Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Některé doplňky stravy nemusejí být jen ztrátou peněz, mohou nám i uškodit
Lidé užívající doplňky stravy si mohou v některých případech škodit a ještě za to platit. Toto video vám vysvětlí, jak je to s kyselinou listovou, beta karotenem a doplňky ze zeleného čaje.
Trojice nových studií opět ukazuje, že lidé užívající potravinové doplňky mohou v některých případech platit za to, aby onemocněli. Všechny mluví samy za sebe.
„Vysoký příjem folátu z potravinových zdrojů (luštěniny a listová zelenina)… je spojen se snížením rizikem rakoviny jícnu… Naproti tomu vysoký příjem kyseliny listové z doplňků byl spojen s výrazně zvýšeným rizikem (Barrettova jícnu s předrakovinnými změnami).“
„Příjem karotenoidů a vitamínu C ze stravy (mrkev, sladké brambory, zelenina, brokolice, citrusy) je spojen se sníženým rizikem potíží dolních cest močových u mužů.“ To však neplatí pro doplňky stravy. Těm, kteří užívali živiny v podobě pilulky, se ve skutečnosti přitížilo. Pokud tedy vaše pilulky nevypadají takto. Zelený čaj je dobrý; pilulky s čajem ne.
„Již není možné oprávněně pochybovat o tom, že požití koncentrovaných výtažků z čínského zeleného čaje představuje skutečné a rostoucí riziko pro zdraví jater.“
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Ibiebele TI, Hughes MC, Pandeya N, Zhao Z, Montgomery G, Hayward N, Green AC, Whiteman DC, Webb PM; Study of Digestive Health; Australian Cancer Study. High Intake of Folate from Food Sources Is Associated with Reduced Risk of Esophageal Cancer in an Australian Population. J Nutr. 2011 Feb; 141(2):274-83.
- Maserejian NN, Giovannucci EL, McVary KT, McKinlay JB. Dietary, but Not Supplemental, Intakes of Carotenoids and Vitamin C Are Associated with Decreased Odds of Lower Urinary Tract Symptoms in Men. J Nutr. 2011 Feb; 141(2):267-73.
- Schönthal AH. Adverse effects of concentrated green tea extracts. Mol Nutr Food Res. 2011 Jun; 55(6):874-85.