Jaký je nejzdravější jídelníček?
Zjistěte, co říkají poslední vědecké poznatky o vašich oblíbených potravinách, tak abyste mohli volit pro sebe i své blízké to nejlepší.
Staženo z prodeje
Salmonella, nejčastější příčina úmrtí na otravy potravinami, dokáže přežít většinu běžných teplených úprav vajec – včetně míchaných vajíček, lehce smažených z obou stran a volských ok. Křížová kontaminace s prsty, kuchyňským náčiním a kuchyňskými povrchy pak představuje dodatečné riziko.
V loňském roce bylo z prodeje staženo půl miliardy vajec. Mantra výrobců je vždy stejná: Přestaňte si stěžovat, úplně uvařená jsou zcela bezpečná. Všimněte si však, že nikdy neřeknou, co znamená „úplně uvařená“.
Výzkum financovaný samotnými producenty vajec zjistil, že připravujete-li míchaná vajíčka, či vajíčka ve stylu volského oka, salmonela může přežít. Volská oka dopadla nejhůře. Studie říká jasně: „Metoda přípravy vajec na volské oko by měla být považována za nebezpečnou.“ Možná je to nejlépe uchovávané tajemství producentů vajec. Vědí, že je to nebezpečné, ale varují snad zákazníky? Samozřejmě, že ne. A přitom to nebylo financováno žádnou spotřebitelskou skupinou, antivaječným hnutím, ale samotnou American Egg Board (Americkou radou pro vejce). Starší výzkumy ukazují, že salmonela může přežívat v omeletách a vajíčkových chlebech. Dokonce i vařit vejce rovných osm minut nemusí postačit, abyste tuto hrozbu odstranili.
Co z toho vyplývá? Pokud jsou titry salmonely dostatečně vysoké, žádná standardní metoda kuchyňské přípravy neumožňuje úplné zničení salmonel. Dobře, ale co když vajíčka vaříte po dobu deseti minut? I když je spálíte, kupování vajec není zcela bezpečné, a to z tohoto důvodu. Než se vajíčka změní na popel, salmonela může ulpět na vašich prstech, kuchyňském náčiní a někdy tam zůstane i po umytí. Nikdo soudný by dnes nejedl syrová vejce, ale při šlehání těsta na koláč může salmonela skončit na lince 40 cm od mísy s těstem. A tam pak sedí a může ještě nakazit někoho, kdo se o den později kuchyňské linky dotkne.
Takže den poté, co celý koláč důkladně propečete – můžete ho spálit na popel a přesto někdo ve vaší rodině může skončit v nemocnici, protože snědl jablko, které leželo na lince.
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
© Fakta o zdraví / NutritionFacts.org
- Baura GD. The incredible inedible egg. IEEE Pulse. 2010 Nov-Dec;1(3):56-7.
- Davis AL, Curtis PA, Conner DE, McKee SR, Kerth LK. Validation of Cooking Methods Using Shell Eggs Inoculated with Salmonella Serotypes Enteritidis and Heidelberg. Poult Sci. 2008 Aug;87(8):1637-42.
- Stadelman WJ, Muriana PM, Schmieder H. The effectiveness of traditional egg-cooking practices for elimination of Salmonella enteritidis. Poultry Science. 1995;74s
- Humphrey TJ, Greenwood M, Gilbert RJ, Rowe B, Chapman PA. The survival of salmonellas in shell eggs cooked under simulated domestic conditions. Epidemiol Infect. 1989;103:35-45.
- Beard, C. and R. Gast. Where are we with S.e.? Egg Industry. July/Aug. 1992: 32, 34-37.
- Humphrey TJ, Martin KW, Whitehead A. Contamination of hands and work surfaces with Salmonella enteritidis PT4 during the preparation of egg dishes. Epidemiol Infect. 1994 Dec;113(3):403-9.
Image thanks to Rosalyn Davis / Flickr