
Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.

Přínosy a nebezpečí chlorelly
Vysvětluji, proč už chlorellu nekonzumuji.
Ve starším videu jsem mluvil o možných přínosech chlorely pro uchování imunity sportovců a zlepšení kardiovaskulárních rizikových faktorů jako pokles krevního tlaku o pár čísel nebo snížení LDL cholesterolu o 0,2 mmol/l. Vzpomínáte si na tu studii se zelenými vejci se šunkou, ve které užívání chlorely s vejci zdá se zmenšilo nárůst cholesterolu? Může pomoci detoxikovat část cholesterolu ze stravy, ale co toxiny přítomné jako kontaminující látky v mnoha doplňcích z řas?
Modro-zelené řasy jako AFA vyrábí své vlastní toxiny, ale i když zelená řasa chlorela nemůže, tak při sklízení chlorely z jezírek je přítomnost dalších řas a mikroorganismů nevyhnutelná a může představovat zdravotní riziko. Když se pořádně podíváte na komerční doplňky z řas pod mikroskopem, tak se ukáže, že etikety jsou obvykle nepřesné a skutečný obsah neodpovídá. Výrobky mohou být kontaminovány houbami, jinými řasami a bakteriemi. Zdá se, že kontaminace je častější u bio než konvenčních výrobků. Jeden výrobek prodávaný jako 100% bio chlorela obsahoval jaterní toxiny i neurotoxiny.
Mluvil jsem o případové zprávě psychózy patrně vyvolané chlorelou. Máme také případovou zprávu poškození ledvin a také patrně chlorelou vyvolaného poklesu krevních destiček. Některé reakce lze těžko přehlédnout, například celotělová vyrážka, nevolnosti, bolest hlavy, závratě, únava, bolest břicha a celková slabost, vše rychle mizící po ukončení užívání. V těchto případech však šlo o výrobek ze směsi řas.
I bez kontaminace, při kultivaci čisté chlorely, může vyvolat významné poškození DNA v lidských buňkách. Dobře, ale to jsou všechno buňky v Petriho misce. Ano, ale byly to buňky z výstelky tlustého střeva, takže buňky, u kterých se očekává přímý kontakt s chlorelou po její konzumaci.
Ačkoliv je chlorela prodávána na „detoxikaci“, může být kontaminována řasami vyrábějícími toxiny a překročit bezpečnostní limity. A ještě větším paradoxem je, že chlorela může být někdy kontaminována i užitečným způsobem. Chlorela neumí vyrábět vitamín B12, ale může dojít ke smíchání s bakterií syntetizující B12. A to do té míry, že když dáte chlorelu vegetariánům a veganům s podezřením na nedostatek vitamínu B12, tak se většina dočká malého zlepšení svého statusu vitamínu B12. Jenže po dvou měsících doplňování byli stále v průměru v nedostatku. Vezměte v potaz, že chlorela není považována za spolehlivý a dostatečný zdroj vitamínu B12. To samé platí pro spirulinu, o které jsme si kdysi mysleli, že obsahuje vitamín B12, ale ve skutečnosti jde převážně o pseudo-vitamín B12, formu nevyužitelnou lidmi, proto nejde o vhodný zdroj B12. A co spirulina jako zdroj toxinů? Tuto otázku si zodpovíme příště.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
Nejnovější videa

Jsou ryby nebo doplňky stravy s rybím olejem dobré pro srdce?

Přínosy a vedlejší účinky spiruliny

Toxiny v sinicích, jako je AFA z jezera Klamath (Aphanizomenon flos-aquae)
