Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Souvislost mezi svalovým třesem a stravou
Esenciální třes, jedna z nejčastějších neurologických obtíží, zjevně souvisí s konzumací masa.
Karcinogeny z tepelně upraveného masa stojí za rozvojem rakoviny prsu. Nyní víme, že také indukují vznik rakoviny prostaty, žaludku, rakoviny tlustého střeva a ledvin. Je rovněž známo, že chemické látky v tepelně upraveném mase jsou neurotoxické, proto se v loňském roce vědci zabývali konzumací masa v souvislosti s tzv. esenciálním třesem, což je celosvětově jedna z nejběžnějších neurologických poruch. Tato porucha se může rozvíjet již od 40. roku života a obvykle nejprve postihuje ruce, nicméně se může šířit dál i do jiných částí těla a být velice obtěžující.
Příčina nám nebyla známa. Nyní se, zejména pokud jde o muže, začínáme v tomto orientovat. Muži, kteří v této studii konzumovali nejvíce masa, měli více než 20krát vyšší pravděpodobnost rozvoje třesu. Pro ilustraci, co znamená 20krát vyšší riziko, uvedu příklad: kouříte-li denně krabičku cigaret, je u vás vznik rakoviny plic po 20 letech pouze 13krát vyšší než u nekuřáků. Souvislost mezi konzumací masa a vznikem třesu je následující: na každých 10 g masa denně je zvýšení rizika tohoto onemocnění asi 6%. 10 g je jeden plátek slaniny. Budeme-li denně jíst ekvivalent kuřecích prsou, riziko vzniku třesu bude po zbytek našeho života dvojnásobné.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- M. D. Gammon and R. M. Santella. PAH, genetic susceptibility and breast cancer risk: an update from the Long Island Breast Cancer Study Project. Eur. J. Cancer, 44(5):636-640, 2008.
- E. D. Louis, G. A. Keating, K. T. Bogen, E. Rios, K. M. Pellegrino, and P. Factor-Litvak. Dietary epidemiology of essential tremor: meat consumption and meat cooking practices. Neuroepidemiology, 30(3):161-166, 2008.
Image thanks to the United States Navy and Chief Mass Communication Specialist Don Bray.