Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Sója nebo fazole?
Jsou sójové boby lepší než jiné druhy bobů (fazolí) v prevenci srdečního onemocnění? Nebo jde jen o to, že sójový průmysl má více peněz a moci na to, aby o ní šířilo příznivé informace?
Po více než deset let se sójové potraviny těšily zvláštnímu postavení díky povolení FDA označovat sóju zdravotním tvrzením ohledně její schopnosti ochrany před srdečními chorobami. Nyní má miliardový průmysl dostatek prostředků na financování výzkumu, který cíleně zdůrazňuje pozitiva sójových bobů. Existuje sice instituce, U. S. Dry Bean Council, která zastupuje všechny ostatní druhy fazolí, ovšem pouhým porovnáním webových stránek si uděláte obrázek, kdo má více prostředků k propagaci. V televizi asi brzy neuvidíte reklamu, propagující „cizrnu v různých receptech“.
Studie z Tulane nedávno hodnotila schopnost luštěnin, všech kromě sóji, snižovat cholesterol. Zde jsou všechny fazole a sójové boby. Které luštěniny se ukázaly být lepší z hlediska snižování rizikového faktoru č. 1, tedy LDL cholesterolu, a redukce rizika srdečních onemocnění? Sója, nebo ostatní luštěniny? Konzumace sóji snižuje rizikový cholesterol v průměru o čtyři body. Ostatní druhy fazolí, tedy lima, navy, pinto, aj., jej snižují o osm bodů.
Ačkoli je nezákonné, aby výrobci pečených fazolí uváděli na svých produktech tvrzení o účincích na zdraví, sója tedy není výjimkou. Všechny druhy fazolí jsou skvělé; a v tomto souboji sóju porazily 2:1!
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Bazzano LA, Thompson AM, Tees MT, Nguyen CH, Winham DM. Non-soy legume consumption lowers cholesterol levels: a meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2011 Feb;21(2):94-103. Epub 2009 Nov 25.
- Reynolds K, Chin A, Lees KA, Nguyen A, Bujnowski D, He J. A meta-analysis of the effect of soy protein supplementation on serum lipids. Am J Cardiol. 2006 Sep 1;98(5):633-40. Epub 2006 Jul 12.