Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Příznivé účinky datlí na tlusté střevo
Vědci otestovali porci sedmi datlí denně užívanou tři týdny v randomizované kontrolované studii.
Datle jsou jedním z nejzdravějších sladidel. Datle jsou sladidlem používaným v mé kuchařce The How Not to Die Cookbook. Můžete je smísit s vodou, aby získaly konzistenci sirupu, nebo použít datlový cukr. Datlový cukr je celistvá potravina, je vyroben ze sušených pomletých datlí. Proto je nabitý živinami a má stejně antioxidantů jako třtinová melasa, nemá však její výraznou chuť. Ne všechny značky jsou si ovšem rovny. Například Bob’s Red Mill může mít dvakrát více antioxidantů než výrobek společností NOW Foods. Testovali však od každého jen jedno balení. Dobře, takže datle jsou ve srovnání s jinými sladidly zdravou volbou, ale to nám toho moc neříká. Mají datle nějaké zvláštní léčivé vlastnosti?
V lékařské literatuře o nich najdete dokumenty, jako je tento. Podstrkují nám léčivé schopnosti datlí z oblasti prevence onemocnění: protizánětlivé, antioxidační a protirakovinné vlastnosti. Tvrzení je doprovázeno údaji, jako jsou tyto. Ty mají dokládat údajné léčebné schopnosti datlí proti různým onemocněním. Už nám však neprozradí, že některá tvrzení mohou být založena na studiích, jako je tato, tedy na krmení potkanů datlemi. To nezní špatně, jenže pak potkanům záměrně způsobili nedokrvování varlete tím, že levé varle otočili ve směru hodinových ručiček o 720 stupňů, to jsou dvě plné otočky. Chtěli tak zamezit průtoku krve do varlete. A datle pomohly? Koho zajímá, jestli pomohly, mluvíme o varlatech potkanů. Stejně tak by mohli testovat účinky pekanových ořechů na varlata. Jaký význam takový výzkum má?
Ačkoli zrovna to nejneobvyklejší tvrzení, tedy že datle pomáhají s hladkým porodem, je ve skutečnosti podloženo randomizovanými, dvojitě zaslepenými a placebem kontrolovanými studiemi. Těmi jsem se již zabýval. Nechme si tedy otevřenou mysl. Co ty údajné protinádorové účinky?
Vědci zkoumali dopad datlí na naši prospěšnou střevní flóru a množení buněk rakoviny tlustého střeva. Naše střevo poskytuje domov asi 10 000 miliardám mikroorganismů, je tak „považováno za nejvíce metabolicky aktivní místo v lidském těle.“ Tam dole se děje spousta bláznivých věcí. Naši prospěšnou střevní flóru můžeme odměňovat tím, že ji budeme krmit prebiotiky. Mezi ně patří třeba vláknina a polyfenoly, což je třída antioxidačních živin z rostlin. Datle mají vysoký obsah vlákniny i polyfenolů.
Takže pojďme smíchat datle s prospěšnou střevní mikroflórou, vyrobme fekální kaši ze vzorků poskytnutých dobrovolníky. Předpokládám, že zelené smoothie znáte? Tak toto bylo hnědé smoothie. Dobře, co se tedy stalo? Extrakt z celých datlí i samotné polyfenoly byly schopné významně posílit růst užitečných bakterií. Dále vědci posuzovali schopnost směsi potlačovat růst buněk rakoviny tlustého střeva v Petriho misce. Dokonce i samotné polyfenoly z datlí snížily růst rakovinných buněk o více než polovinu. Extrakt z celých datlí byl dokonce schopen růst nádorových buněk takřka zcela potlačit. „Společně tyto poznatky naznačují, že konzumace datlí může zlepšit zdraví tlustého střeva posílením růstu prospěšných bakterií a potlačením růstu rakovinných buněk tlustého střeva.“
Bylo by skvělé, kdyby zkoumali účinky datlí přímo v opravdovém lidském střevě. Takovou studii jsme neměli. Tedy až doteď. Dopad spotřeby datlí na růst střevní flóry a zdravé střevo: randomizovaná a kontrolovaná zkřížená intervenční studie na lidech. Dobrovolníci byli náhodně rozděleni do skupiny užívající sedm datlí denně nebo do kontrolní skupiny. Pokus trval tři týdny. Po konzumaci datlí došlo ke znatelnému zvýšení četnosti vyprazdňování, což vzhledem k přidané vláknině není překvapivé, ale došlo také k významnému snížení koncentrací amoniaku ve stolici. O důležitosti snížení koncentrací amoniaku jsem již vytvořil video.
Konzumace datlí významně snížila genotoxicitu lidské „fekální vody.“ Co to je? V podstatě čaj z lidské stolice. Vodní extrakt z výkalů člověka, který jedl sedm datlí denně, má podstatně nižší genotoxické účinky. To znamená, že významně méně poškozuje DNA. To je dobrá věc, protože podobný roztok pokrývá vnitřek našeho střeva každý den.
Desítky různých odrůd datlí byly testovány na protinádorové účinky proti řadě různých rakovinných buněk in vitro. Takže nejen proti rakovině tlustého střeva a žaludku, s nimiž by mohly datle skutečně přicházet do styku, ale také proti buňkám rakoviny prostaty, plic a prsu. Samozřejmě bychom však napřed museli prokázat, že aktivní sloučeniny z datlí jsou skutečně vstřebávány do krevního řečiště a do těchto orgánů se dostanou.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Phillips KM, Carlsen MH, Blomhoff R. Total antioxidant content of alternatives to refined sugar. J Am Diet Assoc. 2009;109(1):64-71.
- Manickavasagan A. "Dates as Potential Substitute for Added Sugar in Food." Dates: Production, Processing, Food, and Medicinal Values. CRC Press, Boca Raton, FL. 2012;317-321.
- Rahmani AH, Aly SM, Ali H, Babiker AY, Srikar S, Khan AA. Therapeutic effects of date fruits (Phoenix dactylifera) in the prevention of diseases via modulation of anti-inflammatory, anti-oxidant and anti-tumour activity. Int J Clin Exp Med. 2014;7(3):483-91.
- Jahromi AR, Rasooli R, Kamali Y, Ahmadi N, Sattari E. Short-term Effects of Date Palm Extract () on Ischemia/Reperfusion Injury Induced by Testicular Torsion/Detorsion in Rats. Pharmacognosy Res. 2017;9(1):69-73.
- Eid N, Enani S, Walton G, et al. The impact of date palm fruits and their component polyphenols, on gut microbial ecology, bacterial metabolites and colon cancer cell proliferation. J Nutr Sci. 2014;3:e46.
- Eid N, Osmanova H, Natchez C, et al. Impact of palm date consumption on microbiota growth and large intestinal health: a randomised, controlled, cross-over, human intervention study. Br J Nutr. 2015;114(8):1226-36.
- Zhang CR, Aldosari SA, Vidyasagar PSPV, Shukla P, Nair MG. Health-benefits of date fruits produced in Saudi Arabia based on in vitro antioxidant, anti-inflammatory and human tumor cell proliferation inhibitory assays. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences. 2017;16(3):287-293.
- Benvegnu DM, Barcelos RC, Roversi K, et al. Aqueous extract of pecan nut shell (Carya illinoensis [Wangenh.] K. Koch) exerts protection against oxidative damage induced by cyclophosphamide in rat testis. J Environ Pathol Toxicol Oncol. 2013;32(4):329-41.
Image credit: ferumov via Adobe Stock Photos. Image has been modified. Motion graphics by Avocado Video