Muth, J. M. Laurent, P. Jasper. The effect of bilberry nutritional supplementation on night visual acuity and contrast sensitivity. Altern Med Rev. 2000 5(2):164 - 173.
- E. Perlman. On Too Much of a Good Thing. Med Health R. I. 2011 94(10):309.
- I. Ohguro, H. Ohguo, M. Nakazawa. Effects of anthocyanins in black currant on retinal blood flow circulation of patients with normal tension glaucoma. A pilot study. Hirosaki Med. J. 2007 59:23-32.
Images thanks to Jacob Whittaker, Chatirygirl, Rose Holley, Rick Heath, Bfishadow, Laurel Fan, Rob Qld, suziesparkle, and @rsseattle via flickr; Evan-Amos, Incola, Fir0002, WiseMan42, Stephane8888, and Rasbak via Wikimedia; and the National Eye Institute. Thanks to Ellen Reid for her image-finding expertise, and Jeff Thomas for his Keynote help.