Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Proč mají Asiatky méně rakoviny prsu?
Houby, zelený čaj a sójové potraviny mohou snížit riziko rakoviny, ale kolik hub a zeleného čaje si máme dávat? A jaká je ta nejlepší strategie u konzumace sóji?
Zdá se, že v laboratorních podmínkách houby potlačují růst rakoviny prsu, ale co ve skutečném světě? Přestože je rakovina prsu nejčastější rakovinou mezi ženami po celém světě, míra výskytu je v některých částech světa, například v Asii, až šestkrát nižší než v Severní Americe. Mohlo by to být zeleným čajem a sójou?
Pokud vůbec, zelený čaj může snížit riziko asi jen o třetinu. Sója funguje lépe, ale vypadá to, že jen tehdy, když ji začnete konzumovat v mládí. Konzumace sóji v jakémkoliv věku je spojena se sníženým rizikem rakoviny prsu, ale nejsilnější a nejstálejší účinek byl pozorován při konzumaci v dětství. Tak můžete snížit pozdější riziko rakoviny prsu až o polovinu. Pokud začnete konzumovat sóju až během dospívání nebo v dospělosti, můžete očekávat účinek podobný více tomu, jaký má zelený čaj, takže asi 25% pokles rizika rakoviny prsu. Úplně nejlepší je, když jíme sóju v průběhu celého našeho života, jelikož „konzumace sóji během dětství a dospívání může poskytnout celoživotní ochranu před rakovinou prsu… a zvyšovat citlivost vůči ještě větším ochranným účinkům v dospělosti…“
Společný účinek zeleného čaje a sóji by však mohl vysvětlit jenom zhruba dvojnásobný rozdíl v riziku rakoviny prsu, nikoliv šestinásobný. Vědci tedy prozkoumali, co dalšího asijské ženy jedí. Už tehdy měli k dispozici úchvatné výsledky z laboratorních pokusů s houbami, proto se rozhodli zeptat tisíce pacientek s rakovinou prsu, kolik hub jedly. Poté se zeptali na stejnou otázku také tisícovky zdravých žen. Ty se snažili vybrat tak, aby je co nejvíce sladili s pacientkami s rakovinou prsu – podle věku, výšky, váhy, pohybu, kuřáctví a dalších možných faktorů. Na základě těchto odpovědí vypočítali, že ženy, které jedly průměrně alespoň nějaké množství hub, dokázaly snížit své riziko rakoviny prsu o 64 %.
Jaká byla průměrná velikost porce? Půl houby denně. Kdo jí jen půl houby? Takhle to vycházelo na den z měsíčního průměru. Takže ve srovnání se ženami, které pravidelně houby nejedly, měly ty, které jedly 15 a víc kusů hub měsíčně, výrazně nižší riziko rakoviny prsu. Podobná ochrana byla nalezena také u sušených hub. A pokud kombinujete houby se zeleným čajem, každý den popíjíte množství odpovídající polovině čajového sáčku, a k tomu jíte tu polovinu houby denně, máte téměř o 90 % nižší riziko rakoviny prsu.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Zhang M, Huang J, Xie X, Holman CD. Dietary intakes of mushrooms and green tea combine to reduce the risk of breast cancer in Chinese women. Int J Cancer. 2009 Mar 15;124(6):1404-8.
- Hilakivi-Clarke L, Andrade JE, Helferich W. Is soy consumption good or bad for the breast? J Nutr. 2010 Dec;140(12):2326S-2334S.
- Parkin DM, Fernández LM. Use of statistics to assess the global burden of breast cancer. Breast J. 2006 Jan-Feb;12 Suppl 1:S70-80.
- Wu AH, Butler LM. Green tea and breast cancer. Mol Nutr Food Res. 2011 Jun;55(6):921-30.
- Grube BJ, Eng ET, Kao YC, Kwon A, Chen S. White button mushroom phytochemicals inhibit aromatase activity and breast cancer cell proliferation. J Nutr. 2001 Dec;131(12):3288-93.
Image thanks to Nomadic Lass via flickr. Image has been modified.