Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Salmonela v kuřatech kvůli soudnímu sporu s masným průmyslem
Masný průmysl zažaloval federální vládu a vysoudil si právo prodávat potraviny, o kterých se ví, že jsou kontaminovány bakteriemi způsobujícími otravu potravinami.
Mexiko zakázalo dovoz kuřat z Foster Farms z důvodů ochrany veřejného zdraví, ale ve Spojených státech se stále prodávají. Proč je nikdo nestáhl z trhu? Jak mohou nadále legálně prodávat kuřata kontaminovaná nakažlivým kmenem salmonely?
Při pátrání po příčině se dostáváme až k soudnímu sporu mezi Supreme Beef a americkým Ministerstvem zemědělství (USDA). Masný průmysl obžaloval USDA poté, co se vládní úřad opovážil učinit pokus o uzavření jatek, na kterých opakovaně docházelo k porušování bezpečnostních standardů pro salmonelu. Masný průmysl ve sporu zvítězil. The Federal Appeals Court (Federální odvolací soud) rozhodl, že nebylo protizákonné prodávat maso zamořené salmonelou. Ve skutečnosti byla nezákonná snaha ministerstva chránit veřejnost před nákazou zavřením jatek. Běžné způsoby tepelné úpravy totiž salmonelu zneškodní. „Přítomnost salmonely v masných výrobcích z nich nedělá zdravotně závadné výrobky.“ Maso infikované salmonelou je proto legálně prodáváno spotřebitelům.
Přestože spotřebitelé mohou salmonelu z kuřecího masa zneškodnit dostatečnou tepelnou úpravou, stále mohou být vystaveni „vzniku infekce z křížové kontaminace, ke které dojde kvůli kontaktu se syrovým masem během přípravy.“ Pokud změříte rychlost přenosu z přirozeně kontaminovaných drůbežích stehen zakoupených v supermarketech na kuchyňská krájecí prkénka, celkově 80 % stehenní kůže, která je v kontaktu s prkénkem po dobu 10 minut, přenese infekci kampylobakterem na prkénko. Kampylobakter je další druh bakterie způsobující otravy jídlem, který se nachází ve slepičích výkalech. Pokud na stejné prkénko dáte tepelně upravené kuřecí maso, je asi 30% pravděpodobnost, že se maso opětovně kontaminuje.
I když lidé vědí, že umývání rukou může snížit riziko otravy potravinami, jen asi 2/3 z nich uvádí, že to skutečně dělají. Přestože většina lidí ví o křížové kontaminaci, třetina z nich říká, že krájecí prkénko neumývá. Ačkoli se zdá, že povědomí roste, jak jsme zjistili už předtím, i když lidé umyjí prkénko horkou vodou s mycím prostředkem, stále na něm lze najít zbytky salmonely a kampylobakterů. Důvodem, proč má většina lidí více fekálních bakterií ve své kuchyni než ve své koupelně, je to, že oplachují syrové kuřecí maso ve dřezu, nikoliv v toaletní míse. Takže i když vaření dokáže salmonelu zničit, stále může dojít k zamoření kuchyňských povrchů a následné nákaze.
Foster Farms se zavázali, že se pokusí snížit počet kuřat kontaminovaných salmonelou z každého čtvrtého na každé dvacáté. Proč však nejít cestou nulové tolerance, jako to udělali například ve Švédsku? Protože, jak poznamenal ředitel pro bezpečnost potravin obchodního řetězce Costco: „Pak bychom žádný drůbežářský průmysl ani neměli.“
Nicméně jiným zemím se daří úspěšně chovat kuřata bez zamoření salmonelou. Jak vysvětlil jeden vědec financovaný průmyslem, pokud by veškerá odpovědnost za výrobu bezpečných výrobků padla na průmysl, „pak by spotřebitel nenesl žádnou osobní odpovědnost a nezacházel by s výrobkem opatrně a správně.“ Cože?! To je, jakoby výrobce automobilů prohlásil: „Nemůžeme vyrábět bezpečné automobily, protože pak by se v nich lidé nepřipoutávali.“
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- P. Fravalo, M.-J. Laisney, M.-O. Gillard, G. Salvat, M. Chemaly. Campylobacter transfer from naturally contaminated chicken thighs to cutting boards is inversely related to initial load. J. Food Prot. 2009 72(9):1836 - 1840.
- S. J. Chai, P. L. White, S. L. Lathrop, S. M. Solghan, C. Medus, B. M. McGlinchey, M. Tobin-D'Angelo, R. Marcus, B. E. Mahon. Salmonella enterica serotype Enteritidis: increasing incidence of domestically acquired infections. Clin. Infect. Dis. 54 (Suppl 5):S488-S497.
- T. P. Oscar. Initial contamination of chicken parts with Salmonella at retail and cross-contamination of cooked chicken with Salmonella from raw chicken during meal preparation. J. Food Prot. 2013 76(1):33 - 39.
- S. F. Altekruse, D. A. Street, S. B. Fein, A. S. Levy. Consumer knowledge of foodborne microbial hazards and food-handling practices. J. Food Prot. 1996 59(3):287 - 294.
- M. Guyard-Nicodeme, O. Tresse, E. Houard, F. Jugiau, C. Courtillon, K. El Manaa, M.-J. Laisney, M. Chemaly. Characterization of Campylobacter spp. Transferred from naturally contaminated chicken legs to cooked chicken slices via a cutting board. Int. J. Food Microbiol. 2013 164(1):7 - 14.
- Center for Science in the Public Interest. 2013. Risky Meat: A CSPI Field Guide to Meat and Poultry Safety.
- S. Hoffmann, M. B. Batz, J. G. Morris Jr. Annual cost of illness and quality-adjusted life year losses in the United States due to 14 foodborne pathogens. J. Food Prot. 2012 75(7):1292 - 1302.
- S. B. Fein, A. M. Lando, A. S. Levy, M. F. Teisl, C. Noblet. Trends in U.S. Consumers' safe handling and consumption of food and their risk perceptions, 1988 through 2010. J. Food Prot. 2011 74(9):1513 - 1523.
- A. C. Voetsch, T. J. Van Gilder, F. J. Angulo, M. M. Farley, S. Shallow, R. Marcus, P. R. Cieslak, V. C. Deneen, R. V. Tauxe, Emerging Infections Program FoodNet Working Group. FoodNet estimate of the burden of illness caused by nontyphoidal Salmonella infections in the United States. Clin. Infect. Dis. 2004 38(Supplement - 3):S127 - S134
- United States Court of Appeals. 2004. USDA vs Supreme Beef Processors.
- Ron Foster. 2013. Foster Farms Food Safety Update.
- USDA. 2013. Notice of Intended Enforcement.
- USDHHS. Homicide rates among persons aged 10-24 years - United States, 1981-2010. MMWR Morb. Mortal. Wkly. Rep. 2013 62(27):545 - 548.
- P. Rusin, P. Orosz-Coughlin, C. Gerba. Reduction of faecal coliform, coliform and heterotrophic plate count bacteria in the household kitchen and bathroom by disinfection with hypochlorite cleaners. J Appl Microbiol. 1998 85(5):819 - 828.
- USDHHS. 2013. Antibiotic Resistance Threats in the United States.
- A. V. S. Gomes, W. M. Quinteiro-Filho, A. Ribeiro, V. Ferraz-de-Paula, M. L. Pinheiro, E. Baskeville, A. T. Akamine, C. S. Astolfi-Ferreira, A. J. P. Ferreira, J. Palermo-Neto. Overcrowding stress decreases macrophage activity and increases Salmonella Enteritidis invasion in broiler chickens. Avian Pathol. 2013 43(1):82-90.
- ConsumerReports.org. 2014. The High Cost of Cheap Chicken. ConsumerReports.org.
Image thanks to CDC- Debora Cartagena