Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Prevence šedého zákalu s pomocí stravy
Riziko rozvoje šedého zákalu vědci porovnali u lidí konzumujících maso, pescetariánů, vegetariánů a veganů.
Nejčastější příčinou slepoty a ztráty zraku je šedý zákal (katarakta), jehož operace patří mezi nejčastější chirurgické zákroky vůbec. Víme, že kouření může zvýšit riziko, dlouhodobé vystavení radiaci taktéž, ale jak je to se stravou?
Nedávno byla zveřejněna studie, provedená na více než 25 000 lidech s širokou škálou různých stravovacích návyků. Porovnávali ty, které nazývají „hojnými“ konzumenty masa, s „mírnými“ konzumenty masa a „občasnými“ konzumenty masa. Dále porovnávali lidi „konzumující pouze ryby, jiné maso ne“, lidi stravující se „vegetariánsky“ a lidi stravující se „vegansky.“
Výzkumníci si dali zvláště záležet, aby vybírali uvědomělé lidi, kterým záleží na zdraví, jedině tak mohli vyloučit vliv kouření, pohybové aktivity a dalších proměnných jiného rázu. Skupina označená za „hojné“ konzumenty masa proto jedla pouze 100 gramů masa denně. To je asi jedna porce a jediné jídlo s masem za den. V USA sníme průměrně 330 gramů denně. Je to jako obrácené značení velikostí kelímků kávy u Starbucks. Víte přece, že jejich malý kelímek nese název „tall“, což znamená „vysoký“? V tomto případě je „hojná“ konzumace masa ve studii dle amerických standardů stále docela nízká. Přesto odhalili dobře znatelný trend. Kdo měl podle vás nejnižší riziko vzniku šedého zákalu (katarakty)?
Ve srovnání s „hojnými“ konzumenty masa sníží omezení příjmu masa riziko asi o 15 %. Pokud jíte jen ryby, riziko je o 21 % nižší. Pokud nejíte ani ryby, snížení je 30%. Účastníci, kteří nejedli ani vejce a mléčné výrobky, měli riziko o plných 40 % nižší. Celkově tedy měli ve srovnání s konzumenty 100 gramů masa a masných výrobků denně pescetariáni, vegetariáni a vegani riziko šedého zákalu nižší o přibližně následující procenta: o 20 %, 30 % a 40 %.
Je to podobné, jako s rizikem cukrovky, vypadá to, že riziko postupně klesá. „Postupné snižování rizika odpovídá snižování množství konzumovaného masa a masných výrobků.“
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Images thanks to Rakesh Ahuja, MD and the U.S. Navy via Wikimedia Commons, and the National Eye Institute.