Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Nejezte klíčky vojtěšky syrové
Fekální bakterie mohou kontaminovat klíčky vojtěšky a učinit z nich nebezpečnou potravinu.
Jak je to s údajně stoprocentně zdravými klíčky vojtěšky (alfalfa)?
Podle American Dietetic Association, Food and Drug Administration a také Centers for Disease Control (CDC) je lepší je nejíst. Několikrát došlo k propuknutí otravy z potravin spojených právě s těmito klíčky, přičemž důsledky byly závažné.
Jako příklad si vezměme salmonelu. V loňském roce bylo s vojtěškovými klíčky spojeno ne jeden, ne dva, ale asi 100 případů otrav z potravin salmonelou. Salmonela je něco, co chytnete jednou, ale trápit vás to může dlouhodobě. Jednou se nakazíte salmonelou a pak můžete trpět chronickou artritidou po zbytek svého života. Centers for Disease Control tyto klíčky proto ke konzumaci nedoporučuje.
Měli bychom to však uvést do kontextu. V loňském roce vedla konzumace klíčků k 100 případům otravy salmonelou. Porovnejte to však s vejci, které v loňském roce způsobily 118 000 případů otravy salmonelou. Slyšíme snad CDC tvrdit, že bychom neměli jíst vejce? To ne, říkají však, abychom je nejedli syrová nebo nedostatečně uvařená. Dokonce i míchaná vejce nebo volská oka v sobě mohou skrývat hrozbu otravy. K úplnému zničení bakterií je nutno vejce uvařit natvrdo. Podobné je to i s klíčky, kdybychom si je napřed uvařili, byly by také bezpečné. Nevím však, jestli by chutnaly přijatelně.
Neustále přicházejí nová znepokojující zjištění. Kolik z potenciálně smrtelného kmene E. coli 0157 najdeme v maloobchodním hovězím mase, klíčcích a houbách? V žádném druhu houby žádné nenašli. Každý z 91 hamburgerů však byl kontaminován. U klíčků vojtěšky to bylo jen jedno balení z 67 testovaných. Není tedy dobré jíst hamburgery a klíčky vojtěšky, dokonce ani domácí. Bakterie se mohou schovat do všemožných malých skulinek semínek vojtěšky, která si koupíte v obchodě.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- ADA Public Relations Team.
- Samadpour M, Barbour MW, Nguyen T, Cao TM, Buck F, Depavia GA, Mazengia E, Yang P, Alfi D, Lopes M, Stopforth JD. Incidence of enterohemorrhagic Escherichia coli, Escherichia coli O157, Salmonella, and Listeria monocytogenes in retail fresh ground beef, sprouts, and mushrooms. J Food Prot. 2006 Feb;69(2):441-3.