Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Srovnání obsahu hliníku ve vakcínách a v potravinách
Co je nejvýznamnějším zdrojem hliníku v lidské stravě?
Když už mluvíme o toxických kovových prvcích, mezi lidmi rostou obavy ohledně souvislosti mezi vystavením hliníku a neurodegenerativními onemocněními, jako je Alzheimerova choroba. Jak se nám do těla hliník vůbec dostává?
Toto je množství hliníku uvolněné z hliníkového hrnce při vaření kyselého jídla, například rajčatové omáčky po dobu jedné celé hodiny. Hliník je také součástí dětských vakcín, kde slouží jako látka dráždící imunitní systém pro zlepšení účinnosti vakcíny. Za to si však očkování vysloužilo nelítostnou kritiku od některých skupin rodičů. Toto je množství, které získáte vykouřením jedné krabičky cigaret. Toto je množství vstřebané používáním antiperspirantů s obsahem hliníku. Vědci však nedávno našli zdroj, který strčí všechny ostatní do kapsy. Co myslíte, že to asi je? Je to růžičková kapusta? Mnozí z vás si přejí, aby to byla růžičková kapusta! Sýry, kuře, vejce, ryby nebo mořské plody?
Nejvyšší přirozené hladiny hliníku najdeme v mořských plodech, ale nejvyšší hladiny obecně najdeme v sýru. Proč? Stejně jako drůbežářský průmysl přidává kuřatům do krmiva arzén, tak mlékárenský průmysl přidává do sýru hliník, sýr je tak jeho největším zdrojem v jídelníčku.
Proč to výrobci dělají? Soli hliníku vytvářejí „hladký, rovnoměrný film kolem každé tukové kapky,“ čímž se dá zabránit jevu zvanému „krvácení tuku“; zároveň to propůjčí sýru jemnější texturu a „vlastnosti žádoucí pro snadné krájení.“
Takže pokud jste rodič obávající se hliníku z vakcín, tak byste měli vidět, že každý zapečený sendvič se sýrem podaný dítěti obsahuje stejně hliníku jako tucet vakcín s hliníkem.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org