Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Nejlepší strava proti cukrovce
Důvody, proč zkustit pomoci snížit výskyt cukrovky pomocí rostlinné stravy, nebyly nikdy zjevnější.
Existují nejrůznější systémy, jak hodnotit skóre kvality stravy. Mým oblíbeným, pro svou jednoduchost, je index fytochemikálií ve stravě: složitý název pro jednoduchý koncept. Jde vlastně jen o procento kalorií přijatých v podobě celistvých rostlinných potravin, můžete tedy získat výsledek od 0 do 100. Strava průměrného Američana má jen 12. Dvanáct ze sta. Na stupnici od jedné do desíti si naše strava vysloužila jedničku.
Lidi můžete rozdělit na základě skóre, jaké získali, a ukázat na nich, jak výše skóre ovlivňuje ukazatele metabolismu související s rizikem rozvoje cukrovky. Zdá se, že dochází k postupnému poklesu inzulínové rezistence a dysfunkce inzulín tvořících beta buněk společně s tím, jak roste podíl rostlinných potravin. Skupina s nejlepšími výsledky přitom dosáhla pouze na skóre 30. Méně než třetina jejich stravy byla tvořena celistvými rostlinnými potravinami. Nicméně stále lepší než skupina s nejhorším výsledkem, který se podobal skóre standardní americké stravy.
Není divu, že stravování založené převážně na rostlinách, s důrazem na luštěniny (fazole a sója, hrách, cizrna, čočka), celozrnné obiloviny, zeleninu, ovoce ořechy a semena, společně s částečným nebo úplným vyřazením živočišných výrobků, je obzvláště účinné v prevenci cukrovky 2. typu. Drobným bonusem je, že tato strava je také spojena s mnohem nižším výskytem obezity, hypertenze, hyperlipidémie, kardiovaskulární mortality a rakoviny. A nejde jen o prevenci cukrovky 2. typu, pomůže i s jejím léčením. Systematický přehled a metaanalýza zjistila, že konzumace vegetariánské stravy je spojená se zlepšenou rovnováhou krevních cukrů. Jak velké zlepšení to bylo?
Zde je jedna z nejnovějších studií. Účinek přísně rostlinné stravy založené zejména na hnědé rýži (pokus byl prováděn v Asii) ve srovnání s konvenční diabetickou stravou na rovnováhu hladin cukrů v krvi u pacientů s cukrovkou 2. typu. Dvanáctitýdenní randomizovaná klinická studie. Co se týče diabetické kontrolní stravy, stanovili jim náhrady za některé potraviny a vypočítali přesné množství kalorií a velkostí porcí, zatímco skupina lidí na rostlinné stravě mohla jíst, co chtěla; to je jedna z výhod. Důraz je kladen na kvalitu potravin spíše než na množství. Přitom tato skupina přesto zhubla více. Dokonce i po přizpůsobení výsledků větší ztrátě břišního tuku ve skupině na rostlinné stravě tato skupina dopadla lépe. Samozřejmě to funguje jen tehdy, když tu stravu skutečně dodržujete. Ti, kteří se předepsaného zdravějšího stravování víceméně drželi, snížili své hladiny A1c o 0,9 %. To je stejný účinek, jako má užívání nejběžnějšího léku proti cukrovce, ale samozřejmě pouze s dobrými vedlejšími účinky.
Fungovalo by to však také u vyloučených populací? Dopad programu na podporu stravy s rostlinným základem na potlačení cukrovky 2. typu v San Bernadinu, nejchudším městě své velikosti v Kalifornii. Randomizovaná a kontrolovaná studie, nikoliv samotné rostlinné stravy, jak naznačuje titulek, ale pouze vzdělávacího programu zaměřeného na informování lidí o příznivých účincích rostlinné stravy proti cukrovce. Případná změna pak byla jen na nich. Přesto došlo k významnému zlepšení rovnováhy hladin cukru v krvi. Zde jsou čísla. V kontrolní skupině si trochu polepšili, ale ve skupině, která byla poučena o rostlinné stravě a dostala podporu, bylo zlepšení větší.
Strava s větším podílem rostlinných potravin není účinná pouze v prevenci a léčbě cukrovky, ale také při komplikacích této nemoci. Podívejte se na toto. Jednou z nejničivějších komplikací cukrovky je selhání ledvin. Zde je zobrazen pokles funkce ledvin u osmi pacientů s cukrovkou během jednoho nebo dvou let před úpravou jídelníčku. Všichni vykazovali tento neustálý, neúprosný pokles, rychle se řítili do záhuby v podobě selhání ledvin a dialýzy. Poté přešli na speciální veganskou stravu obohacenou o doplňky stravy a jejich pokles funkce ledvin se zcela zastavil. Představte si, co by se stalo, kdyby změnu udělali o rok nebo dva dříve!
Většina diabetiků nicméně neskončí na dialýze, oni totiž dříve zemřou. Kardiovaskulární onemocnění je hlavní příčinou předčasného úmrtí u diabetiků. A proto je rostlinná strava tak dokonalá. Existuje všeobecná vědecká shoda, že prvky rostlinné stravy založené na celistvých potravinách (luštěniny, celozrnné obiloviny, ovoce, zeleniny, ořechy) společně s omezeným nebo žádným příjmem zpracovaných a živočišných potravin jsou vysoce přínosné v prevenci a léčbě cukrovky 2. typu. Stejně důležité je, že strava s rostlinným základem řeší zdraví komplexněji, jelikož současně léčí srdečně-cévní onemocnění, našeho největšího zabijáka, spolu s obezitou, vysokým krevním tlakem, zánětem a vlastně i rakovinou, což je náš druhý největší zabiják. Podstatou je, že argumenty hovořící pro použití rostlinné stravy ke snížení zatížení populace cukrovkou a zlepšení celkového zdraví nebyly nikdy silnější než teď.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Pawlak R. Vegetarian Diets in the Prevention and Management of Diabetes and Its Complications. Diabetes Spectr. 2017;30(2):82-88.
- McMacken M, Shah S. A plant-based diet for the prevention and treatment of type 2 diabetes. J Geriatr Cardiol. 2017;14(5):342-354.
- Yokoyama Y, Barnard ND, Levin SM, Watanabe M. Vegetarian diets and glycemic control in diabetes: a systematic review and meta-analysis. Cardiovasc Diagn Ther. 2014;4(5):373-382.
- Lee YM, Kim SA, Lee IK, et al. Effect of a Brown Rice Based Vegan Diet and Conventional Diabetic Diet on Glycemic Control of Patients with Type 2 Diabetes: A 12-Week Randomized Clinical Trial. PLoS ONE. 2016;11(6):e0155918.
- Ramal E, Champlin A, Bahjri K. Impact of a Plant-Based Diet and Support on Mitigating Type 2 Diabetes Mellitus in Latinos Living in Medically Underserved Areas. Am J Health Promot. 2018;32(3):753-762.
- Schwingshackl L, Hoffmann G. Diet quality as assessed by the Healthy Eating Index, the Alternate Healthy Eating Index, the Dietary Approaches to Stop Hypertension score, and health outcomes: a systematic review and meta-analysis of cohort studies. J Acad Nutr Diet. 2015;115(5):780-800.e5.
- Johansen K. Efficacy of metformin in the treatment of NIDDM. Meta-analysis. Diabetes Care. 1999;22(1):33-37.
- Bahadoran Z, Mirmiran P, Tohidi M, Azizi F. Dietary phytochemical index and the risk of insulin resistance and β-cell dysfunction: a prospective approach in Tehran lipid and glucose study. Int J Food Sci Nutr. 2015;66(8):950-955.
Image credit: Dustin Kirkpatrick. Motion graphics by Avocado Video