Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Nové poznatky o čokoládě
Shrnutí závěrů významné mezinárodní vědecké konference.
Přednáška na letošní významné mezinárodní vědecké konferenci o čokoládě konečně odhalila, proč my lidé po čokoládě tolik toužíme. Jejich vědecké, technické zjištění? „My… jsme došli k názoru, že máme rádi čokoládu, protože tak dobře chutná.“
Z lékařského hlediska se vloni čokoládou zabývala randomizovaná, kontrolovaná, překřížená studie z Yale: „Akutní reakce po požití tmavé čokolády.“ A ti lidé za to dostali zaplaceno. Vědci zjistili, že cukr v čokoládě pro vás není dobrý; tuk v čokoládě – kakaové máslo – pro vás není dobré; ale skutečné kakaové boby, které se prodávají jako kakaový prášek, jsou skvělá věc. Časopis American Heart Association to letos přivedlo k závěru, že „kakao… lze bez zaváhání doporučit „Dobře, ale co je zdravější – kakao nebo holandské zpracované kakao?
Někteří z vás se možná budou muset vrátit k základům. Je kakao, a je zpracované kakao. A když potraviny zpracováváte, přicházíte o živiny.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- F. Visioli, H. Bernaert, R. Corti, C. Ferri, S. Heptinstall, E. Molinari, A. Poli, M. Serani, H. J. Smit, J. A. Vinson, F. Violi, and R. Paoletti. Chocolate, lifestyle, and health. Crit Rev Food Sci Nutr, 49(4):299-312, 2009.
- Z. Faridi, V. Y. Njike, S. Dutta, A. Ali, and D. L. Katz. Acute dark chocolate and cocoa ingestion and endothelial function: A randomized controlled crossover trial. American journal of clinical nutrition, 88(1):58, 2008.
- R. Corti, A. J. Flammer, N. K. Hollenberg, and T. F. Luscher. Cocoa and cardiovascular health. Circulation, 119(10):1433-1441, 2009.
Image thanks to La.blasco via Flickr.