Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Srdeční infarkty a cholesterol: čistě jen záležitost stravy
Abychom dosáhli hladiny cholesterolu nezbytné pro prevenci srdečních infarktů, musela by většina lidí užívat léky snižující hladinu cholesterolu – nebo jíst rostlinnou stravu.
Pokud máte celkový cholesterol nižší než 5,1 mmol/l nebo LDL pod 3,3 mmol/l, snížíte své riziko, ale jak napsal šéfredaktor American Journal of Cardiology před více než deseti lety, je čas posunout se „od snížení rizika ke skutečnému předcházení a zvrácení aterosklerózy.“
V loňském úvodníku šéfredaktor podpořil myšlenku, že bychom měli udržovat LDL pod 1,5 mmol/l a celkový cholesterol pod 3,8 mmol/l. „Ať už jsme nebo nejsme ochotni dostatečně upravit stravu a/nebo vynaložit peníze potřebné k opatření léčiv snižujících hladinu lipidů (statiny) a pak je vzorně užívat, dosažení tohoto cíle je zcela na nás.“
„Aby se nános plaků v cévách zastavil, zdá se, že celkový cholesterol v krvi musí klesnout zhruba na 3,8 mmol/l. Jinými slovy, celkový cholesterol musí být snížen na hodnoty podobné hodnotám průměrného striktního vegetariána. Protože relativně málo lidí je ochotno stravovat se vegetariánsky, je u většiny lidí nezbytné užívání léčiv snižujících hladinu lipidů v krvi, pomocí kterých je možno dosáhnout požadovaných 3,8 mmol/l.“
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- National Institutes of Health. 2004. Third Report of the Expert Panel on Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Cholesterol in Adults (Adult Treatment Panel III).
- Roberts WC. Shifting from decreasing risk to actually preventing and arresting atherosclerosis. Am J Cardiol. 1999 Mar 1;83(5):816-7.
- Roberts WC. It's the cholesterol, stupid! Am J Cardiol. 2010 Nov 1;106(9):1364-6.
- Roberts WC. Preventing and arresting coronary atherosclerosis. Am Heart J. 1995 Sep;130(3 Pt 1):580-600.
Image thanks to zpeckler / Flickr