Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Lepší způsob, jak zvýšit množství serotoninu
Navzdory oblíbené představě může konzumace živočišných potravin ve skutečnosti snížit hladinu tryptofanu v mozku. Na druhou stranu sacharidy dokážou zesílit transport skrz bariéru krev-mozek, což se používá pro vysvětlení chuti na sladké v období před menstruací.
Když se řekne tryptofan, lidé pomyslí na krocana podávaného na Den díkůvzdání a na teplé mléko. Ale vědci z MIT tyto mýty asi před deseti lety vyvrátili.
Tryptofan je jedna z mnoha aminokyselin, které se vyskytují v bílkovinách, a všechny si navzájem konkurují při transportu přes hematoencefalickou bariéru do mozku. A protože tryptofan je přítomen ve většině živočišných bílkovin v poměrně malém množství, bývá vytlačen. Pokud však jíte rostlinné potraviny, sacharidy vyvolávají vylučování inzulínu, což způsobuje, že vaše svaly používají jiné aminokyseliny než tryptofan jako palivo. A tak se tryptofan ocitne první ve frontě na přístup do mozku.
Živočišné potraviny mohou situaci ještě zhoršit: „Když se tryptofan používá jako součást proteinové moučky, sérové hladiny tryptofanu stoupají, ale hladiny tryptofanu v mozku klesají… kvůli mechanismu dopravy, kterým tryptofan překračuje hematoencefalickou bariéru.“ Hladina tryptofanu u osob, které dostali snídani s vysokým obsahem proteinů jako krocan, vejce a sýr, poklesla, zatímco ve skupině, která jedla vafle, hladina tryptofanu vzrostla. To může vysvětlit chuť na sacharidy, která se vyskytuje při PMS – mozek se možná pokouší vás přimět, abyste zvýšili hladinu tryptofanu, abyste se cítili lépe.
„Konzumace jídel bohatých na uhlohydráty a chudých na bílkoviny ve večerních jídlech během předmenstruačního období u pacientek s premenstruačním syndromem (významně) zlepšila skóre deprese, napětí, vzteku, zmatenosti, smutku, únavy, bdělosti a klidu. Protože syntéza mozkového serotoninu, o němž je známo, že se podílí na náladě a chuti k jídlu, po příjmu sacharidů vzrůstá, ženy trpící premenstruačním syndromem mohou konzumovat nadměrná množství sacharidů ve snaze vylepšit svůj stav dysforické nálady.“
V ideálním případě to ale nejsou pouze sacharidy – optimální směsí se budeme zabývat v zítřejším videu.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Wurtman JJ, Brzezinski A, Wurtman RJ, Laferrere B. Effect of nutrient intake on premenstrual depression. Am J Obstet Gynecol. 1989 Nov;161(5):1228-34.
- Wurtman RJ, Wurtman JJ, Regan MM, McDermott JM, Tsay RH, Breu JJ. Effects of normal meals rich in carbohydrates or proteins on plasma tryptophan and tyrosine ratios. Am J Clin Nutr. 2003 Jan;77(1):128-32.
- Hudson C, Hudson S, MacKenzie J. Protein-source tryptophan as an efficacious treatment for social anxiety disorder: a pilot study. Can J Physiol Pharmacol. 2007 Sep;85(9):928-32.
Images thanks to nonelvis and wintersoul1 via flickr