Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Má užívání kreatinu nějaké vedlejší účinky?
Chybná interpretace laboratorních testů může vysvětlovat obavy ohledně bezpečnosti ledvin při suplementaci kreatinem.
The Society for Sarcopenia, Cachexia, and Wasting Disease svolala panel odborníků, který navzdory nedostatku dlouhodobých studií navrhl, aby byl kreatin používán v managementu úbytku svalů ve stáří, jenž nazýváme sarkopenie. Má kreatin nějaké vedlejší účinky? Pokud bychom je mohli odvodit z pokusů na myších, jedním je možná dlouhověkost. Průměrná zdravá délka života myší krmených kreatinem byla o devět procent delší než u kontrolních myší. Taky si vedly lépe v neurobehaviorálních testech, zejména zlepšení paměťových schopností. Je však užívání kreatinu bezpečné?
Trochu ujištění můžeme najít ve faktu, že jde o jeden z nejlépe prodávaných doplňků stravy na světě a užity byly miliardy dávek. Jediným konzistentně hlášeným nežádoucím účinkem bylo přibírání, patrně ze zadržování vody. Jediným vážným vedlejším účinkem je zhoršení u lidí s existujícím onemocněním ledvin, kteří užívají závratné dávky 20 g/den po řadu týdnů.
Závěr? Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin není pravděpodobné, že by dávka do tří gramů denně představovala riziko, „pokud je použit kreatin s vysokou čistotou“. Doplňky stravy nejsou regulovány FDA a může se stát, že obsahují něco jiného, než stojí na obalu. V případě kreatinu mohou být kontaminovány látkami vznikajícími během jeho průmyslového výrobního procesu. Když se výzkumníci zaměřili na 33 vzorků doplňků s kreatinem vyrobených v USA i Evropě, všechny obsahovaly kreatin. To je dobře. Ale polovina přesáhla maximální doporučenou hladinu stanovenou bezpečnostními orgány nejméně u jednoho kontaminantu. Výzkumníci doporučují, aby si spotřebitelé vybírali výrobky od výrobců, kteří zaručí „nejvyšší kvalitu kontroly“, ale to se lehčeji řekne, než udělá.
Jedna nezávislá firma testující čistotu doplňků stravy vybrala značku BulkSupplement jako nejlepší tip pro výběr produktu, zároveň to byl nejlevnější výrobce, cca 2 Kč za pětigramovou denní porci, což je zarovnaná čajová lžička. Co si ho opatřit prostě z masa? Ty tři gramy kreatinu nám poskytne asi pět steaků za den, jelikož 20 % zanikne tepelnou úpravou. Teplo reaguje s kreatinem a aminokyselinami v mase za vzniku karcinogenních heterocyklických aminů, které jsou jedním z důvodů, proč je maso bráno rakovinotvorné. Dalším možným bezpečnostním problémem může být, že kreatin v podobě doplňku může teoreticky vytvářet jiný karcinogen známý jako N-nitrososarcosin, a to při kontaktu s kyselou lázní v žaludku. Při testu se to však nepotvrdilo.
Někteří vyzývají k opatrnosti s kreatinem u lidí s nemocnými ledvinami. Tato obava částečně pramení z chybného výkladu laboratorních dat. Krevní hladiny jiné složky zvané kreatinin jsou užívány jako ukazatel funkce ledvin. Jde o odpadní produkt metabolismu svalů, který je pravidelně vylučován dobře fungujícími ledvinami. Pokud vám hladiny narostou, možná ledviny dobře nefungují.
Odkud ale kreatinin pochází? Z rozkladu kreatinu. Když tedy užíváte více kreatinu, hladiny kreatininu v krvi vám mohou narůst, což bude vypadat jako klamná známka nemocných ledvin. Přitom jen produkujete víc, než že byste ho vylučovali méně. U pacientů užívajících kreatin mohou lékaři zvážit jiné testy na funkci ledvin, třeba krevní hladiny cystacinu C, což je odpadní produkt méně závislý na změně stravování. Nezapomeňte proto o užívání kreatinu říci svému lékaři. Celkově se doplňování kreatinu jeví jako bezpečné pro ledviny, ale dosud nejdelší studie trvala méně než tři roky. Stále nám scházejí skutečně dlouhodobé studie.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org