Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Potravinové zdroje chemických látek zpomalujících hoření
Kde se ještě v americké stravě kromě krmiva pro mazlíčky a ryb (ve kterých bývá kontaminace nejvyšší) koncentrují látky zpomalující hoření (PBDE) a polychlorované naftaleny (PCN)?
Co jedí lidé v New Yorku? Vsadím se, že to nejsou jen velká jablka (New Yorku se říká Big Apple, Velké Jablko). Možná si pamatujete, že jsem tuto studii s vámi probíral před časem.
Ukázalo se v ní, že hlavními zdroji chemických látek zpomalujících hoření jsou v americké stravě (s výjimkou kojenců, kteří dostávají všechny tyto škodliviny přímo od svých matek) různé druhy masa, ryby, mléčné výrobky a vejce. Jaký druh masa je nejhorší? Odpověď jsme se dozvěděli až nedávno. Víme, že nejhorší jsou ryby. Toto jsou hodnoty pro rybu zvanou halibut, což je přitom jedna z těch nejčistších.
Pokud jde o další typy masa, z hlediska stupně konzumace je hned za rybami drůbež; pak vepřové a pak hovězí. Co je tady to – mezi kuřecím masem a rybou? Krocan. Z toho plyne, že bílé maso je více kontaminováno látkami zpomalujícími hoření než maso červené. Nejvyšší koncentrace se ve skutečnosti nacházejí v krmivu pro psy a kočky.
A co polychlorované naftaleny? Než vznikla tato studie, byly „informace o výskytu těchto toxikologicky významných průmyslových znečišťujících látek v potravinách a o jejich styku s člověkem velmi omezené.“ PCN jsou chlorované polycyklické aromatické uhlovodíky, potenciálně obrovská skupina málo známých kontaminantů životního prostředí lidského původu.“ Jejich chemická struktura „může vyvolat toxický účinek podobný dioxinům.“
Už je mi to jasné. Ačkoliv jsou v mnoha zemích zakázány, ve kterém regálu s potravinami jich podle vás stále nacházíme nejvíce? V koších s chlebem? V oddělení mléčných výrobků? V lahůdkách? V oddělení vajec? Na pultu s rybami? Nebo snad v oddělení ovoce a zeleniny? Nejhorší byly ryby. Nejhorší z nejhorších pak losos chovaný na rybích farmách. Hned za ním je losos z ekologických farem. Za lososem najdeme drůbeží maso a vejce.
Přibližme si to trochu. Červené maso má méně; nejhorší je jehněčí. Pak jsou tady mléčné výrobky. A na konci je to, co je při spodku potravního řetězce – rostliny: ovoce, zelenina, pečivo atd. Rostlinné potraviny mají asi desetkrát méně těchto škodlivin než maso, mléko a vejce. Jsou asi stokrát bezpečnější než ryby. Takto si můžete udělat představu o tom, přes která oddělení je vhodné projít při vaší návštěvě supermarketu.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Huwe JK, West M. Polybrominated diphenyl ethers in U.S. Meat and poultry from two statistically designed surveys showing trends and levels from 2002 to 2008. Agric Food Chem. 2011 May 25;59(10):5428-34.
- Schecter A, Päpke O, Harris TR, Tung KC, Musumba A, Olson J, Birnbaum L. Polybrominated diphenyl ether (PBDE) levels in an expanded market basket survey of U.S. food and estimated PBDE dietary intake by age and sex. Environ Health Perspect. 2006 Oct;114(10):1515-20.
- Venier M, Hites RA. Flame retardants in the serum of pet dogs and in their food. Environ Sci Technol. 2011 May 15;45(10):4602-8.
Images thanks to izik; ed_needs_a_bicycle; Katie@!; edmittance; techvt; goforchris; UGA College of Ag; www.bluewaikiki.com; akeg; Scorpions and Centaurs; ChiaLynn; Dave McLean; rofanator; pyjama; Quinn Dombrowski; and SliceOfChic via flickr