Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Omega-3: mýtus o Eskymácích a rybách
Představa, že u Eskymáků je srdeční onemocnění vzácné, je pravděpodobně jen mýtus.
Odhalení, že rybí tuk zřejmě nemá význam v prevenci srdečních chorob (jak jsem již dříve přezkoumal) u pacientů se srdečními chorobami nebo u těch, kteří se jim v prvé řadě snaží předcházet, nás vede k položení otázky, kde se vlastně ten mýtus o rybách vzal?
Běžně uváděný příběh říká, že vznikl v reakci na jednotlivé případové zprávy o nízkém výskytu koronárního srdečního onemocnění u Eskymáků. Dánští výzkumníci Bang a Dyerberg se tedy vydali na sever a potvrdili tam velmi nízký výskyt srdečního infarktu. Nepřítomnost koronárního onemocnění tepen by byla u obyvatel živících se převážně masem, skoro bez ovoce a zeleniny, velmi podivná.
Taková strava odporuje všem zásadám zdravé výživy. Tento paradox byl připisován množství tuleního a velrybího tuku, který konzumovali. Tyto tuky jsou velmi bohaté na omega-3, zbytek už je jen historie. Problém je ale ten, že nikoliv pravdivá.
Ve skutečnosti tito vědci kardiovaskulární zdraví Eskymáků nikdy nezkoumali. Jednoduše převzali představu, že koronární ateroskleróza se u Eskymáků prakticky nevyskytuje. To je domněnka, která byla opakovaně vyvracována již od 30. let. Dokonce sahá až o 1 000 let zpátky, jelikož máme zmrzlé mumie Eskymáků s aterosklerózou. Další mumie je 500 let stará, šlo o ženu okolo 40 let věku, která měla aterosklerózu v aortě a koronárních tepnách. Nejsou to jen ojedinělé případy. Všechny důkazy ze skutečných klinických vyšetření, pitev a zobrazovacích technik říkají, že Eskymáci trpí stejnou epidemií onemocnění koronárních tepen jako běžná populace. Přesněji řečeno mají dokonce dvakrát vyšší počet smrtelných mrtvic a nedožívají se zrovna vysokého věku.
Vzhledem ke špatnému zdravotnímu stavu Eskymáků je pozoruhodné, že, namísto označení jejich stravy za nebezpečnou pro zdraví, výzkumníci jen přijali a opakovali mýtus, ke kterému se snažili vymyslet nějaké vysvětlení – jenže již předpoklad byl nesprávný. Eskymáci mají tak chatrné zdraví, že změna stravy na typickou západní stravu ve skutečnosti snížila jejich míru ischemické choroby srdeční. Jestliže váš zdravotní stav zlepší sladké balené pečivo s náplní, pak víte, že vaše strava byla opravdu hodně špatná.
Proč tedy tento mýtus tolik výzkumníků papouškuje? Publikace stále odkazují na výživové studie Banga a Dyerbergera jako důkazy, že Eskymáci mají nízký výskyt srdečního onemocnění. Je za tím buďto nesprávná interpretace původních zjištění, nebo se jedná o příklad něčeho, čemu říkáme potvrzovací zkreslení. To je jev, při kterém si lidé vybírají informace, případně si je upravují tak, aby potvrzovaly jejich vlastní názor. Zde citují významného vědce Francise Bacona: „Raději věříme tomu, čemu bychom nejraději uvěřili“.
Takže se na nás hrnou doslova tisíce článků o údajných příznivých účincích omega-3 mastných kyselin. Průmysl s kapslemi s rybím olejem se rozrostl, trh dosahuje hodnoty miliard dolarů. Miliony Američanů tyto přípravky užívají, to vše na základě tvrzení, které bylo rozporuplné od samého začátku.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- J G Fodor, E Helis, N Yazdekhasti, B Vohnout. "Fishing" for the origins of the "Eskimos and heart disease" story: facts or wishful thinking? Can J Cardiol. 2014 Aug;30(8):864-8. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25064579
- P Bjerregaard, T K Young, R A Hegele. Low incidence of cardiovascular disease among the Inuit--what is the evidence? Atherosclerosis. 2003 Feb;166(2):351-7.
- M R Zimmerman. The paleopathology of the cardiovascular system. Tex Heart Inst J. 1993;20(4):252-7.
- J Dyerberg, H O Bang, N Hjorne. Fatty acid composition of the plasma lipids in Greenland Eskimos. Am J Clin Nutr. 1975 Sep;28(9):958-66.
- I M Rabinowitch. Clinical and Other Observations on Canadian Eskimos in the Eastern Arctic. Can Med Assoc J. 1936 May;34(5):487-501.
- E C Rizos, E E Ntzani, E Bika, M S Kostapanos, M S Elisaf. Association between omega-3 fatty acid supplementation and risk of major cardiovascular disease events: a systematic review and meta-analysis. JAMA. 2012 Sep 12;308(10):1024-33. doi: 10.1001/2012.jama.11374.
- R De Caterina. n-3 fatty acids in cardiovascular disease. N Engl J Med. 2011 Jun 23;364(25):2439-50.
Images thanks to born1945 via Flickr.