Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Slanina a botulismus
Dusičnany používané jako konzervanty v masných výrobcích – salámech, šunce, slanině a párnících – jsou nebezpečné proto, že z nich vznikají karcinogenní nitrosaminy. Dělají však i něco jiného – omezují růst bakterií tvořících botulotoxin. Zákonodárci jsou pak nuceni volit mezi rizikem rakoviny u spotřebitelů a smrtícími následky otravy kontaminovaným masem.
Existují doslova stovky studií ukazujících jasné spojení mezi vznikem rakoviny a konzumací uzenin, například měkkých salámů, slaniny, šunky a párků. Jen jako ochutnávku z minulého roku: Konzumace průmyslově zpracovaného masa je jednoznačně spojena s rakovinou močového měchýře, endometria, rakovinou prostaty, štítné žlázy a trávicího traktu – rakovinou hltanu, jícnu a dalších částí, rakovinou žaludku, tlustého střeva a konečníku. Poměrem deseti ku jedné souviselo zpracované maso (tj. zejména uzeniny) se vznikem karcinomu žaludku, tlustého střeva, konečníku, pankreatu, plic, prostaty, varlat, ledvin, močového měchýře a také leukémie.
Proto oficiální doporučení zní: „Snažte se zcela vyloučit konzumaci zpracovaného masa.“ Kvůli možnému nebezpečí díky nárůstu příjmu nitrosaminů, zástupci Centra pro vědu ve veřejném zájmu požádali americké Ministerstvo zemědělství (USDA) již v roce 1972 o zákaz, nebo alespoň snížení množství dusitanů ve zpracovaném mase. Zástupci USDA odmítli petici s odkazem na úlohu dusitanů v eliminaci bakterií botulismu, které se mohou množit ve vakuově baleném mase. Museli porovnat riziko vzniku rakoviny s rizikem rozvoje botulismu, který je způsoben smrtícími bakteriemi obsaženými v jídle.
V roce 2011 oficiálně změnila National Pork Board (Rada pro vepřové maso) dlouholetý slogan z „Vepřové: trochu jiné maso“ na „Vepřové: nechej se inspirovat“. Možná, že pro slaninu by mohli použít slogan: „Rakovina nebo botulismus? Vyberte si sami.“
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Jia WH, Luo XY, Feng BJ, Ruan HL, Bei JX, Liu WS, Qin HD, Feng QS, Chen LZ, Yao SY, Zeng YX. Traditional Cantonese diet and nasopharyngeal carcinoma risk: a large-scale case-control study in Guangdong, China. BMC Cancer. 2010 Aug 20;10:446.
- Hu J, La Vecchia C, Morrison H, Negri E, Mery L; Canadian Cancer Registries Epidemiology Research Group. Salt, processed meat and the risk of cancer. Eur J Cancer Prev. 2011 Mar;20(2):132-9.
- van Lonkhuijzen L, Kirsh VA, Kreiger N, Rohan TE. Endometrial cancer and meat consumption: a case-cohort study. Eur J Cancer Prev. 2011 Jul;20(4):334-9.
- Ferrucci LM, Sinha R, Ward MH, Graubard BI, Hollenbeck AR, Kilfoy BA, Schatzkin A, Michaud DS, Cross AJ. Meat and components of meat and the risk of bladder cancer in the NIH-AARP Diet and Health Study. Cancer. 2010 Sep 15;116(18):4345-53.
- John EM, Stern MC, Sinha R, Koo J. Meat consumption, cooking practices, meat mutagens, and risk of prostate cancer. Nutr Cancer. 2011 May;63(4):525-37.
- Chan DS, Lau R, Aune D, Vieira R, Greenwood DC, Kampman E, Norat T. Red and processed meat and colorectal cancer incidence: meta-analysis of prospective studies. PLoS One. 2011;6(6):e20456. Epub 2011 Jun 6.
- O'Doherty MG, Cantwell MM, Murray LJ, Anderson LA, Abnet CC; FINBAR Study Group. Dietary fat and meat intakes and risk of reflux esophagitis, Barrett's esophagus and esophageal adenocarcinoma. Int J Cancer. 2011 Sep 15;129(6):1493-502. doi: 10.1002/ijc.26108.
- Navarro Silvera SA, Mayne ST, Risch HA, Gammon MD, Vaughan T, Chow WH, Dubin JA, Dubrow R, Schoenberg J, Stanford JL, West AB, Rotterdam H, Blot WJ. Principal component analysis of dietary and lifestyle patterns in relation to risk of subtypes of esophageal and gastric cancer. Ann Epidemiol. 2011 Jul;21(7):543-50. Epub 2011 Mar 23.
- Loh YH, Jakszyn P, Luben RN, Mulligan AA, Mitrou PN, Khaw KT. N-Nitroso compounds and cancer incidence: the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC)-Norfolk Study. Am J Clin Nutr. 2011 May;93(5):1053-61. Epub 2011 Mar 23.
- Xie TP, Zhao YF, Chen LQ, Zhu ZJ, Hu Y, Yuan Y. Long-term exposure to sodium nitrite and risk of esophageal carcinoma: a cohort study for 30 years. Dis Esophagus. 2011 Jan;24(1):30-2. doi: 10.1111/j.1442-2050.2010.01080.x.
- McCutcheon JW. Nitrosamines in bacon: a case study of balancing risks. Public Health Rep. 1984 Jul-Aug;99(4):360-4.
Image thanks to Emily Barney / Flickr