Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Mléčné výrobky a blokování vstřebávání živin
Mléčné výrobky dokáží blokovat vstřebávání prospěšných látek z čaje, ale jak je to s dalšími fytoživinami?
Co se stane, když si dáte jahody se šlehačkou? V roce 2007 jsme zjistili, že mléko blokuje vstřebávání fytoživin obsažených v čokoládě. V roce 2008 jsme zjistili, že mléko zcela blokuje blahodárné účinky fytoživin obsažených v čaji. Účinek je pak podobný pití čisté vody.
Co když požijeme mléko v pokrmu se silným antioxidantem z řad ovoce nebo zeleniny, například s bobulovitým ovocem? To jsme až do letošního roku nevěděli. Blokuje mléko vstřebávání živin z bobulovin nebo ne? Pojďme to zjistit.
Kyselina ellagová je považována za jednu z klíčových fytoživin v bobulích. Může hrát roli například ve schopnosti bobulovin zabránit kognitivnímu úpadku spojenému s věkem. Zde vidíte množství kyseliny ellagové vstřebané do krevního oběhu po vypití ostružinové šťávy naředěné vodou. Za půl hodiny, hodinu, dvě hodiny, tři hodiny a čtyři hodiny po konzumaci. Teď to srovnejte s tím, kolik se jí vstřebá, když vypijeme to stejné množství ostružinové šťávy, jen nyní naředěné odstředěným kravským mlékem. Nula. Prostě nic. Vstřebávání bylo zcela zastaveno. Je to tedy pravda. Stejné výsledky jsme letos obdrželi také z pokusů s borůvkami.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Image thanks to justthatgoodguyjim via Flickr.